Voelt het alsof de tijd versnelt? Hoe vertraag je de tijd weer voor je gevoel ?


Bron artikel the Mind Unleased: Feel Like Time Is Speeding Up? Here’s How to Slow It Back Down
Door:  Steve Taylor 

Soms lijkt het alsof het leven aan ons voorbijgaat. Als we kinderen zijn, kruipt de tijd voorbij, met eindeloze autoritten en zomervakanties die eeuwig lijken te duren. Maar als volwassenen lijkt de tijd in een beangstigend tempo te versnellen, met Kerstmis en verjaardagen die elk jaar sneller voorbij komen.

Maar misschien hoeft het niet zo te voelen. Onze tijdsbeleving is flexibel, versnelt in sommige situaties en vertraagt bij anderen. Er zijn zelfs een aantal veranderde staten van bewustzijn (zoals onder invloed van psychedelische drugs, in traumatische situaties, of wanneer atleten “in de zone” zijn) waarin de tijd lijkt te vertragen tot een buitengewone gevoel.

Dus misschien door de psychologische processen achter onze verschillende ervaringen van de tijd te begrijpen, kunnen we de dingen een beetje vertragen.

In mijn boek Making Time, stel ik een aantal elementaire ‘wetten’ van psychologische tijd voor, zoals de meeste mensen dit ervaren. Een daarvan is dat de tijd lijkt te versnellen naarmate we ouder worden. Een andere is dat de tijd lijkt te vertragen wanneer we worden blootgesteld aan nieuwe omgevingen en ervaringen.

Deze twee wetten worden veroorzaakt door dezelfde onderliggende factor: de relatie tussen onze ervaring van tijd en de hoeveelheid informatie (inclusief percepties, sensaties en gedachten) die ons denkproces voortbrengt. Hoe meer informatie onze geest opneemt, hoe langzamer de tijd lijkt te gaan.

Dit verklaart gedeeltelijk waarom de tijd zo langzaam voor kinderen overgaat en lijkt te versnellen naarmate we ouder worden. Voor kinderen is de wereld een fascinerende plek, vol nieuwe ervaringen en frisse sensaties. Naarmate we ouder worden, hebben we minder nieuwe ervaringen en wordt de wereld om ons heen steeds vertrouwder.

We raken ongevoelig voor onze ervaring, wat betekent dat we minder informatie verwerken en de tijd lijkt te versnellen. (Een andere factor kan het “proportionele” aspect zijn, dat is dat naarmate we ouder worden, elke tijdsperiode een kleiner deel van ons leven als geheel vormt.)

Hieruit volgt dat onze ervaring van tijd zich zou moeten uitbreiden in een onbekende omgeving, omdat dit is waar onze geest meer informatie verwerkt dan normaal. Als je naar een ander land gaat, ben je veel gevoeliger voor je omgeving. Alles is onbekend en nieuw, dus u besteed veel meer aandacht en neemt veel meer informatie op.

Het is hetzelfde wanneer u een dag aan een training besteedt en nieuwe dingen leert met een groep onbekende mensen. Het voelt alsof er meer tijd is verstreken dan zou hebben gedaan als je thuis was gebleven volgens je normale routine.

Dit alles leidt tot twee eenvoudige suggesties over hoe we onze ervaring van tijd kunnen uitbreiden.

Ten eerste, omdat we weten dat vertrouwdheid de tijd sneller doet verlopen, kunnen we de tijd vertragen door ons bloot te stellen aan zoveel mogelijk nieuwe ervaringen. Door naar nieuwe plaatsen te reizen, nieuwe uitdagingen aan te gaan, nieuwe mensen te ontmoeten, onze geest bloot te stellen aan nieuwe informatie, hobby’s en vaardigheden, enzovoort. Dit zal de hoeveelheid informatie die onze geest verwerkt, vergroten en onze ervaring van het passeren van tijd vergroten.

Ten tweede, en misschien wel het meest effectief, kunnen we de tijd vertragen door een bewuste poging te doen om meer ‘bewust’ van onze ervaringen te zijn. Mindfulness betekent het geven van onze hele aandacht aan een ervaring – aan wat we zien, voelen, proeven, ruiken of horen – in plaats van aan onze gedachten.

Op het moment

Het betekent leven door onze zintuigen en onze ervaring in plaats van door onze geest. Het is een andere benadering om vertrouwdheid te vermijden – en gebeurt niet door nieuwe ervaringen te zoeken, maar door onze houding ten opzichte van onze ervaringen te veranderen.

Wanneer je bijvoorbeeld ‘s ochtends onder de douche staat – in plaats van je gedachten los te laten kwebbelen over de dingen die je vandaag moet doen of de dingen die je gisteravond hebt gedaan, probeer je aandacht te vestigen op het hier en nu, om je echt bewust te zijn van de sensatie van het water dat tegen je lichaam spat en naar beneden loopt en het gevoel van warmte en reinheid dat je voelt.

Of op weg naar huis van het werk in de bus of de trein – in plaats van te piekeren over alle problemen waarmee je op je werk te maken hebt gehad, focus je aandacht buiten jezelf. Kijk naar de lucht, naar de huizen en gebouwen die je passeert en wees je hier bewust, terwijl je tussen hen door reist.

Wanneer u klusjes doet, zoals het gras maaien of de afwas doen, luister dan niet naar muziek op uw koptelefoon of laat u dagdromen. Schenk je aandacht aan de objecten en verschijnselen om je heen en de lichamelijke gewaarwordingen die je ervaart.

Een ding dat je zult vinden, is dat deze taken leuker worden. En je zult ook ontdekken dat deze open en waakzame houding ten opzichte van je ervaringen een tijd verruimend effect heeft, aangezien bewustzijn de hoeveelheid informatie die we verwerken verhoogt.

Vanuit dit oogpunt hoeven we de tijd niet als een vijand te beschouwen. Tot op zekere hoogte kunnen we onze ervaring met het passeren van tijd begrijpen en beheersen.

Velen van ons proberen ervoor te zorgen dat we zo lang mogelijk kunnen leven door goed eten en bewegen te eten, wat verstandig is. Maar het is voor ons mogelijk om de hoeveelheid tijd die we in ons leven ervaren op een andere manier te vergroten – door onze ervaring van tijd uit te breiden.