Het verband tussen fysieke en mentale gezondheid: Stemming, slaap en stress beïnvloeden je gevoel van controle


Bron artikel NaturalNews: The link between physical and mental health: Mood, sleep and stress influence your sense of control
Door: Zoey Sky

Als u ‘s nachts voldoende slaapt, zorgt u ervoor dat u de volgende dag goed uitgerust wakker wordt. In feite suggereert een interessante studie dat je stemming, slaapkwaliteit en stressniveaus van invloed kunnen zijn op je ‘controle-overtuigingen’.

Het artikel, getiteld “Voorspellende zeggenschapsverhoudingen bij oudere volwassenen: een micro-longitudinale studie”, werd gepubliceerd in het Journal of Gerontology: Psychological Sciences. De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de State University van North Carolina (NC).

In de studie ontdekten psychologische onderzoekers een andere reden waarom gemoedstoestand, slaap en stress essentieel zijn voor je algehele gezondheid: deze drie factoren “beïnvloeden de mate waarin oudere volwassenen het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun leven.” De onderzoekers geloven dat de bevindingen kunnen worden gebruikt om nuttige technieken te ontwikkelen om iemands gevoel van controle te verbeteren, wat cruciaal is voor iemands fysieke, mentale en emotionele gezondheid.

Shevaun Neupert, professor in de psychologie bij NC State en co-auteur van de studie, legde uit dat stemming, slaap en stress belangrijke factoren zijn die iemands gevoel van controle helpen bepalen. Neupert voegde eraan toe dat deze resultaten belangrijk zijn omdat wanneer oudere volwassenen hun gevoel van autonomie beginnen te verliezen, het gedragsveranderingen kan veroorzaken die hun welzijn negatief kunnen beïnvloeden.

Wat zijn ‘controle overtuigingen?’

In het onderzoek evalueerden onderzoekers gegevens van 205 deelnemers van 60 tot 94 jaar. De vrijwilligers van het onderzoek gaven informatie over verschillende psychologische variabelen op acht dagen gedurende drie weken.

De onderzoekers wilden bevestigen of er variabelen waren die van invloed kunnen zijn op twee specifieke ‘controle-overtuigingen’:

  • Perceived competence – [Waargenomen bekwaamheid] Dit verwijst naar uw gevoel dat u de dingen kunt doen die u wilde doen.
  • Lokatie van controle – Dit verwijst naar het gevoel dat je de controle hebt over je eigen leven.

Uit bevindingen bleek dat verschillende variabelen beide overtuigingen significant beïnvloedden. De eerste is slaapeffectiviteit of de overtuiging dat je een goede nachtrust kunt krijgen, wat gekoppeld was aan betere controle-overtuigingen.

Shenghao Zhang, een doctoraatsstudent bij NC State en eerste auteur van het artikel, deelde dat een goed humeur ervoor zorgde dat mensen zich beter voelden over hun bekwaamheid en controle, maar dat ze zich slechter voelden als ze slecht gehumeurd waren.

Ten slotte lieten de resultaten zien dat stressvolle gebeurtenissen op één dag de latere zeggenschattingen van iemand negatief beïnvloedden. Zhang voegde eraan toe dat volgens de resultaten het negatieve effect van stressvolle gebeurtenissen langer dan een dag zou kunnen duren.

(Gerelateerd: Hersenmist wordt veroorzaakt door levensstijl: de arts onthult hoe dieet, stress en slaap invloed hebben op hormonen, prestaties en immuniteit.)

Neupert heeft geadviseerd dat er verschillende manieren zijn om je stemming en slaapgewoonten te verbeteren. Hij merkte op dat de studie specifieke redenen benadrukt waarom zowel slaap als humeur cruciaal zijn voor je gezondheid.

Volgens Neupert, als je begint te denken dat je weinig of geen controle over je leven hebt, bestaat de kans dat je stopt met het beoefenen van zelfzorg. Zelfzorg is echter cruciaal, omdat gemoedstoestand, slaap en stress drie factoren zijn die kunnen worden verbeterd door zelfzorgmethoden zoals ontstressen en gezonde slaapgewoonten.

Neupert concludeerde dat ouderen hun gevoel van controle en kwaliteit van leven kunnen behouden door deze factoren voorrang te geven en hun algehele welzijn te verbeteren.

Tips om je slaapgewoonten te verbeteren

U kunt uw overtuigingen behouden door goede slaapgewoonten te oefenen, omdat slaap uw stemming en stressniveaus aanzienlijk beïnvloedt. Volg de onderstaande tips als u een goede nachtrust wilt hebben.

  • Neem een ​​ontspannend bedtijd ritueel. Voordat je naar bed gaat, kan een ontspannende activiteit zoals lezen of luisteren naar kalmerende muziek je helpen beter in slaap te vallen.
  • Volg een slaapplanning met dezelfde bedtijd en ontwaaktijd. Het helpt om dit zelfs in het weekend te doen, zodat je je lichaamsklok kunt regelen.
  • Evalueer je slaapkamer. Zorg dat je kamer donker, koel (tussen 15 en 19 graden Celsius) en stil is voordat je ‘s nachts naar binnen gaat.
  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer vrij is van afleiding. Dit betekent dat u geen tv en apparaten zoals uw telefoon in uw kamer zou moeten hebben. Bewaar de tv in uw woonkamer en gebruik uw telefoon niet voordat u naar bed gaat. De schermen van deze apparaten zenden een bepaald type licht uit dat je hersenen activeert, waardoor het moeilijk wordt om in slaap te vallen.

Slaap in een koele, donkere kamer en vermijd afleidingen, zodat je gemakkelijk in slaap kunt vallen tijdens het naar bed gaan. Gezonde slaapgewoonten kunnen ervoor zorgen dat je elke ochtend wakker wordt in een goed humeur.