Wat is er gebeurd met “Journalistiek” in de “Grootste Democratie op aarde”?


Bron artikel de Activist Post: What Happened to “Journalism” in the “Greatest Democracy on Earth”?
Door: Richard Galustian

Alvorens de arrestatie van Assange uitvoerig te bespreken, als inleiding, is het belangrijk om een ​​observatie van Gore Vidal te noemen

“Wij Amerikanen moeten ophouden met spreken over hoe wij de grootste democratie op aarde zijn, als we niet eens een democratie zijn. We zijn een soort gemilitariseerde republiek. Amerikaanse democratie is blijkbaar een plaats waar talloze verkiezingen kosteloos worden gehouden zonder problemen en met verwisselbare kandidaten, waar vijftig procent van de mensen niet zal stemmen en vijftig procent geen kranten leest. Ik hoop dat het dezelfde vijftig procent is. “Besluitend:” Het geniale van onze heersende klasse is dat het een meerderheid van de mensen ervan heeft weerhouden de onrechtvaardigheid van een systeem te betwisten waarin de meeste mensen meegaan, zware belastingen betalen waar ze niets voor krijgen. terug te keren”

Assange droeg een kopie van “Gore Vidal: Geschiedenis van de National Security State & Vidal on America” ​​toen hij afgelopen donderdag werd gearresteerd op de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Tegen vrijdagmiddag was de 2014 publicatie nr. 35 op Amazon. “Gore Vidal” bevat gesprekken tussen de auteur-toneelschrijver en Paul Jay, oprichter van The Real News Network, een non-profitorganisatie met een verklaarde missie van “onafhankelijke, verifieerbare, op feiten gebaseerde journalistiek.”

Vidal, die in 2012 op 86-jarige leeftijd stierf, had een lange weerzin tegen Amerikaanse militaire troepen en surveillance en de ongebreidelde macht in Washington.

Assange verliet de ambassade sinds 2012 niet uit angst voor arrestatie en uitlevering aan de VS wegens het publiceren van duizenden geheime militaire en diplomatieke kabels.

Assange, wat dan ook van zijn persoonlijkheidskenmerken, is nog steeds een uitgever en heeft onweerlegbaar recht op dezelfde bescherming voor het eerste amendement als elke andere Amerikaanse burger … alleen hij is GEEN Amerikaans staatsburger – denk daar even over na.

Het Knight First Amendment Institute werd in 2016 opgericht door een van de beroemdste universiteiten in Amerika, Columbia University in combinatie met de John S. en James L. Knight Foundation om de vrije expressie in het veranderende landschap van het digitale tijdperk te waarborgen.

Het instituut maakte een van de eerste professionele opmerkingen in het openbaar over de rechtszaak tegen Julian Assange door de Amerikaanse regering. “De aanklacht en het persbericht van het ministerie van Justitie behandelen alledaagse journalistieke praktijken als onderdeel van een criminele samenzwering”, zei executive-directeur Jameel Jaffer in een verklaring aan de even prestigieuze Columbia Journalism Review: “Of de regering in staat zal zijn om een schending van de het hacken van statuut valt nog te bezien, maar het is zeer verontrustend dat de aanklacht vaagt in activiteiten die niet alleen rechtmatig maar essentieel zijn voor persvrijheid; activiteiten zoals het cultiveren van bronnen, het beschermen van de identiteit van bronnen en het veilig communiceren met bronnen. “

Er lijkt tot nu toe geen officiële verklaring over Assange te bestaan ​​sinds zijn arrestatie van de grootste onderzoeksjournalist van onze tijd, Seymour Hersh, die men zich kan voorstellen, verschiet zijn kruit niet, wijs genoeg om te zien hoe de dingen zich ontwikkelen.

Bij het ontbreken van zijn mening, volgen hier enkele links naar opmerkingen van enkele andere opmerkelijke personen, niet in volgorde van belangrijkheid:

  • Daniel Ellsberg over Assange-arrest: het begin van het einde van persvrijheid
  • Chomsky: arrestatie van Assange is ‘schandalig’ en benadrukt shocking extraterritoriaal bereik van de VS
  • Partnering met Assange was onaangenaam. Maar werk zoals het zijn is cruciaal. – De Washington Post
  • Door Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur van de Guardian. Hij is directeur van Lady Margaret Hall in Oxford en is voorzitter van het Reuters Institute for the Study of Journalism.

Een pertinente vraag uit het bovenstaande zeer informatieve en verklarende stuk over Assange:

“… als Assange in het beklaagdenbankje zit, waarom dan niet de redacteuren van de Guardian, de Times, Le Monde, Der Spiegel, de Hindu, El Pais en vele anderen?”

De enige kritiek op het stuk van Alan Rusbridger is dat hij zegt: “Opgeleide journalist die werkt voor een respectabele organisatie”. Dit heeft er niets mee te maken. Er waren geen instellingen die journalistieke graden droegen in 1789 toen het eerste amendement van de VS in de Amerikaanse grondwet werd geschreven. Er waren ook geen “respectabele organisaties”, slechts een stel ondernemende individuen, sommige goedbedoeld, een beetje misvormd, die kranten, tijdschriften, pamfletten en allerlei dingen publiceerden.

“Freedom of the Press” verwijst niet naar snobs die elkaars kont ruiken en doen alsof ze alles weten; het verwijst letterlijk naar de vrijheid om te drukken en te verspreiden wat je maar wilt. “Vrijheid van meningsuiting” garandeert ons recht om onze mening te uiten op het openbare plein en de overheid moet ons beschermen tegen opgehouden te worden door haar eigen agenten of anderen in de gemeenschap. Je stem kan alleen tot nu toe gedragen worden, dus om een ​​breder publiek te “spreken” heb je een ander medium nodig. In de 18e eeuw was dat de drukpers. U kunt uw ‘toespraak’ afdrukken en deze naar wens aan mensen verspreiden. De overheid kan uw recht om dit te doen niet schenden en andere private partijen kunnen dit ook niet doen. Ze hebben een toevluchtsoord als je hen laster, ze verkeerd voorstelt of van ze steelt (copyright) enz …. Maar het heeft helemaal niets te maken met lid zijn van het mediacircus dat we vandaag de dag de journalistiek noemen met zijn gezelligheid tegenover de macht, met zijn gevoel van eigendunk en zijn basisbeschadiging met geld en invloed.

En ten slotte eindig ik met het standpunt van 11 april uit een van de vele Russisch-Engelse taalpublicaties (The Saker), om de onverzadigbare honger van degenen die getroffen zijn door ‘Russophobia’ tevreden te stellen.

“Wat is er gebeurd: sinds de legacy zionistische media Assange haten en omdat ze zich schaamden door deze Uber-klokkenluider zeven jaar opgesloten te houden omdat ze de ware aard van het Anglo / Zionistische rijk durfden te onthullen, hadden ze niet iedereen voor de Ecuadoriaanse ambassade toen Assange werd weergegeven. Nu moeten ze zichzelf vernederen en RT vragen (die ze haten en constant beledigen) voor wat beeldmateriaal.

Hier is de briljante reactie van Margarita Simonian (vertaald uit het Russisch) die deze stand van zaken beschrijft:

De meest voor de hand liggende zin die je kunt doorgeven aan de totale schande die de wereldmedia zijn geworden, is te zien aan het feit dat niemand hier was om de arrestatie van Julian Assange, alleen wij (RT), te filmen. Dat ondanks het feit dat iedereen al het nieuws wist dat hij zou worden uitgewezen. Nu moeten ze komen om ons beeldmateriaal te vragen. CNN en The Guardian hebben het lef om ons te bellen en te vragen hoe het komt dat wij de enigen waren die deze beelden kregen.

Het is duidelijk: je bent gewoon de slappe hypocriete dienaar van je instelling en helemaal geen journalisten. Dit is de reden waarom zoiets gebeurde.

Wat betreft de Russische woordvoerder, Maria Zakharova, spreekt haar beknopte commentaar voor zichzelf en ik geloof voor de meerderheid van ons, de mensen van de wereld.

“De hand van ‘democratie’ verstikt de nek van vrijheid.”