Gele Hesjes Acte 23, de strijd voor de heruitvinding van de Democratie


gilets jaunes acte 23
Live acte 23 XXIII

Na het “Grote Debat” van monsieur Emmanuel Macron was het de bedoeling een speech te geven op de Nationale TV afgelopen maandag net op het moment dat de (Valse vlag) Notre Dame brand begon. Benieuwd hoeveel Fransen er vandaag “acte de présent” geven op de 23 ste week van de protesten?

10.00 uur | De politie moet vroeg uit de veren op hun ‘vrije’ dag want al om 7 uur in de morgen konden we inschakelen op dit YouTube kanaal. De demonstratie was in ieder geval al vroeg begonnen.

10.10 uur | de politie zoekt de confrontatie door mensen de weg te blokkeren. Die confrontatie had ik gisteren ook al gelijk op een familie feestje waar iemand mij zijn mening vertelde over de politiek en de gele hesjes. De TV en Kranten mening, maar iemand die gehersenspoeld is weet dat zelf niet. De tijd dat ik denk, acht laat maar, die is al lang voorbij dus vertel ik hem wat ik denk, … een mening samengesteld door zelf onderzoek.

The Daily Express meldde deze week: “De goedkeuringsratings van Macron zijn gestegen tot nooit eerder geziene niveaus, aangezien de Franse president wordt geprezen vanwege zijn omgang met het inferno van Notre Dame.”, dat krijg je met gehersenspoelde burgers die de media geloven en zelf geen onderzoek doen naar het fenomeen valse vlag aanslagen. Bekijk op deze pagina de derde video van boven, …

16.30 uur Even genoten van het mooie weer en dan blijkt dat de demonstratie niet zo vredig is verlopen als de afgelopen 3 weken. De Engelse media berichten; “Meer dan 60.000 politieagenten zijn in heel Frankrijk ingezet nadat gele vest activisten de straat op waren gegaan voor een 23e opeenvolgende weekend. Ten minste 5.000 politieagenten waren alleen al in Parijs gestationeerd, omdat demonstranten werden gewaarschuwd om weg te blijven van de Notre Dame en de oevers van de Seine. Een auto, motorfietsen en meerdere barricades zijn in brand gestoken in het oosten van Parijs, waardoor brandweerlieden naar de scène dwaalden. Meer als 126 mensen zijn gearresteerd alleen al in Parijs”.

Terwijl er geen geld is voor de Franse bevolking

Macron stuurt Franse troepen en tanks naar de Russische grens

EMMANUEL Macron zet tanks en honderden troepen in Estland in om de verdediging van de NAVO langs de Russische grens te versterken, met als doel de al verhoogde spanningen met Moskou te verhogen.

Noot: Niet alleen in het eigen land wordt olie op het vuur gegooid !!

17.00 uur | het 23 ste ‘feest’ hebben we waarschijnlijk nu wel gehad. Macron zal wel ‘moord en brand’ schreeuwen over de ongeregeldheden. Maar intussen wachten we nog wel op zijn speech, om VERANTWOORDING af te leggen voor ZIJN deel in de opstand !! Verantwoording naar de doden en gewonden !!

Deze maand op 12 april had een Nederlandse krant ‘de Telegraaf’ eindelijk het bericht dat de Franse politie onder hoogspanning werkt. “Zelfmoordgolf bij politie Frankrijk”. Beste journalisten, dit nieuws is nu toch echt wel achterhaald want dit feit is al 23 weken gaande sinds de allereerste week dat agenten gedwongen werden door ‘hun’ president om gericht op eigen burgers te schieten met zware verwondingen en de dood tot gevolg. Daar zijn agenten niet voor aangenomen, niet op getraind en de psychische problemen, daar kun je op wachten.

Samenvatting van de dag in Parijs

Bron artikel GlobalResearch: Yellow Vests Struggle to Reinvent Democracy
Door: Richard GreemanThe Bullet, 2019

Macron maakt propaganda en repressie krachtiger

Gilets Jaunes is de revolutie begonnen

Na vijf maanden van constante aanwezigheid op rotondes, tolpoorten en de gevaarlijke zaterdagmarsen, heeft de massale, zelf georganiseerde sociale beweging die bekend staat als de Gilets Jaunes (Gele Vesten) net zijn tweede nationale “Assembly of Assemblies” gehouden. Honderden autonome groepen activisten uit de Gele Vestjes beweging die elk twee afgevaardigden (één vrouw, één man) om zich in de havenstad St. Nazaire te verzamelen voor een weekend van beraadslaging (5-7 april).

Na wekenlang gesjoemel met de lokale gemeentelijke autoriteiten, konden de Gele Vesten 700 afgevaardigden ontvangen in het “Huis van het Volk” in St. Nazaire, en de driedaagse reeks van algemene vergaderingen en werkgroepen verliep zonder problemen sfeer en goede vriendschap. Een bord op de muur riep uit: “Niemand heeft de oplossing, maar iedereen heeft er een stukje van.”

Hun project: mobiliseer de “collectieve intelligentie” om de strijd te reorganiseren, te strategiseren en te verlengen. Hun doel: om de onmiddellijke doelen van leefbare lonen en pensioneringen te bereiken; herstel van sociale uitkeringen en openbare diensten zoals scholen, vervoer, postkantoren en ziekenhuizen; de rijken belasten; het beëindigen van belastingfraude om te kunnen betalen voor het behoud van het milieu; en, het meest ambitieus van allemaal, het opnieuw uitvinden van de democratie in dit proces. Hun verklaring eindigt met de uitdrukking ‘regering van het volk, door het volk en voor het volk’. Ik vraag me af of ze weten wie het heeft bedacht.

Geel en groen verenigen en vechten

Bijzondere aandacht werd besteed aan de kwestie van het milieu, en bevestigde de populaire slogan “Einde van de week. Einde van de wereld. Dezelfde logica, dezelfde strijd “(het rijmt in het Frans). De Vergadering ging verder en riep ‘[a] ll personen die een einde willen maken aan de onteigening van de levenden op om een ​​conflictuele houding aan te nemen tegen het huidige systeem om samen een nieuwe ecologische, populaire sociale beweging te creëren. ”

Hieruit blijkt de groei van de oorspronkelijke Yellow Vest-opstand die begon als een protest tegen een stijging van de belastingen op dieselbrandstof die werd opgelegd in naam van ‘saving the environment.’ (Minder bekend is dat slechts 17% van die belasting feitelijk was. In ieder geval heeft president Emmanuel Macron het in een vroege poging om de beweging te pacificeren ingetrokken.) Sindsdien zijn de gele vesten voorlopig geconvergeerd met milieugroepen, die veel arme en arbeidersklasse vesten niet kunnen helpen zien als bourgeois op fietsen die aardig willen zijn, maar niet bereid zijn om rechtstreeks tegen de gevestigde orde te strijden.

Dus hun roep om eenheid is ook gedeeltelijk een uitdaging voor de milieubeweging: “Doe mee met de strijd voor sociale gelijkheid en wees bereid om het hele systeem te bestrijden.” Briljant! Wie zei dat een ongestructureerde, autonome beweging van gewone, niet goed opgeleide mensen niet met strategieën en tactieken kon komen? Psychologen verklaren dat deze “wijsheid van menigten” ontstaat wanneer mensen op gelijke voet staan ​​en vrij zijn van beperkingen.

1 Het groeit door ervaring. En discussie. Een dialectisch proces dat tot zijn ontstaan ​​leidt. “Niemand heeft de oplossing, maar iedereen heeft er een deel van.” Dit was de basis van de directe democratie in Athene, waarvan de Gele Vesten ook het idee hebben geleend om door het lot te kiezen.

Autonomie

De Assemblee van Assemblees bevestigde opnieuw het basisbeginsel van Yellow Vest om politieke partijen buiten de deur te houden. En vrij van leiders. Volgens mij is dit een geniale slag. Elke populaire massabeweging waaraan ik in de afgelopen 60 jaar heb deelgenomen, is door het establishment gecoöpteerd (of verpletterd). Leiders zetten een kantoor op, ze proberen geld in te zamelen en toegang te krijgen tot macht, en komen uiteindelijk in gevaar; ze behandelen de gewone activisten als een mailinglijst en de kracht en dynamiek van de massabeweging verdwijnt zo weg, zoals de Nuclear Freeze die ooit miljoenen mensen mobiliseerde. In de Verenigde Staten slokte de Democratische Partij bijvoorbeeld hen op. Hier, in Frankrijk, slikte de Socialistische Partij SOS Racisme in, het embryo van een broodnodige Franse burgerrechtenbeweging.

Instinctief lijken de Gele Vesten vanaf het begin de diepe kritiek van de representatieve democratie, die teruggaat tot de 18e eeuw, te verwerkelijken en in praktijk te brengen en werd ze toegepast tijdens de Commune van Parijs in 1871. Daar kregen afgevaardigden beperkte mandaten, afhankelijk van onmiddellijke recall, regelmatig geroteerd, en betaald het werklieden loon. De Communards riepen ook andere steden op om op te staan ​​en zich aan te sluiten als een federatie. Dit is precies de modus operandi van de Yellow Vests.

Europa

Deze representatieve kritiek verklaart de houding van de Assemblee ten opzichte van de komende verkiezingen voor het Europees Parlement, die zich zullen voordoen als een repetitie voor de volgende parlementsverkiezingen wanneer partijen serieus zullen strijden om stemmen. De angst om gemanipuleerd te worden voor politieke doeleinden is sterk. Vorige maand, Yellow Vests op een demonstratie in Parijs herkende een geel vest die zojuist haar kandidatuur had uitgesproken voor grote media-fanfare, blijkbaar in de naam van de gele vesten. Ze waren woedend en schreeuwden tegen haar totdat ze zich terugtrok, geschokt. Lelijk, maar een noodzakelijk voorbeeld voor iemand anders die liever een politicus is dan een geel vest (zonder eerst af te treden).

Wat Europa betreft, heeft de Assemblee, in plaats van een Frexit te noemen, contact gezocht met sociale bewegingen in de andere landen van de Europese Unie in een oproep om samen te komen en te strijden tegen haar neoliberale beleid. De Assemblee vond het geen zin om in deze schijnvertoning te stemmen. Zoals iedereen weet, heeft het Europees Parlement geen macht of zelfs zichtbaarheid. Het is zelfs niet in Brussel, waar de belangrijke beslissingen worden genomen door vertegenwoordigers van de Duitse banken en multinationale ondernemingen. Bovendien beperkt het de tekortuitgaven van de lidstaten, waardoor het voor Frankrijk onwettig wordt om de sociale diensten en de wederopbouw van het milieu te financieren die de mensen eisen.

Herstructurering en reflectie

De Assembly of Assemblies van afgelopen weekend viel samen met Act 21 van de lange strijd van de Yellow Vests om openbare ruimtes te bezetten en hun hoop en woede vrijuit te verkondigen, maar het bracht slechts 23.400 mensen (regeringstelling) in heel Frankrijk naar voren, het laagste aantal tot nu toe. Geen wonder na vijf opeenvolgende maanden van bloedige repressie. De politie was, zoals gebruikelijk, van kracht en ze stopten en fouilleerden 14.919 mensen, volgens de prefectuur van Parijs. Na eenentwintig wekelijkse gevechten, zijn velen van ons te moe, te bang en / of te oud om “met de stieren” door de straten te lopen en gasbussen te ontwijken.

“We dachten dat we weg waren voor de sprint. We waren zelfs betrokken bij een marathon en we moeten ons voorbereiden, “gaf een spreker toe”. We beseffen dat we onze tactieken moeten aanpassen, onze doelen moeten verfijnen en onze democratische structuren beter moeten organiseren om de beweging te laten duren, en de Assemblee van afgelopen weekend probeerde deze uitdaging aan te gaan, te beginnen met drie weken discussie en een aantal nieuwe benaderingen.

Een van de nieuwe tactieken was een oproep voor een groot landelijk protest tegen de toenemende repressie die werd opgelegd door de Macron-regering, de bevrijding van allen die in de gevangenis zitten, of het nu Yellow Vests zijn of andere ‘gecriminaliseerde’ gevechten, die rechtstreeks verwijzen naar de onderdrukte Noord-Afrikanen en immigrantengemeenschappen in Frankrijk waarvan de jongerenuitkomst in 2005 brutaal werd neergeslagen. “[De gewelddadige onderdrukking] die we vandaag meemaken, is al tientallen jaren de dagelijkse ervaring in de populaire wijken [getto-achtige buitenwijken]” en concludeert: “Nu wordt het autoritarisme gegeneraliseerd naar de hele samenleving.”

Macron’s Reactie: Propaganda en gewelddadige repressie

In tegenstelling tot deze discussies leverde de Macron-regering afgelopen weekend de resultaten van zijn officiële ‘Great Debate’, een publiciteitsstunt georganiseerd door zijn regering voor een bedrag van € 12 miljoen om de president te demonstreren die vragen van geselecteerde burgemeesters en lokale notabelen in steden en dorpen in het hele land. In totaal registreerde Macron 92 uur spreektijd.

De uit Frankrijk gekozen monarch verzon dit ‘Debat’, waarvan de limieten van tevoren waren vastgesteld – belasten van de rijken en de corporaties was van de tafel – als zijn ‘antwoord’ op de vraag van de Yellow Vests naar participerende democratie. De resultaten waren niet verrassend: de Fransen willen “lagere belastingen, geen bezuinigingen op diensten”. Gevraagd of het “Grote Debat” een “succes voor Macron en zijn regering” was, antwoordde slechts 6% van de ondervraagden door BFM-TV “ja”. Een andere peiling openbaarde dat 35% van de Fransen nog steeds de Gele Vesten goedkeurt (naar beneden) van 70% in december vorig jaar), terwijl slechts 29% Macron goedkeurde.

Lees meer: Yellow Vests and Red Unions Strike Together

PR terzijde, het echte antwoord van de Macron-regering op openbare oppositie dat door de Gele Vesten werd gesteld, was grimmig: laster, gewelddadige repressie en strikte nieuwe wetten die het recht op demonstratie beperken – een recht dat verankerd is in de Verklaring van de Rechten van de Mens en de Franse Grondwet. Macron en zijn ministers hebben de Gele Vesten publiekelijk aangeklaagd als ‘antisemieten’, ‘fascisten’, ‘een haatdragende menigte’ en een gewelddadige samenzwering van ’40 – 50.000′ terroristen ‘van extreem links en extreemrechts’, te de Franse instellingen vernietigen.

Deze gemene karikatuur, eindeloos herhaald door de media en versterkt door enge beelden van geweld en vandalisme tegen de symbolen van rijkdom en macht in Parijs, is ontworpen om de demonstranten te ontmenselijken, anders gemakkelijk herkenbaar als arme provincials die het beu zijn genegeerd te worden. Zo gedemoniseerd, kunnen de werkelijke eisen van de Gele Vesten voor waardigheid en rechtvaardigheid worden genegeerd. Als een bedreiging voor Frankrijk moeten ze met alle mogelijke middelen worden onderdrukt.

Sinds november 2018, toen de Yellow Vest-beweging plotseling 300.000 man groot werd, heeft de regering ongekend politie-brutaliteit ontketend met wapens van militaire kwaliteit tegen ongewapende betogers, resulterend in honderden ernstige verwondingen (waaronder blinden, verlies van ledematen en gezichten breuken). Hoewel onzichtbaar op Franse reguliere media (door de overheid gesubsidieerd en eigendom van bedrijven), is dit geweld van de Franse regering herhaaldelijk veroordeeld door mensenrechten panels in Frankrijk en de Europese Unie, evenals door Michelle Bachelet, voormalig president van Chili en Hoge Commissaris van de VN voor menselijk handelen rechten.

De kat is uit de zak

Ze zal niet alleen zijn. De Liga voor de Rechten van de Mens en meer dan 50 andere burgerlijke vrijheidsgroepen, religieuze verenigingen, vakbonden, maatschappelijke organisaties en extreem-linkse partijen hebben zojuist opgeroepen tot een massale nationale demonstratie voor het recht om samen met de Gele Vesten op zaterdag te demonstreren, 13 april. Ik hoop dat het enorm zal zijn.

De keuze voor zaterdag is belangrijk als een daad van solidariteit met de Gele Vesten, die alleen al het recht van het publiek hebben verdedigd om zich op openbare plaatsen te verzamelen, en dit op een aanzienlijk persoonlijk risico. Gedurende 22 weken hebben de Gele Vesten dit fundamentele democratische recht gehandeld door hun principiële weigering om de politie om speciale toestemming te vragen voor burgers om zich te verzamelen op een openbaar plein of door de straten te paraderen. Stel je voor dat “Occupy Wall Street” in het hele land, in steden en in het verkeer, wekelijks plaatsvindt. Helemaal alleen hebben de Gele Vesten duizenden verwondingen en duizenden arrestaties opgelopen door deze wekelijkse daad van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarbij ze het recht om in de de stad te komen verkondigden. Eindelijk hebben ze erkenning en bondgenoten.

Deze nieuwe convergentie van andere groepen, samen met de nieuwe perspectieven die voortvloeien uit de Yellow Vests ‘Assembly of Assemblies, kan een nieuwe fase markeren in hun lange en eenzame strijd tegen het harde, antidemocratische, neoliberale regime van Macron in zijn onverzoenlijke drang om het roer uit te schakelen de relatieve voordelen van levensstandaarden, sociale voorzieningen en persoonlijke vrijheden die vorige generaties Fransen hebben gewonnen: in 1936 (de algemene staking), 1945 (de bevrijding) en 1968 (de algemene staking en studentenopstand). Inderdaad, sinds 1789 (het jaar van de Verklaring van de Rechten van de Mens, waarin het recht van het volk is vastgelegd om grieven te tonen).

Postscriptum Ondertussen voert het Algerijnse volk, na een eeuw van Franse koloniale heerschappij, een lange en bloedige oorlog voor onafhankelijkheid en meer dan 60 jaar van corrupte politiestaat, een vergelijkbare strijd voor waardigheid en democratie, waarbij de straten eenmaal worden gevuld een week (maar op vrijdag, niet zaterdag) in zo-verre vreedzame massale demonstraties. (De gele vesten in Montpellier stemden onmiddellijk voor hun steun.) De ironie is dat de Algerijnse politie zich terugtrok op geweld, terwijl hier in Frankrijk het niveau van staatsrepressie tegen de gele vesten me doet denken aan de onderdrukkende atmosfeer van politie-repressie die ik als een student in Parijs tijdens de Algerijnse oorlog.

Richard Greeman has been active since 1957 in civil rights, anti-war, anti-nuke, environmental and labour struggles in the U.S., Latin America, France (where he has been a longtime resident) and Russia (where he helped found the Praxis Research and Education Center in 1997). He maintains a blog at richardgreeman.org.