Chronische klachten worden onvolledig onderzocht, mensen worden afgescheept


Chronische klachten komen tegenwoordig veel meer voor dan acute. Vroeger was dat andersom. Acute gezondheidsproblemen door infectieziektes en ongelukken kwamen meer voor dan bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, fibromyalgie, auto immuunaandoeningen, kanker en MS.

Dankzij veiligheidsmaatregelen, goede medische zorg na ongelukken en sterk verbeterde leefomstandigheden waaronder hygiëne, zijn de gevolgen van infectieziektes en ongelukken drastisch verminderd. Chronische klachten zijn fors toegenomen maar de onderzoeken zijn gericht op acute gezondheidsproblemen, daarom leveren deze in het algemeen niets op.

Door slecht onderzoek blijven chronische klachten onverklaard

Frustrerend voor degenen met chronische klachten. Omdat de beperkte en voor hun problemen ongeschikte onderzoeken de klachten niet verklaren worden deze niet serieus genomen. Ze worden afgedaan als gevolg van stress, ouderdom of psychisch. Er bestaan zelfs klinieken voor mensen met onverklaarde klachten waar mensen wordt geleerd ‘met de klachten om te gaan’. Ook hier wordt geen passend onderzoek gedaan, geen wonder dat de klachten onverklaard blijven.

Meerdere factoren leiden tot chronische klachten

Chronische klachten zijn het gevolg van een combinatie van factoren. Tekorten, chronische laaggradige ontstekingen, allergieën, zware metalen- of chemische toxinebelasting, stress, en elektromagnetische straling zorgen na verloop van tijd tot een overbelasting en ontsporing van het immuunsysteem. Een goede behandelaar begrijpt de samenhang en brengt deze factoren in kaart, bespreekt deze en maakt een gezondheidsherstelplan met aandacht voor alle genoemde factoren. Een gedegen aanpak is gericht op het herstellen van de gezondheidsvoorwaarden van het immuunsysteem. 

Het zoeken naar de ene oorzaak en de ene ‘beste’ behandeling leidt tot shoppen bij alternatieve en reguliere behandelaars met een geringe kans op duurzaam succes.

Tekorten zijn een belangrijke mede oorzaak van chronische klachten

Alle vitamines, mineralen, sporenelementen, vetzuren en aminozuren zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Gezond eten is meestal niet genoeg om voldoende van alle voedingsbouwstenen te krijgen. Omdat je een tekort meestal niet kunt zien of voelen vormt laboratoriumonderzoek naar de hoeveelheid voedingsbouwstoffen in en bij de cellen een belangrijk onderdeel van een totaal onderzoek.

Onderstaand een voorbeeld van een stof die meestal niet wordt onderzocht maar essentieel is voor een goed werkend immuunsysteem. Bij chronische klachten is hiervan vaak een tekort.

Glutathion, de meester antioxidant

In de afgelopen jaren heb ik tientallen mensen onderzocht op glutathion en meer dan 90% van hen had een tekort! Bij een tekort kan het immuunsysteem niet herstellen. Net zoals bij een tekort aan spijkers geen tafel getimmerd kan worden, bij een tekort aan staal geen auto’s kunnen worden gemaakt kan het immuunsysteem niet goed functioneren bij tekorten.

Glutathion is een essentiële antioxidant. Het beschermt cellen tegen beschadiging door vrije radicalen, oxidatieve schade en infecties. Het helpt ontstekingen te reguleren, heeft invloed op de celgroei, en beschermt vetzuren in het bloed. Verder speelt het een belangrijke rol bij de DNA expressie, productie van eiwitten en DNA, regulering van immuunreacties, de geprogrammeerde celdood (apoptose), cytokineproductie en is belangrijk bij de leverontgifting van stofwisselingsafvalproducten en chemische toxines. Samenvattend de hoofdpunten: glutathion speelt een essentiële rol bij ontgifting, antioxidatieve bescherming, aansturing van het immuunsysteem en DNA bescherming.

Gevolgen van een glutathiontekort

Een glutathiontekort draagt bij aan oxidatieve stress en dat speelt een belangrijke rol bij verouderingsprocessen en de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, leveraandoeningen, cystic fibriose, sikkelcel anemie, HIV, AIDS, kanker, hartaanvallen, astma, hersenbloedingen, en diabetes. Volgens de onderzoeker Guoya Wu is glutathion een belangrijk onderdeel van effectieve strategieën voor de behandeling van aandoeningen en gezondheidsverbetering.

Als je glutathion in de medische databank PubMed opzoekt worden 143258 artikelen aangegeven. Het is een bijzondere stof en erg belangrijk voor onze gezondheid

Glutathion wordt in ons lichaam gemaakt

Glutathion wordt in ons lichaam gemaakt uit drie aminozuren; cysteine, glutamine en glycine. De gebruiksklare glutathion is GSH, de gereduceerde vorm, de geoxideerde is de ‘verbruikte’ vorm, GSSG. Voor het weer ‘gebruiksklaar’ maken, de verandering van GSSG naar GSH zijn cofactoren nodig. Met name selenium, vitamine B’s, magnesium, alfaliponzuur en zink spelen een belangrijke rol.

De productie wordt na het 45e  levensjaar ieder jaar iets minder. 

Glutathion spiegel verlaagd door tal van invloeden

Naast ouder worden zijn er meer factoren die de hoeveelheid beschikbare glutathion in het bloed verminderen. Bijvoorbeeld stress, infecties, blessures, toxines, zware metalen, pesticiden, GMO voeding en elektromagnetische straling. Sommige medicijnen hebben een sterk glutathionverlagende werking.

Aanvulling glutathion ter preventie en ondersteuning

Groenten

Om de hoeveelheid glutathion in het lichaam op peil te houden of aan te vullen is een gevarieerde voeding nodig die behalve de bouwstenen voor glutathion ook de cofactoren bevat. Onder meer vlees, vis en zwavelhoudende groentes zoals kool en ui leveren veel

 Bij chronische klachten zijn kool en ui goed voor glutathion bouwstoffen. Verder zijn spinazie, avocado’s en asperges goed.

Ook supplementen zijn belangrijk. Vitamine C helpt de glutathionhoeveelheid te vergroten evenals selenium. Mariadistel helpt door het stimuleren van de lever en heeft eveneens een positief effect net als curcumine. Liposomale glutathion is een effectieve aanvulling.

Slaapgebrek leidt tot een tekort aan glutathion en beweging tot een verbetering van de glutathionspiegel. Hieruit blijkt dat de levensstijl een sterke meetbare invloed heeft. Alleen gezond eten en supplementen volstaat niet.

Glutathionspiegel snel verbeteren door infusen

infuus

 Bij chronische klachten snel en effectief aanvulling per infuus[/caption]

Bij chronische klachten spelen vaak meerdere tekorten een rol. Door infusen kunnen deze snel worden aangevuld. Er zijn infusen met glutathion, alfaliponzuur, vitamine B’s, vitamine C en aminozuren en Q10.

Op basis van onderzoek kan de optimale combinatie worden bepaald.

De waarde van glutathion onderzoek

Een glutathiontekort veroorzaakt langzamerhand allerlei algemene klachten. Je kunt niet voelen of deze te maken hebben met een glutathiontekort. Ook mensen die geen klachten hebben, gezond en gevarieerd eten en supplementen gebruiken, hebben vaak een tekort aan glutathion en dus een minder goed immuunsysteem. Het meten van de hoeveelheid glutathion is zowel preventief als bij chronische klachten zinvol.

In onderstaand voorbeeld van een glutathiononderzoek blijkt dat het totaal aan glutathion, de verbruikte en de gebruiksklare samen (GSH en 2 GSSG) te weinig is.

oxidativer stress

 glutathion analyse

De gebruiksklare (GSH) is te weinig en de hoeveelheid verbruikte (GSSG) is teveel. De verhouding tussen de verbruikte en gebruiksklare vorm is te laag hetgeen betekent dat er te weinig gebruiksklare is in verhouding met de verbruikte.

In deze situatie moet niet alleen de hoeveelheid glutathion worden verhoogd maar de recycling van GSSG naar GSH moet eveneens worden ondersteund. Behalve glutathion of de aminozuurbouwstenen die als supplementen of infuus kunnen worden gegeven moeten ook de voor recycling benodigde cofactoren worden aangevuld.

Bij SANULOGIC maakt glutathion onderdeel uit van het basisonoderzoek.