Is burgerlijke ongehoorzaamheid ooit gerechtvaardigd?


Bron artikel Activist Post: Is Civil Disobedience Ever Justified?
Door: Arjun W.

Is burgerlijke ongehoorzaamheid ooit gerechtvaardigd? Deze vraag is al eeuwen gesteld, vooral wanneer een wet onaanvaardbaar wordt geacht en wanneer de persoon die de wet overtreedt, gelooft dat deze daad moreel te rechtvaardigen is. Er zijn individuen geweest die in oorlogen hebben geprotesteerd en naar de burger rechter zijn gemarcheerd in een poging om verandering teweeg te brengen. Dit artikel gaat in op burgerlijke ongehoorzaamheid en de impact ervan op de samenleving in het algemeen.

Wat is burgerlijke ongehoorzaamheid?

Burgerlijke ongehoorzaamheid wordt gedefinieerd als “een openbare, niet-gewelddadige en gewetensvolle rechtspleging ondernomen met het doel om een ​​verandering in wetten of overheidsbeleid teweeg te brengen. Om deze reden zijn de personen die burgerlijke ongehoorzaamheid bedrijven bereid om de juridische gevolgen van hun daden te aanvaarden, omdat dit hun trouw aan de rechtsstaat laat zien. “

Het is wanneer individuen willens en wetens weigerden zich aan de wet te houden of op beschaafde wijze tegen de wet te protesteren. Onderscheidende maatregelen van burgerlijke ongehoorzaamheid hebben bijgedragen aan een heronderzoek van de morele grenzen van de maatschappij. Zoals te zien was in de oorlog in Vietnam, bleken sit-ins van studenten gedurende deze tijd een effectieve maatregel om sociale verandering te ondersteunen. Het doel van de marsen, sit-ins en rally’s was om de oorlog te beëindigen en onze oppositie tegen de oorlog en tegen onze betrokkenheid uit te roepen.

In een ander voorbeeld, dr. Martin Luther King’s inspanningen van morele en burgerlijke ongehoorzaamheid activisme was een schreeuw om raciale segregatie en discriminatie te beëindigen. De ‘I Have a Dream Speech’, de mars naar Washington D.C. en de ‘Letter from Birmingham Jail’ brachten de Civil Rights Movement naar de nationale schijnwerpers en zorgden voor verandering en gelijkheid voor iedereen. Deze daden zijn voorbeelden van niet alleen burgerlijke ongehoorzaamheid, maar ook hoe positieve middelen tot productieve verandering kunnen leiden.

Overtredingen van burgerlijke vrijheden

Er zijn voorbeelden van daden van burgerlijke ongehoorzaamheid waarin de gevolgen onze burgerlijke vrijheden schonden. Er wordt gezegd dat in tijden van oorlog onze burgerlijke vrijheden niet op de voorgrond treden, maar op de achtergrond blijven. Bijvoorbeeld, hoewel we zulke vrijheden hebben als de vrijheid van meningsuiting, “in 1965 weigerde de Georgische wetgevende macht burgerrechtenactivist Julian Bond zijn gekozen zetel in het staatshuis in te nemen omdat hij kritiek leverde op de oorlogsinspanningen in Vietnam.”

n de nasleep van 11 september wordt de overtreding van de Patriot Act door sommigen beschouwd als onrechtvaardig voor onze First Amendment – vrijheden. Zoals te zien was in de arrestatie en detentie van burgers in de Verenigde Staten, werden deze personen onterecht verdacht van terrorisme. De aftapping is ook toegenomen sinds 11 september, wat onze vrijheid van privacy schendt. Dit heeft ertoe geleid dat duizenden burgers protesteerden tegen deze daden en eisten dat hun burgerlijke vrijheden gehandhaafd blijven.

Over het algemeen moet burgerlijke ongehoorzaamheid in het belang van de samenleving in het algemeen positieve verandering blijven bevorderen. Eerdere leiders zoals Mandela, Gandhi en Dr. King hebben de wetgeving van de maatschappij echter gebroken met het doel om burgerlijke vrijheden en burgerrechten te handhaven. Kent u een wet die onaanvaardbaar is, misschien als ongepast wordt beschouwd? Velen geloven dat er behoefte is aan burgerlijke ongehoorzaamheid.