‘Oorlog’ zit de Daily Express krant in het bloed


Sinds een tijdje zit de Daily Express uit de UK in mijn selectie met RSS feeds, en ik moet zeggen dat ik het een uiterst depressieve krant vindt. Ik vraag mij dan ook af of een abonnement bij het dagblad komt met een bonus voor een dagelijkse dosis antidepressiva? Als je al niet in de put zit dan geraak je daar wel in met dat opruiende oorlogsnieuws.

Waar komt die Oorlog die (warmongering) oorlogszucht vandaan ?

De Daily Express was reeds in de eerste wereldoorlog (1914-1919) een populaire dagelijkse krant die vooral gericht was op de huishoudens uit de middenklasse en de Tory-arbeidersklasse. Het was sterk nationalistisch en imperialistisch en fel patriottisch. Het artikel bevatte altijd een hoog nieuwsgehalte met artikelen zoals “Wanhopige Duitse aanval tevergeefs aangeslingerd tegen de geallieerden” op de voorpagina. De artikelen werden geleverd door een stal van reguliere schrijvers aangevuld met speciale veldverslaggevers en externe bijdragers. Er was ook een regelmatige Politieke cartoon, prominent in het midden van een rechterpagina geplaatst.

Ook in de volgende wereldoorlog van 1939 tot 1945 is de ‘Dagelijkse Expres’ oorlogskrant er weer bij. Het belangrijkste is dat we door deze krant(en) kunnen zien hoe de meeste gewone mensen nieuws over de oorlog ontvingen. Want met een gecombineerde oplage van meer dan 23 miljoen in 1948, en een secundair publiek dat deze cijfers ver overschrijdt, bereikten het the News of the World, The People, the Daily Express, The Daily Mirror, and the Sunday Express de huizen van de meerderheid van het Britse publiek en speelde een cruciale rol bij het vormgeven van de publieke perceptie van de oorlog.

Perceptie: Hoe we iets waar nemen.

Ga ik de berichtgeving ga vertalen naar het moderne internet tijdperk dan kon een krant vroeger de meest pure vorm van propaganda beoefenen. Als je ziet dat in het moderne informatie tijdperk nog massaal mensen beduveld worden dan was dat vroeger, toen de media nog almachtig waren een peulenschilletje. Perceptie is ook veelal hoe men wil dat we iets waarnemen

Is de ‘glorie’ tijd in beide wereldoorlogen dat de krant schitterde en van voor tot achter uitgelezen werd dat men doet terugverlangen naar ‘the good old days’. Het lijkt er verdacht veel op zoveel zie ik elke week weer het woord oorlog in een schreeuwende kop terugkomen. En daarbij wordt een derde wereldoorlog lijkt het welhaast verheerlijkt. Ik heb het een paar weken lang bijgehouden en elke week ontstaat er mogelijk op weer in een ander land een allesomvattend conflict dat zeker tot een oorlog gaat leiden.

Krijgt de Daily Express bonuspunten van de NWO om de gemoederen te verstoren, de zaak op te jutten, iemand depressief te maken?

Het gebruik van hoofdletters wordt gezien als SCHREEUWEN in je betoog en dit heb ik lang geleden reeds geleerd: “Hij die zijn stem verheft, heeft het pleit al verloren” en oud Chinees gezegde. Enkele treffende voorbeelden van deze Engelse ‘kwaliteitskrant’:

Nu we het er over hebben: 11-05-2019

World War 3 warning: Iran has ‘means and will’ for worldwide CATASTROPHE if Trump attacks

Door al deze zaken eens op een rijtje te zetten leer je steeds beter het nieuws op zijn ‘waarde’ te schatten. Nep, overdreven, verdraaiing van feiten en soms van heinde en verre als pure propaganda herkenbaar.

zo ziet media censuur er in 2019 uit