Waarom wordt in sommige landen 90% contant geld gebruikt ?


Onderstaande grafiek kwam ik tegen op ZeroHedge en het was voor mij gelijk duidelijk waarom sommige landen niet zijn overgeschakeld naar “plastic digitaal geld”. Maar eerst een situatie die ik gisteren meemaakte.

Niet alle senioren zijn handig in de omgang van digitaal geld. Het is ook juist deze generatie die niet graag een grote aankoop vooruitbetaald. Er moet dus afgerekend worden bij aflevering. Maar gelouterd door deze ervaring eisen de bedrijven wel dat de betaling plaatsvindt voordat de goederen uit de vrachtwagen geladen worden. Daglimiet verhogen, internet bankieren, vele senioren zijn er niet handig in. De service van de bank is gelimiteerd tot de openingstijden vanwege de legitimatie. Het resultaat was gisteren dat we met een half uur vertraging de gehele order mee terug moesten nemen.

En hoe zit het dan met de rechten van de klant, die mag toch wel controleren wat hij of zij koopt? Natuurlijk, er is een klein A4 tje met alle info en de termijn om alles te controleren. En bovendien, …. een groot gerespecteerd bedrijf is best gefocust op positieve respons op de sociale media, slechte reclame is dodelijk.

Een deel van het blijven betalen met contant geld is in dit licht bezien ook gevoed door de oudere generatie. Maar waarom betalen ook jongeren in onderstaande landen dan niet digitaal?

Het antwoord: Wantrouwen !!

Griekenland is een aantal jaren in een grote financiële crisis verzeilt geraakt en men weet ook daar best dat de banken daar verantwoordelijk voor waren met de meest besmette naam Goldman Sachs. Logisch dat met 0 % vertrouwen heeft in de bank.

Hoe goed draait de Spaanse economie, de Italiaanse, die van Portugal, je kan vast het antwoord wel. Ierland heeft in het recente verleden ook al het een en ander meegemaakt en in Frankrijk is het nu feest met de Gilets Jaunes. Duitsland is wellicht conservatief en de uitzondering in de top van de met contact geld betalingen burgers.

Mag ik concluderen dat het gebruik van contant geld alles te maken heeft met wantrouwen van de bank, … de overheid?

Afbeelding ZeroHedge
lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website