De neuro protectieve voordelen van kokosolie


Bron artikel NaturalNews: The neuroprotective benefits of coconut oil
Door: Ralph Flores

Het is geen verrassing dat kokosnoten in sommige regio’s van de wereld de “levensboom” worden genoemd. Het is niet alleen omdat geen enkel deel van de boom onbenut wordt, maar ook vanwege de vele voordelen voor de gezondheid.

Recente onderzoeken hebben met name aangetoond dat het gebruik van kokosnoten – vooral kokosolie – gekoppeld is aan een verminderd risico op chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes. Ondanks deze voordelen is er niet veel bekend over de breinverhogende effecten van kokosnoten, vooral als het gaat om aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en dementie.

Kokosolie geeft de hersenen een unieke boost van energie

Kokosolie is een van de beste bronnen van middellange keten triglyceriden (MCT’s), die de hersenen gebruiken als een back-up bron van energie. Ondanks de moniker, MCT’s zijn niets zoals de triglyceriden vaak gevonden in canola-olie, zoals die, zijn lange keten triglyceriden die gemakkelijk worden opgeslagen als vet. In vergelijking hiermee splitst het lichaam MCT’s gemakkelijker op, waardoor het kan worden gebruikt in kritieke processen zoals de ontwikkeling van de hersenen.

Het doet dit ook zonder insuline nodig te hebben, waardoor het ideaal is voor mensen met de ziekte van Alzheimer, waar de hersenen niet in staat zijn om glucose voor energie te verwerken.

Bovendien hebben meerdere studies in de database van het National Institute of Health vastgesteld dat:

  • MCT’s kunnen samen met keton lichamen de hersenen beschermen tegen neurologische aandoeningen, inclusief alle vormen van dementie, de ziekte van Parkinson, beroerte en zelfs traumatisch hersenletsel.
  • Het is gebleken dat kokosolie bèta-amyloïde plaques vermindert die geassocieerd zijn met de ziekte van Alzheimer.
  • MCT’s kunnen de effecten van veroudering op de hersenen vertragen door het de brandstof te geven die het nodig heeft om hersenbeschadiging te herstellen.
  • Het gebruik van MCT-olie kan het geheugen van mensen met milde cognitieve stoornissen in slechts 90 minuten verbeteren.
  • Een MCT in kokosolie genaamd caprylzuur heeft anti-autisme, anti-aging en anti-Alzheimer-eigenschappen laten zien.

Meer redenen om gek te zijn op kokosnoten

De gezondheidsvoordelen van kokosnoten gaan veel verder dan de breinverhogende eigenschappen. Studies hebben aangetoond dat het lichaam ook kan beschermen tegen schadelijke pathogenen, waaronder Staphylococcus aureus en Candida albicans – twee potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers.

Het is ook veelvuldig bestudeerd vanwege zijn anti-obesitas eigenschappen. In een klinische studie hebben wetenschappers ontdekt dat MCT’s bijdragen aan een verhoogde verzadiging en verminderde eetlust. Volgens onderzoekers zou dit kunnen bijdragen aan een vermindering van het lichaamsgewicht bij langdurig gebruik. Andere onderzoeken wijzen ook uit dat MCT’s de verbrande calorieën met maar liefst vijf procent per dag kunnen verhogen. Daarnaast kan kokosolie ook het buikvet verbeteren – een gevaarlijk type vet geassocieerd met hart- en vaatziekten, diabetes type 2, colorectale kanker en zelfs vroegtijdige sterfte. Een studie gepubliceerd in ISRN Pharmacology concludeert dat het nemen van twee eetlepels kokosolie per dag kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van de tailleomtrek na vier weken behandeling.

Kokosolie bevat ook verzadigde vetten, die de hoeveelheid HDL of “goed” cholesterol in het lichaam verhogen. In een onderzoek in het tijdschrift Lipids ontdekten onderzoekers uit Brazilië dat kokosolie het totale en LDL-cholesterolgehalte verlaagde, terwijl het HDL-cholesterol toenam.

Om het meeste uit kokosolie te halen, is het het beste om het te gebruiken als een alternatief voor ongezonde canola-olie, vooral om te koken. Het kan ook een gezond alternatief zijn voor boter of zeker margarine en ideaal worden gebruikt om gerechten te bakken, te braden of te braden.

lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website