GMO ‘voeding’ een wetenschapper vertelt, …


Bron artikel the Off Guardian: Post-Brexit Farming, Glyphosate and GMOs
Door: Colin Todhunter

An Open Letter to Hon Michael Gove Secretary of State for Environment, Food and Rural Affairs

Het volgende is een bewerkte en ingekorte versie van een open brief die onlangs door Dr. Rosemary Mason is verzonden aan Michael Gove, de Britse minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken. De volledige versie met relevante citaten en aanvullende gegevens en informatie is toegankelijk hier.

Beste Michael Gove,

Ik ben verrast om te horen dat het enorme aantal wetenschappers van het Departement voor Milieu, Voedsel en Plattelandszaken (Defra) en Rothamsted Research (onderzoeksinstituut dat betrokken is bij de ontwikkeling en het testen van gmo-gewassen) aangeeft dat niet één van hen het nieuwe boek heeft gelezen door Caius Rommens, voormalig teamleider bij Monsanto. Hij hielp bij het maken van GMO-aardappelen en heeft zijn onderzoek ingetrokken zoals hij uitlegt in het boek ‘Pandora’s Potatoes: The Worst GGO’s’.

Professor Jonathan Jones, groepsleider van het Sainsbury-laboratorium, heeft in het verleden voor Monsanto gewerkt, dus hij heeft enorme belangenconflicten.

Het toont allemaal een onwetendheid die niet te geloven is!

In een interview met Sustainable Pulse heeft Caius Rommens de verborgen gevaren van de door hem gecreëerde GGO-aardappelen onthuld:


Tijdens mijn 26 jaar als genetische ingenieur, heb ik honderdduizenden verschillende GM-aardappelen gemaakt voor een directe kostprijs van ongeveer $ 50 miljoen. Ik begon mijn werk aan universiteiten in Amsterdam en Berkeley, ging door bij Monsanto en werkte daarna vele jaren bij J.R. Simplot Company, een van de grootste aardappelverwerkers ter wereld. Ik liet mijn aardappelen testen in kassen of in het veld, maar ik verliet zelden het laboratorium om de boerderijen of proefstations te bezoeken. Inderdaad, ik geloofde dat mijn theoretische kennis over aardappelen voldoende was om aardappelen te verbeteren. Dit was een van mijn grootste fouten. “

Toen hem werd gevraagd waarom hij besloot om informatie te onthullen over de tekortkomingen van GMO-aardappelen na die vele jaren te hebben gemaakt, antwoordde hij dat hij ervan overtuigd was dat hij en zijn collega’s allemaal gehersenspoeld waren:


We hebben onszelf allemaal gehersenspoeld. We geloofden dat de essentie van het leven een dood molecuul was, DNA, en dat we het leven zouden kunnen verbeteren door dit molecuul in het lab te veranderen. We gingen er ook vanuit dat theoretische kennis alles was wat we nodig hadden om te slagen en dat een enkele genetische verandering altijd maar één opzettelijk effect zou hebben. “


Rommens stelt dat hij en de andere wetenschappers waarvan hij wist dat ze het DNA zouden begrijpen en waardevolle wijzigingen zouden aanbrengen, maar het feit was dat ze zo weinig wisten van DNA als de gemiddelde Amerikaan weet over de Sanskriet-versie van de Bhagavad Gita:


We wisten gewoon genoeg om gevaarlijk te zijn, vooral in combinatie met onze vooringenomenheid en bekrompenheid. We hebben ons gericht op kortetermijnvoordelen (in het laboratorium) zonder rekening te houden met de lange termijn achterstanden (in het veld). Het was hetzelfde soort denken dat DDT, PCB’s, Agent Orange, recombinant runder groeihormoon, enzovoort voortbracht. Ik geloof dat het belangrijk is voor mensen om te begrijpen hoe weinig genetische ingenieurs weten, hoe bevooroordeeld ze zijn en hoe fout ze kunnen zijn. “


Hij voegt eraan toe dat het verbazingwekkend is dat de USDA en FDA de GMO-aardappelen hebben goedgekeurd door alleen de eigen gegevens van het bedrijf te evalueren. Hij vraagt: hoe kunnen de regelgevende instanties aannemen dat er geen voorkeur is?


Ik was bevooroordeeld en alle genetische ingenieurs zijn bevooroordeeld. Het is niet alleen een emotionele vooroordeel. We hebben de GMO-gewassen nodig om goedgekeurd te worden. Er is een enorme hoeveelheid druk om te slagen, om ons bestaan ​​te rechtvaardigen door het ontwikkelen van wijzigingen die honderden miljoenen dollars aan waarde creëren. We testen onze gmo-gewassen om hun veiligheid te bevestigen, niet om hun veiligheid in vraag te stellen. De regelgevende petities voor deregulering staan ​​vol met zinloze gegevens, maar omvatten nauwelijks pogingen om de onbedoelde effecten te onthullen.

De petities beschrijven bijvoorbeeld de insertieplaats van het transgen, maar ze vermelden niet de talrijke willekeurige mutaties die optraden tijdens manipulaties van weefselkweek. En de petities bevatten gegevens over stoffen die veilig zijn en er niet toe doen, zoals de reguliere aminozuren en suikers, maar geven nauwelijks metingen op de niveaus van potentiële toxinen of allergenen. “


Caius Rommens concludeert dat het grootste probleem met betrekking tot het huidige proces voor deregulering van GGO-gewassen is dat het gebaseerd is op een evaluatie van gegevens die door de ontwikkelaars van GMO-gewassen zijn verstrekt.

TOEKOMST VAN DE BRITSE LANDBOUW
Defra wordt gezegd dat na Brexit:


De meest veelbelovende gewassen die geschikt zijn om in Engeland te worden geïntroduceerd, zijn Roundup Ready GA21 glyfosaattolerante gewassen, die synergetisch goed samengaan met herbiciden die al veel worden gebruikt in het Verenigd Koninkrijk … “


Campaigner Georgina Downs heeft geschreven over de langverwachte landbouwwet die voor het Parlement is ingediend. Ze zegt dat dit het plan van de Britse regering is over hoe de Britse landbouw eruit zal zien na de Brexit:


Er is geen verwijzing naar de bescherming van de menselijke gezondheid of de volksgezondheid in de landbouwwet voor wat betreft landbouwers, de belangrijkste gebruikers van pesticiden … Het wijdverspreide gebruik van pesticiden en andere giftige chemicaliën in ons bestaande landbouwsysteem lijkt de ‘olifant van de regering in’ te zijn. de kamer ‘vanwege de terughoudendheid van DEFRA om het te vermelden – laat staan dat je erop focust. Daarom is er geen erkenning of zelfs enige specifieke verwijzing in de landbouwwet – of de uitspraken van de heer Gove – naar de aanhoudende risico’s verbonden aan het verdere gebruik van pesticiden en andere landbouwchemicaliën op akkerbouwgewassen in het VK. “


Mijnheer Gove, uw voorganger George Eustice werd op 30/05/2016 geïnterviewd door Arthur Neslen over Brexit en verklaarde:


De richtlijnen voor vogels en habitats zouden gaan. Maar het raamwerk van de richtlijnen is zo strikt dat het geest verwoestend is. “


Over pesticiden zei hij:


Het voorzorgsbeginsel van de EU moest worden hervormd ten gunste van een op de VS gebaseerde risicobenadering, waardoor een snellere autorisatie mogelijk is. “


Meer dan 1.700 ton glyfosaat werd vorig jaar op gewassen gespoten, een derde meer in vergelijk met 2012, volgens Defra. Het totale gebied besproeid met de onkruidverdelger groeide met bijna 500.000 hectare tot 2,1 miljoen hectare, een gebied ter grootte van Wales.

The Soil Association heeft supermarkten opgeroepen om brood met glyfosaatresten uit de schappen te halen. Het zei dat het maximum residugehalte voor glyfosaat in tarwe van 10 mg per kg goed was ingesteld vóór de bevinding dat het herbicide waarschijnlijk kankerverwekkend was.

In een recente rechtszaak werd bewijsmateriaal uiteengezet waaruit bleek dat Monsanto nauw samenwerkte met het Environmental Protection Agency om een ​​beoordeling van toxiciteit van glyfosaat door een afzonderlijke overheidsinstantie te blokkeren. Een lopende proef en twee eerdere onderzoeken bevatten allemaal bewijs dat Monsanto bepaalde wetenschappelijke artikelen die glyfosaat producten bevatten veilig te verklaren; en dat Monsanto miljoenen dollars heeft uitgegeven aan projecten die gericht zijn op het tegengaan van de conclusies van de internationale kankerwetenschappers die glyfosaat als een waarschijnlijk carcinogeen hebben geclassificeerd.

Monsanto (nu Bayer) wordt geconfronteerd met opeenvolgend wetenschappelijk bewijs dat glyfosaat koppelt aan een samenspel van factoren van andere letsels die sinds zijn introductie dominant zijn geworden, waaronder obesitas, depressie, Alzheimer, ADHD, autisme, multiple sclerose, Parkinson, nierziekte en inflammatoire darmziekte, hersenen borst- en prostaatkanker, miskraam, geboorteafwijkingen en dalende aantallen spermacellen. Sterk bewijs koppelt glyfosaat nu ook aan verschillende andere aandoeningen.

Onderzoekers koppelen glyfosaat aan als een krachtige hormoon ontregelaar die de seksuele ontwikkeling van kinderen verstoort. De chemische verbinding is zeker een chemische binding die belangrijke mineralen uit het lichaam verwijdert, waaronder ijzer, magnesium, zink, selenium en molybdeen. Roundup verstoort het microbioom dat nuttige bacteriën in de darm van de mens vernietigt en hersenontsteking en andere nadelige effecten veroorzaakt.

De VN-expert over toxines Baskut Tuncak schreef in The Guardian op 06/11/2017 dat het tijd is om de gezondheid van kinderen boven pesticiden gebruik te plaatsen. Hij zei dat kinderen opgroeiden die werden blootgesteld aan een giftige cocktail van onkruidverdelgers, insecticiden en fungiciden. Het is op hun voedsel en in hun water, en het is zelfs over hun parken en speelplaatsen overgoten:


Veel regeringen stellen dat onze normen voor bescherming tegen deze pesticiden sterk genoeg zijn. Maar als wetenschapper en een advocaat die gespecialiseerd is in chemicaliën en hun mogelijke impact op de fundamentele rechten van mensen, smeek ik om het verschil te maken. Vorige maand werd onthuld dat glyfosaat, ‘s werelds meest gebruikte bestrijdingsmiddel, veilig was, de voedsel veiligheidswacht van de EU heeft pagina’s van een rapport rechtstreeks gekopieerd van Monsanto, de fabrikant van de pesticide. Openbaringen zoals deze zijn gewoon schokkend.

Het VN-Verdrag inzake de rechten van het kind, het meest geratificeerde internationale mensenrechtenverdrag ter wereld (alleen de VS is geen partij), maakt duidelijk dat staten een expliciete verplichting hebben om kinderen te beschermen tegen blootstelling aan giftige chemicaliën, tegen besmetting door voedsel en vervuild water, en om ervoor te zorgen dat elk kind zijn recht op de hoogst haalbare standaard van gezondheid kan realiseren. Deze en vele andere rechten van het kind worden misbruikt door het huidige pesticiden regime. Deze chemicaliën zijn overal en ze zijn onzichtbaar. “


Tuncak betoogt dat de enige manier om burgers te beschermen, vooral degenen die onevenredig risico lopen door blootstelling, is dat overheden deze effectief reguleren, grotendeels door te voldoen aan de hoogste normen van wetenschappelijke integriteit. Hij verklaart:


Kinderartsen hebben verwezen naar de blootstelling van kinderen aan pesticiden als het creëren van een “stille pandemie” van ziekte en invaliditeit. Blootstelling tijdens zwangerschap en kindertijd is gekoppeld aan geboorteafwijkingen, diabetes en kanker. Omdat het ontwikkelende lichaam van een kind gevoeliger is voor blootstelling dan volwassenen en meer neemt van alles – in verhouding tot hun grootte, kinderen eten, ademen en drinken veel meer dan volwassenen – zijn ze bijzonder kwetsbaar voor deze giftige chemicaliën. “


Volgens Tuncak toont het toenemende bewijs aan dat zelfs bij “lage” doses van blootstelling aan kinderen, onomkeerbare gevolgen voor de gezondheid kunnen resulteren. Maar de meeste slachtoffers kunnen de oorzaak van hun handicap of ziekte niet bewijzen, wat ons vermogen beperkt om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen. Hij concludeert:


In het licht van openbaringen zoals het copy-and-paste-schandaal, is een zorgvuldig heronderzoek van de prestaties van staten vereist. De overweldigende afhankelijkheid van toezichthouders op door de industrie gefinancierde studies, de uitsluiting van onafhankelijke wetenschap van beoordelingen en de vertrouwelijkheid van studies waarop de autoriteiten vertrouwen, moeten veranderen. “


Tot slot, gebaseerd op een drie jaar durend door de VN gesteund onderzoek van het Intergovernmental Science-Policy Platform over biodiversiteit en ecosysteem diensten, zijn er grimmige implicaties voor de toekomst van de mensheid. De auteurs concluderen dat de snelle achteruitgang van de natuurlijke wereld een crisis is die nog groter is dan de klimaatverandering.

Industriële landbouw is de oorzaak van veel van de vernietiging en het uitsterven van de natuur.

We hebben landbouwsystemen nodig die ecosystemen regenereren en ze niet degenereren.

Rosemary Mason

Colin Todhunter

Colin Todhunter is an independent journalist who writes on development, environmental issues, politics, food and agriculture. He was named in August 2018 by Transcend Media Services as one of 400 Living Peace and Justice Leaders and Models in recognition of his journalism.