3M verborg de gevaren van toxische chemicaliën tientallen jaren (99% besmet)


Bron artikel the Mind Unleased: Shocking 3M Documents Reveal Company Hid the Dangers of Toxic Chemicals for Decades
Door: Emma Fiala

Schokkende 3M-documenten onthullen bedrijf verborg de gevaren van toxische chemicaliën voor tientallen jaren

In een schokkende ontslagbrief van 28 maart 1999 beschuldigde een milieuspecialist van 3M het bedrijf ervan zich meer bezig te houden met winst en imago dan met de milieuveiligheid.

Volgens Richard Purdy, die de vernietigende brief schreef, is PFOS ‘de meest sluipende vervuiler sinds PCB’ en is het de oorzaak van een potentiële gezondheidscrisis in het hele land, maar vooral in de staat Michigan. PFOS wordt gebruikt in de ScotchGard-productlijn voor kleurvlekken van 3M en is niet de enige PFAS-chemische stof die het bedrijf gebruikt.

“Het is waarschijnlijk schadelijker dan PCB’s omdat het niet degradeert, terwijl PCB dat wel doet; het is giftiger voor dieren in het wild “, luidt de brief.

“Ik heb in het systeem gewerkt om meer over deze chemische stof te weten te komen en om het bedrijf bewust te maken van de gevaren die gepaard gaan met het voortdurende gebruik ervan,” schreef Purdy. “Maar ik heb voortdurend wegversperringen, vertragingen en besluiteloosheid ontmoet. Wekenlang heb ik de verzekering gekregen dat mijn monsters snel zouden worden geanalyseerd – om nooit resultaten te zien. Er zijn altijd excuses en weinig is bereikt. “

Een nieuw rapport van de Environmental Working Group (EWG) en de Northeastern University hebben aangetoond dat mensen in 43 staten in de Verenigde Staten worden blootgesteld aan drinkwater dat is verontreinigd met PFAS-chemicaliën, waarvan PFOS er één is.

Michigan is het zwaarst getroffen, met ten minste 46 locaties waar grondwater PFAS-niveaus heeft boven de richtlijn voor levenslange gezondheidsadvies van het Environmental Protection Agency (EPA). Volgens Detroit Free Press, “heeft het Ministerie van Milieu van Michigan, Grote Meren en Energie geschat dat PFAS te vinden is op meer dan 11.300 locaties in Michigan”, waaronder 17 wateren met “‘niet eten’ visadviezen, of beperkingen van consumptie van vis, vanwege PFOS-besmetting. “

De onthullende ontslagbrief werd onlangs verkregen door de Detroit Free Press samen met tal van interne 3M-documenten. De documenten werden verkregen door de procureur-generaal Lori Swanson van Minnesota tijdens een rechtszaak uit 2010 waarin milieuverontreiniging door 3M in de staat Minnesota werd verweten. De rechtszaak werd in 2018 voor $ 850 miljoen verrekend.

Hoewel PFAS-chemicaliën nuttig zijn gebleken in tal van toepassingen, waaronder reinigingsproducten, waterdichte kleding, anti-aanbakpannen, textiel, vetbestendige voedselverpakkingen, leer, papierwaren, verf en nog veel meer, zijn dezelfde eigenschappen die het zo succesvol maken in deze toepassingen, wat maakt het zo schadelijk voor het milieu. PFAS-verbindingen zijn bijna onverwoestbaar, waarbij sommigen naar hen verwijzen als ‘de eeuwige chemicaliën’.

Maar dezelfde kwaliteiten die PFAS-verbindingen zo nuttig maakten, maken ze ook bijna onverwoestbaar in de omgeving, waardoor ze de onheilspellende bijnaam “the forever chemicals” krijgen.

Uit documenten blijkt dat 3M zich in —1950— volledig bewust was van PFAS-toxiciteit bij laboratoriumratten. Halverwege de jaren zeventig ontstonden er gezondheidskwesties na studies met vissen, ratten en apen. De problemen waren zo wijdverspreid, dat het bedrijf zich bewust werd van stijgende niveaus van PFAS-verbindingen in het bloed van hun werknemers, samen met een verband met testiskanker. PFAS-verbindingen bleken al in 1978 “volledig resistent te zijn tegen biodegradatie”.

PFAS, die zijn gekoppeld aan een groot aantal medische aandoeningen zoals kanker, problemen met de schildklier, hormonale onevenwichtigheden, pre-eclampsie, leerstoornissen en meer, worden aangetroffen in het bloed van bijna —99%— van de Amerikanen.

Documenten die zijn verkregen tijdens het proces uit 2010 brachten niet alleen deze schokkende ontslagbrief aan het licht, maar ook documenten waarin het onderzoek van 3M naar PFAS-verbindingen werd beschreven. Het blijkt dat 3M al jaren goed weet dat de verbindingen niet zoals verwacht in het milieu afbreken, dat ze in zowel het bloed van werknemers als het publiek worden aangetroffen, en dat laboratoriumratten en andere dieren negatieve gezondheidseffecten ondervonden.

Ondanks de onthullingen bleef 3M PFAS-compounds verkopen die worden gebruikt in een reeks producten, waaronder dingen die zowel de menselijke huid als voedsel raken. Het bedrijf heeft ook nagelaten om de Environmental Protection Agency (EPA) te informeren.

In de jaren negentig werd de EPA echter steeds meer bewust van het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS-verbindingen in het milieu en bereikte in 2000 een overeenkomst met 3M om het gebruik van PFOS in 2003 af te bouwen. Terwijl 3M PFOA in 2000 stopte, andere bedrijven -Inclusief DuPont, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor Teflon-ging door met het gebruik ervan tot een overeenkomst met de EPA om deze tegen 2015 af te bouwen.

Volgens Purdy’s brief uit 1999 argumenteerde de milieudeskundige al jaren voordat er actie werd ondernomen dat 3M al “te lang had gewacht om klanten te vertellen over de wijdverspreide verspreiding van PFOS in mens en milieu”.

“3M blijft deze chemicaliën maken en verkopen, hoewel het bedrijf op de hoogte is van een ecologische risicobeoordeling die ik deed die aangeeft dat er een kans is van meer dan 100% dat perfluoroctansulfonaat (PFOS) biomagnificerend is in de voedselketen en zeezoogdieren schaadt. Deze chemische stof is stabieler dan veel stenen. “

“3M vertelde diegenen onder ons die aan het fluorchemische project werkten om onze gedachten niet op te schrijven of e-mailbesprekingen over problemen te houden vanwege hoe onze speculaties kunnen worden bekeken in een juridisch ontdekkingsproces. Dit heeft de intellectuele ontwikkeling van het probleem in de weg gestaan ​​en de discussie over de ernstige ethische implicaties van beslissingen onderdrukt. “

Nu, bijna 10 jaar na de rechtszaak in Minnesota in Minnesota, gebruikt een nieuwe rechtszaak in Michigan dezelfde interne documenten.

Zowel huidige als voormalige inwoners van het kleine midwesten van de stad Parchment, Michigan dagen 3M en Georgia-Pacific aan wegens een giftige puinhoop op een stortplaats. PFAS-compounds lekken uit de vuilstortplaats naar de watervoorziening van de stad dankzij een papierfabriek die verantwoordelijk is voor de productie van voedselveilig papier dat is bekleed met het product van 3M. Dientengevolge, duizenden huidige en vroegere ingezetenen van de stad waren onbewust blootgesteld aan hoge niveaus van de samenstelling via gemeentelijk drinkwater.

Nicholas Coulson, de milieurakacteur van Detroit die het proces tegen 3M aanhangig maakt, zei over de aantijgingen tegen het bedrijf: “Wat we beweren dat 3M heeft gedaan, is echt een misdaad tegen de mensheid.”

“Het is een absolute verontwaardiging dat ze, in naam van de winst, al tientallen jaren deze informatie onderdrukten en ze bleven deze chemicaliën in ongelooflijke hoeveelheden in de natuurlijke omgeving pompen. En het verschrikkelijke resultaat hiervan is dat sommige gemeenschappen, zoals Perkament, er de dupe van moesten worden. “

“3M had echt, echt voldoende aandacht om te weten dat, deze dingen niet verdwijnen, ze opbouwen en opbouwen en opbouwen, zowel in de omgeving als in het lichaam, en twee, dat ze echt schadelijke effecten veroorzaken, “heeft Coulson toegevoegd.

In zijn ontslagbrief uit 1999 concludeerde Richard Purdy:

“Ik heb naar mijn beste vermogen binnen het systeem gewerkt om te zien dat de juiste acties worden ondernomen namens het milieu. Bij bijna elke stap ben ik ervan verzekerd dat er actie zal worden ondernomen – maar ik zie trage of geen resultaten. Mij ​​is verteld dat het bedrijf bezorgd is, maar hun acties spreken andere problemen aan dan de mijne. Ik kan niet langer deelnemen aan het proces dat 3M heeft opgezet voor het beheer van PFOS en precursoren. Voor mij is het onethisch om bezorgd te zijn over markten, wettelijke verdedigbaarheid en imago over milieuveiligheid. “

Purdy was niet de enige die het alarm gaf. Uit de documenten blijkt dat, daterend uit de jaren 1970, talrijke werknemers – waaronder een werknemer genaamd M.T. Case die memo’s opstelt die toxiciteit onthullen, een andere die ging door Dr. King, en Eric Reiner die werkzaam was in de divisie Environmental Engineering and Pollution Control van het bedrijf, drong er bij het bedrijf op aan om actie te ondernemen op basis van het onderzoek.

In een reactie op de Detroit Free Press, hebben 3M blijkbaar opschept van hun toewijding aan “onderzoek, technologie en opruimen” terwijl ze het verhaal uit de interne documenten “onvolledig en misleidend” noemen:

“3M heeft aanzienlijke tijd en middelen besteed aan onderzoek naar PFAS en daarom hebben we meer dan $ 600 miljoen geïnvesteerd in onderzoek, technologie en opruimingsinspanningen met betrekking tot PFAS. Als een verantwoordelijke rentmeester van onze gemeenschap hebben we een record van het delen van informatie die we leren met regelgevende instanties van de overheid, de wetenschappelijke gemeenschap en lokale en federale ambtenaren.

De kleine set documenten uit de rechtszaak in Minnesota portretteert een onvolledig en misleidend verhaal dat het volledige record verstoort ten aanzien van de acties van 3M met betrekking tot PFOA en PFOS, evenals wie ze zijn als bedrijf. 3M trad verantwoordelijk op in verband met producten die PFAS bevatten en we zullen ons milieubeheer krachtig verdedigen. “

Met 19 miljoen mensen in 43 Amerikaanse staten die momenteel worden blootgesteld aan drinkwater dat is verontreinigd met PFAS-chemicaliën, is de taak om deze ‘voor altijd chemische stoffen’ op te schonen die naar verluidt stabieler zijn dan sommige stenen, ontmoedigend. Bedrijven zoals 3M die herhaaldelijk prioriteit geven aan winst en de productie van hun producten boven mensen moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de ravage die is aangericht aan het milieu, hun klanten en hun werknemers. Hoewel 3M zijn $ 300 miljoen / jaar omzet maker ScotchGard verloor na de overeenkomst van 2000 met de EPA, vertegenwoordigde het verlies slechts 2% van de totale omzet van 3M. En terwijl 3M opschepte over hun reactie op de Detroit Free Press van de $ 600 miljoen besteed aan “onderzoek, technologie en opruimingsinspanningen met betrekking tot PFAS”, zijn die bedragen verbleken in vergelijking met de winst van het bedrijf, inclusief de $ 7,9 miljard verdiend in de verkoop alleen al in het vierde kwartaal van 2018.

Keer op keer, enorme bedrijven die schade hebben veroorzaakt – al dan niet bewust – zijn belast met opruimkosten of boetes die nauwelijks een deuk in hun bottom line maken. Zonder belangrijke gevolgen voor hun acties zullen bedrijven zoals 3M waarschijnlijk de winst boven de gezondheid van het milieu en zelfs hun klanten blijven prioriteren. Misschien zal de nieuwste rechtszaak tegen 3M het bedrijf uiteindelijk verantwoordelijk houden voor een mate die de toekomst zal beïnvloeden.