Gele Hesjes: is de beweging in verval? Acte 29


Jilets Jaunes Eiffel Tower
Gilets Jaunes is de revolutie begonnen

Vanuit Bordeaux, waar een processie van gele vesten op 25 mei bijeenkwam, zei David Poulin, oprichter van het “Gilets jaunes constructifs” (Yellow Vests constructief), dat de demonstranten minder op straat zijn bij de manifestaties vanwege de repressie van de politie. Volgens hem zijn de gele vesten nog steeds actief op de rotondes.

Wat is de invloed van de EU verkiezingsuitslag

Dat de algeheel gehate politicus Emmanuel Macron niet erg populair is bij de gele hesjes moge duidelijk zijn. Sinds de aanvang op 17 november is er nog nooit een manifestatie geweest waar men in koor aandrong op zijn aftreden. In een recente reactie bij RT werd al duidelijk dat de Franse President zich niet terughoudend gaat opstellen na het verlies van Marie Le Pen, iets wat we overal zien in Europa waar de winnaars genegeerd worden. Iets wat alleen maar gaat leiden tot nog meer weerstand bij de kiezers en in dit geval de Gilets Jaunes protesten. We verwachten dan ook een groep die onverzetbaar hun ongenoegen laten blijken komende zaterdag bij Acte 29 overal in den lande.

Dit kopte Ouest France: Europese verkiezingen. Marine Le Pen wil profiteren van de Gele Hesjes crisis om wraak te nemen

Marine Le Pen won haar weddenschap: ze versloeg Emmanuel Macron in de Europese verkiezingen. Maar eigenlijk, wat verandert er? De president verandert niet van koers zoals duidelijk was op voorhand. Bovendien is de score van Marine Le Pen’s bondgenoten in Europa niet genoeg om een krachtige groep in het Europees Parlement te vormen. 

De strijd moet dus onverminderd doorgaan


11.30 uur | He he, eindelijk. Dit meldde de Daily Expres vandaag: “Dozens of French police FACE TRIAL for injuring Yellow Vest protestors angry at Macron”. Tot op heden was nog geen enkele politie agent verantwoordelijk gesteld voor het grof geweld tegen burgers. Staat de politie boven de wet? Dat is de vraag die je 29 weken lang kon stellen en de Gele Hesjes ook zo woedend maakt.

michael@fardos·9m confronting the establishment despite the most barbaric police tactics has prevailed & questions the legitimacy of the neoliberal order the establishment is petrified &wants to prevent the spread to other countries the silence of #MSM is a testament 2 that

Compact News @NewsCompact·1hFormidable procession of #GiletsJaunes in #Paris for #ActeXXIX. Notice how there are no “leaders” or “representatives” of this movement; there is just us. This is about independent, autonomous self-rule. And THAT is the future #YellowVests#Acte29

Compact News @NewsCompact·30m“Even if #Macron does not want us here we are” the #GiletsJaunes sing in #Toulouse with several thousand participants for #Acte29

Activist Post: Detentie van Gaspard Glanz is een teken van de steeds autoritairder wordende behandeling van journalisten door Frankrijk

Op 20 april 2019 werd videojournalist Gaspard Glanz gearresteerd tijdens het filmen van een demonstratie op de Place de la République in Parijs. Gaspard leidt het nieuwsagentschap van foto’s, Taranis News, dat betrekking heeft op sociale bewegingen in Frankrijk.

Na zijn arrestatie werd Glanz in hechtenis genomen wegens ‘belediging van een vertegenwoordiger van de wetshandhaving’ en ‘deel te nemen aan een groep om daden van geweld en vernietiging uit te lokken.’ Glanz kreeg een ‘S-kaart’ toegewezen, wat aangeeft dat hij wordt beschouwd een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid te vormen en mogelijk aan meer toezicht worden onderworpen. Hij kreeg ook geen toegang tot Parijs om de daaropvolgende Yellow Vest-demonstraties te verslaan, een maatregel die hem niet in staat zou stellen zijn werk te doen en de kost te verdienen.

Glanz bleef in hechtenis tot 22 april, toen hij werd vrijgelaten. Samen met zijn advocaat bevestigde hij zijn voornemen om het verbod te betwisten, dat uiteindelijk door de correctionele rechtbank van Parijs op 29 april nietig werd verklaard wegens onvoldoende grond.

Glanz kon op 1 mei en op de daaropvolgende zaterdagen naar Parijs, waar de gele vesten hun protesten houden.

Glanz werd in eerste instantie bekend in Frankrijk na zijn videoverslaggeving over sociale bewegingen en protesten, zoals de demonstraties tegen de arbeidswetgeving, de Nuit debout (‘in de nacht’-beweging) en de Yellow Vest-demonstraties, evenals zijn verslaggeving over de levenden omstandigheden van vluchtelingen in Calais.

Volgens de politie werd Glanz gearresteerd omdat hij “deelnam aan een groep om daden van geweld en vernietiging te plegen” en “een wetshandhavingsfunctionaris te beledigen” omdat hij de vinger aan een politieagent had gegeven. De eerdere beschuldiging is juridisch moeilijk te bewijzen en werd bij zijn vrijlating ingetrokken.

Gaspard Glanz gearresteerd tijdens het filmen van een demonstratie
op de Place de la République in Parijs

Van onder andere deze acties werd verslag gemaakt op die bewuste dag, ..

Mijn tijd in hechtenis was behoorlijk slecht, ik zat onder de blauwe plekken. Toen ik werd gearresteerd, werd ik tegen de grond geslagen, ik heb sinds zaterdag niets meer gegeten. Ik kon drinken, maar het was niet gemakkelijk, ik moest ervoor vechten en ik denk dat ik vanwege mijn naamsbekendheid iets kon drinken, maar andere mensen in mijn situatie niet. Ik kan nog steeds de urine ruiken, ik moet er in zijn bedekt, om je een idee te geven van de sfeer op het politiebureau.

— Gaspard Glanz

De tegenstelling

Toen er in Straatsburg de aanslagen waren en hun eenheden werden gefilmd, waren ze zo trots om hun helmen, hun schilden en hun geweren te laten zien. Daar waren wij als verslaggevers, we waren de politie aan het promoten. Maar als we hun fouten laten zien, wat er op straat gebeurt, wat er echt in Parijs gebeurt, mogen we niet filmen, omdat we dingen kunnen laten zien die ze niet willen laten zien. We hebben een zeer ernstig punt bereikt waarop we niet meer terug kunnen komen.

Christophe Castaner via Twitter: Beweren dat je een journalist bent, heeft nooit toegestaan om misdaden te plegen. Het hebben van een “GoPro” op een helm helpt niet om onze troepen te provoceren. Wat de genomen beslissingen betreft, herinner ik #GaspardGlanz eraan dat er een scheiding der machten bestaat in ons land.

ZeroHedge Macron’s Security Service bedreigt Franse journalisten met gevangenis en boetes

Frankrijk heeft de duimschroeven aangedraaid bij journalisten die het wangedrag van de overheid blootstellen, volgens AFP.

De laatste, Le Monde-journaliste Ariane Chemin, werd 45 minuten lang ondervraagd door de Franse veiligheidsdiensten nadat ze weigerde haar bronnen te openbaren voor een rapport waarin vermeende corruptie en vriendjespolitiek binnen de kern van president Emmanuel Macron werd blootgelegd.

“Ze stelden me veel vragen over de manier waarop ik mijn informatie controleerde, wat een indirecte manier was om me te vragen naar mijn bronnen”, zei Chemin – die een reeks artikelen schreef over Macron’s voormalige bodyguard Alexandre Benalla, die werd ontslagen nadat een video tevoorschijn kwam van Benalla die een demonstrant opruide. Het incident en Chemins voortdurende rapportage resulteerden in een golf van aftredingen door overheidsfunctionarissen.