UK Coup Explodeert: Theresa May Kabinet In Opstand, het beramen van haar naderende omverwerping


Theresa May kan dagen, zo niet uren aanblijven als premier van het Verenigd Koninkrijk na een volwaardige kabinetsinzet op zaterdagavond toen de senior ministers beraadslaagden om de Britse premier te verdrijven en haar te vervangen door haar plaatsvervanger, David Lidington.

Bron artikel ZeroHedge: UK Coup Erupts: Theresa May Cabinet In Revolt, Plotting Her Imminent Overthrow
Door: Tyler Durden


Volgens de Sunday Times, na een “hectische serie privé-telefoongesprekken”, waren de ministers het erover eens dat de premier moet aankondigen dat ze afvallig is en waarschuwt dat ze een giftige en “grillige” figuur is geworden wiens oordeel is “misleid”.

De plotters zijn naar verluidt van plan om May te confronteren tijdens een kabinetsvergadering op zondag en eisen dat ze aankondigt dat ze stopt. Als ze weigert, zullen ze massale aftredingen vragen of in het openbaar haar hoofd eisen. De “samenzweerders” waren laat op zaterdag in besprekingen achter gesloten deuren om te proberen een consensus deal te bereiken over een nieuwe premier, dus er hoeft geen langdurige leiderschapswedstrijd te zijn.

De Sunday Times, die meldde dat tot 11 kabinetsministers bevestigden dat ze wilden dat de premier plaats maakte voor iemand anders, zei dat zes senior ministers willen dat haar plaatsvervanger, David Lidington, Brexit bezorgt en dan plaats maakt voor een volledige leiderschapswedstrijd in de herfst. De achterban van Lidington is onder meer de heren Greg Clark, Amber Rudd en David Gauke. De kanselier, Philip Hammond, is ook van mening dat Lidington het moet overnemen als May deze week weigert om een nieuwe consensus overeenkomst over de Brexit te zoeken. Sajid Javid, heeft ermee ingestemd om zijn eigen leiderschap ambities in de wacht te zetten tot het najaar om de weg vrij te maken voor Lidington – zolang zijn belangrijkste rivalen hetzelfde doen.

Het relatief onbekende – met name buiten het VK – Lidington “wordt verondersteld niet te kloppen voor de topbaan, maar is bereid over te nemen als dat de wil van het kabinet is. Hij zou ermee akkoord gaan niet in de wedstrijd te gaan staan om een vaste leider te vinden. “

Een kabinetsbron zei: “Davids taak zou zijn om een uitbreiding met de EU te bewerkstelligen, een consensus te vinden voor een nieuw Brexit-beleid en vervolgens een ordelijke overgang naar een nieuwe leider te regelen.”

Lidington’s vrienden willen dat hij belooft dat het kabinet beslist over het Brexit-beleid om Hunt and Gove aan boord te krijgen, en spoort de drie zwaargewichten van het kabinet aan samen te werken om de controle over de regering te nemen.

Michael Gove, een leidende Brexiteer in het referendum van 2016, en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt hebben ook enige steun.

Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken, steunt Lidington niet omdat hij gelooft dat hij een deal met Labour zou sluiten om Groot-Brittannië naar een permanente douane-unie met de EU te brengen, hoewel hij het vertrouwen heeft verloren in het vermogen van May om advies te geven of de deal te sluiten.

Ondertussen heeft milieusecretaris Gove een leiderschapsteam en een aantal supporters die zijn geworven in een reeks geheime diners die worden georganiseerd door Mel Stride, de minister van Financiën. Gove zou klaar staan ​​om Lidington te ondersteunen als anderen dat wel doen, maar is sceptisch dat overeenstemming wordt bereikt.


Zoals de Times aangeeft, brak de campagne in mei uit na “na een week van fouten”, die een televisieverklaring afleverde die de parlementsleden wiens steun ze nodig had voor haar Brexit-deal vervreemdde en vervolgens flirtte met het steunen van een “no deal” voor het uitvoeren van een ommekeer.

Een minister zei: “Het einde is nabij. Ze wordt over tien dagen geen premier. ‘

Een tweede zei: “Haar oordeel is in de war geraakt. Je kunt geen lid zijn van het kabinet dat je hoofd gewoon in het zand steekt. ‘

Voor nu heeft May geweigerd om te voldoen aan de eisen van de coup, en de Times-bronnen op Downing Street zeggen dat May nog niet tot de conclusie is gekomen dat ze moet aftreden en nog steeds wordt aangemoedigd door haar man Philip om door te vechten. Maar ze heeft ook het vertrouwen verloren van belangrijke bondgenoten wiens taak het is om partijdiscipline te handhaven. Of ze nu blijft of ophoudt, het huidige Brexit-proces blijft onherstelbaar kapot: Julian Smith, de hoofdzweep, gelooft dat er geen vooruitzicht is dat de premier steun voor haar deal wint, tenzij ze aankondigt dat ze aftreden dus de tweede fase van de Brexit-onderhandelingen kan worden uitgevoerd door een nieuwe leider.

Smith zei tegen May dat ze zou moeten aanbieden om in de zomer te gaan. May, gisteravond won de steun van Gisela Stuart, de meest vooraanstaande Labour-voorstander van de Vote Leave campaign. In de Sunday Times schreef Stuart: “Het is niet de deal die we willen, maar het is de enige deal die we hebben.”

Maar Smith en andere senior Tories geloven dat het aftreden van May een voorwaarde is om de steun van de belangrijkste Brexiteers Boris Johnson, Dominic Raab en Jacob Rees-Mogg te krijgen voor de deal – zonder wie het gedoemd is te verslaan.

In een wanhopige laatste stap om haar plaats te redden, zou May’s team werken aan een plan om de steun van de Democratische Unionistische Partij en de Labour-parlementsleden te krijgen door hen zeggenschap te geven over de laatste handelsovereenkomst waarover na de Brexit moet worden onderhandeld.

Dat lijkt te weinig, te laat: parlementsleden beweerden dat slechts één lid van the whips’ office, Mike Freer, May wil laten doorgaan.

In een verbazingwekkende uitdaging voor haar autoriteit vertelde een senior whips, Paul Maynard, May in haar gezicht dat ze moest gaan omdat ze “Brexit verraadde” en “onze partij vernietigde”. Sir Graham Brady, de voorzitter van de commissie van backbenchers van 1922, is “aan het einde van zijn keten” en vindt ook dat May moet aftreden.

Een andere minister van het kabinet zei: “Als de premier geen vertrouwen meer heeft in de parlementaire partij, slecht geplaatst is om de steun van andere partijen te winnen en het geduld met haar bijna op is in de EU-27 – dan is haar voortzetting een reëel probleem.

Ondertussen, in slecht nieuws, met May’s autoriteit in vrije val, zeiden bronnen van Times dat het onwaarschijnlijk is dat de premier een derde zinvolle stem zal houden over haar Brexit-deal deze week. In plaats daarvan zal ze als passagier zijn als parlementsleden morgen stemmen over een motie die hen in staat zal stellen controle te krijgen over de Commons-activiteiten van woensdag om een reeks “indicatieve stemmen” te organiseren, waar parlementsleden een voorkeur kunnen uitspreken voor alternatieven voor May’s Brexit-plan. Dat zou kunnen leiden tot druk voor een nieuw referendum of een overeenkomst in Noorwegen-stijl die Groot-Brittannië in de interne markt houdt.

De meest waarschijnlijke uitkomst is echter nog meer chaos en verwarring. Behalve dat er geen echte Brexit-plannen zijn voorafgaand aan de (uitgebreide) harde Brexit-kop in drie weken, zal het VK binnenkort geen echte leider meer hebben.


En dus met het Verenigd Koninkrijk geconfronteerd met een politieke coup, veel blijft onzeker, met Times plaatsvervangend politiek redacteur Sam Coates tweeten dat:

  • zijn we er echt zeker van dat het aan een “tussentijdse” premier zal worden overgelaten om van richting te veranderen?
  • nog steeds duidelijk onenigheid over het tijdschema van verschillende delen van het kabinet
  • geen wedstrijd waarbij het Tory-lidmaatschap betrokken is, betekent een massale rij