Glyfosaat … Duizenden rechtszaken kunnen Monsanto / Bayer failliet verklaren

Save as PDF 

Iedereen houdt van een goed David en Goliath-verhaal. Weinig dingen bieden zoveel voldoening als het kijken naar de kleine man die een gigantische, kwaadaardige onderneming op zich neemt en wint. Natuurlijk, het kijken naar een kleine “David” neemt niet slechts één maar twee slechte reuzen met één steen weg is zelfs bevredigender.

Dat is precies wat er gebeurde toen een Californische jury ontdekte dat blootstelling aan Monsanto’s op glyfosaat gebaseerde Roundup-onkruidverdelger de groundskeeper Dewayne Johnson ertoe had gebracht een agressieve vorm van non-Hodgkin-lymfoom te ontwikkelen. De jury vond ook dat Monsanto zich volledig bewust was van de gevaren van het product, maar deed er alles aan om de risico’s voor het publiek te verbergen. Het vonnis eiste een schadevergoeding ter waarde van $ 289,2 miljoen aan de heer Johnson zou worden betaald.

Bron artikel NaturalNews Glyphosate is the next Big Tobacco … Thousands of lawsuits could bankrupt Monsanto / Bayer
Door Tracey Watson

Uiteraard ging het juridische team van Monsanto onmiddellijk in beroep tegen het vonnis, maar rechter Suzanne Ramos Bolanos, rechter in San Francisco, handhaafde het besluit, hoewel ze het te betalen bedrag wel terugdeed tot $ 78,5 miljoen.

En net zo werden er niet één, maar twee Goliaths neergehaald, want net maanden voordat het vonnis werd uitgesproken, ging de Duitse chemiegigant Bayer een fusie aan met Monsanto voor $ 66 miljard.

Hoewel de nederzetting van 78,5 miljoen dollar een enorme verandering lijkt te zijn in deze gigantische bedrijven, vormt deze rechtszaak slechts het topje van de ijsberg, omdat nog eens 8.700 aanklagers die beweren dat hun gezondheid door Roundup is beschadigd, in de lucht wachten met een massaal proces in de rechtszaak.

Bayer aandelen dalen 10 procent na het oordeel van Johnson

De aandelen van Bayer daalden 10 procent binnen drie dagen na het oordeel van de jury in de Dewayne Johnson-studie, nadat experts hadden voorspeld dat toekomstige rechtszaken Bayer / Monsanto minstens 800 miljard dollar meer zouden kosten.

Green Med Info reported:

Het nieuws verspreidde zich snel en veroorzaakte een onmiddellijke crash in de aandelenwaarde van Bayer en stuurde een krachtige boodschap naar de Agrochemische industrie dat zij juridisch en financieel verantwoordelijk zijn voor de schadelijke effecten veroorzaakt door hun gewetenloos op de markt gebrachte producten, ondanks het ontvangen van een regelgeving pas van overheidsinstanties zoals de EPA , USDA en FDA die traditioneel hebben gehandeld als cheerleaders in de sector.

Je zou zeker kunnen beweren dat deze twee bedrijven verdienen wat ze uiteindelijk krijgen. Beide bedrijven hebben bloed in hun handen – heel veel. Zoals Natural News eerder heeft gemeld:

Het was Monsanto die Agent Orange produceerde, die werd gebruikt op drie miljoen Amerikaanse soldaten in Vietnam en op ontelbare Vietnamezen, die onmenselijk zenuwstelsel en genetische schade veroorzaakten. Een verbluffende 500.000 kinderen werden geboren met geboorteafwijkingen en een extra miljoen mensen leden gezondheidsproblemen of handicaps vanwege Monsanto’s Agent Orange. Het is alleen maar passend dat Monsanto fuseert met Bayer, een bedrijf dat de chemicaliën produceerde en verkocht die werden gebruikt om Joden in nazi-Duitsland te vermoorden. Bayer, samen met BASF en Hoechst, fuseerde oorspronkelijk als IG Farben en droeg zwaar bij aan Adolf Hitler. In ruil daarvoor vertrouwde Hitler op de chemische producenten om Zyklon B te creëren, een chemisch wapen dat in Auschwitz en andere concentratiekampen werd gebruikt om de Joden te oud, te klein of te zwak waren om te werken uit te roeien.

Noot: Agent Orange is een Nederlandse ‘uitvinding’

Is Monsanto gelijk aan de grote tabak rechtszaken?

Grote tabaksbedrijven schenen ooit ook niet te stoppen. Er was een tijd waarin agressieve reclame en lobbyen met speciale interesses hen in staat stelde om de propaganda te verspreiden dat de wetenschap rond de gevaren van tabak geen uitsluitsel gaf. Ter ondersteuning van deze verklaringen scheurden de tabakslobbyisten elke medische en wetenschappelijke bevinding die deze gevaren bevestigden.

Monsanto – en na de fusie uitbreiding, Bayer – heeft dezelfde trucs gebruikt om regelgevende instanties zoals de Environmental Protection Agency (EPA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) de andere kant op te laten kijken en de wetenschap te negeren. En, net als Big Tobacco, werkte hun tactiek lang.

Maar nu, dankzij mensen als Dewayne Johnson, draait het tij. Binnenkort zullen Monsanto en zijn kwaadaardige partner Bayer even irrelevant en belicht zijn als Big Tobacco nu is geworden.

Learn more at Monsanto.news.