Frankrijk: HOE KAN EEN PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK WORDEN ONTSLAGEN?


Bron artikel Le Monde: Comment un président de la République peut-il être destitué ?
Door: Alexandre Pouchard Publié le 22 octobre 2014

Gilets Jaunes is de revolutie begonnen

Bij een stem van de Senaat keurde het Parlement definitief het mechanisme goed van afzetting van de staatshoofd, een procedure die zeven jaar had gewacht om van toepassing te zijn.

Bij een stem van de senaat heeft het Parlement dinsdag 21 oktober 2014 definitief het mechanisme van afzetting van een president van de republiek aangenomen. Deze procedure bestond tot nu toe niet in de Vijfde Republiek. Meer specifiek is het zeven jaar lang in de teksten geschreven, maar was niet van toepassing. De wet zal nu moeten worden gevalideerd door de Constitutionele Raad voordat deze in werking treedt.

De mogelijkheid om een ​​president van de republiek te ontslaan is verankerd in de grondwet (artikel 68) sinds de grondwetsherziening van 23 februari 2007, aan het einde van de tweede ambtstermijn van Jacques Chirac. Het is mogelijk “alleen in geval van een niet-nakoming van zijn plichten die kennelijk onverenigbaar zijn met de uitoefening van zijn mandaat”, een opzettelijk vage formulering die ruimte laat voor interpretatie.

Volgens Didier Maus, hoogleraar in de rechten aan de Paul-Cézanne Universiteit Aix-Marseille III, geïnterviewd door Libération en die deelnam aan een commissie over het onderwerp onder het voorzitterschap van Jacques Chirac, kan het een blokkade zijn van ” regulier functioneren van de overheid “(weigering om door het parlement gestemde wetten te ondertekenen, blokkering van de grondwet, enz.) of” persoonlijk gedrag dat onverenigbaar is met de waardigheid van de functie “(misdaad, onaanvaardbare openbare objecten, enz.). ).

De mogelijkheid van ontslag werd geïntroduceerd als tegenhanger van de immuniteit die het staatshoofd biedt en die is vastgelegd in artikel 67 van de Grondwet door dezelfde constitutionele hervorming van februari 2007. Deze laatste bepaalt in feite dat “de president de Republiek is niet aansprakelijk voor handelingen die in die hoedanigheid worden verricht “en dat hij niet voor het gerecht kan worden gebracht (met inbegrip van het feit dat hij wordt onderzocht of opgeroepen als getuige) gedurende zijn ambtstermijn.

President Emmanuel Macron, de nieuwe dictator

[wp-rss-aggregator]