Wat je eet beïnvloedt hoe je denkt: de verbinding tussen je darmen en je hersenen


Mensen onderschatten vaak de effecten die hun dieet op de hersenen heeft. Er is echter een groeiend aantal bewijzen dat de duidelijke verbinding tussen de darm en de hersenen benadrukt. Dit wordt vaak de darm-hersenen-as genoemd.

Recente studies over deze kwestie concentreerden zich op de effecten van een zoutrijke voeding op de gezondheid van de hersenen. Lange tijd hebben mensen overmatige hoeveelheden zout in verband gebracht met hoge bloeddruk. Dit verhoogt bijgevolg het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen en beroertes. Sommige gegevens hebben echter aangetoond dat een hoge zoutinname kan worden gekoppeld aan een beroerte, ongeacht of de persoon hoge bloeddruk heeft of een hoog risico op hartaandoeningen. Deze waarneming suggereert dat er een ontbrekende schakel bestaat tussen zoutinname en de gezondheid van de hersenen.

Bron artikel NaturalNews: What you eat affects how you think: The connection between your gut and your brain
Door: Ellaine Castillo

De darm-hersenen-as is in de loop van de jaren het centrum van veel studies geworden. Onderzoekers hebben ontdekt dat de verstoring van de darm-hersenen-as het risico op ziekten zoals Parkinson en het prikkelbare darmsyndroom verhoogt. Er zijn ook studies die de effecten van hoge zoutinname op de darm en bijgevolg de hersenen benadrukken. Deze toonden aan dat te veel zout resulteert in immuunveranderingen in de darm die de hersenen kwetsbaarder maken voor aanvallen door het eigen immuunsysteem van het lichaam. Op basis hiervan is het mogelijk om te zeggen dat de darm communiceert met de hersenen via immuunsignalering.

Een studie gepubliceerd in Nature toonde een ander verband tussen het darmkanaal en de hersenen dat wordt gemedieerd door het immuunsysteem. Volgens hun bevindingen kunnen door de darm afgegeven immuunsignalen de bloedvaten in de hersenen beschadigen. Dit leidt tot verslechterde gezondheid van de hersenen en cognitieve stoornissen.

De onderzoekers kwamen tot deze bevindingen door in vivo studies bij muizen. Na een zoutrijk dieet volgden de muizen immuunreacties in hun darm, wat een cascade van chemische reacties teweegbracht die de bloedvaten in hun hersenen bereikten. Deze effecten verstoorden de bloedtoevoer naar delen van de hersenen die te maken hadden met leren en geheugen, namelijk de cortex en de hippocampus. Dientengevolge, presteerden de muizen slecht in tests van cognitieve prestaties. Gelukkig laat het onderzoek ook zien dat een verlaging van de zoutinname de nadelige effecten van een zoutrijk dieet kan verbeteren.

Over het algemeen laten de resultaten van deze onderzoeken zien dat, hoewel de darmen geïsoleerd lijken te zijn uit de hersenen, deze significante effecten op de laatste kunnen hebben. Bovendien ondersteunen deze bevindingen het idee dat wat u eet van invloed is op hoe u denkt.

Hoe de darm-hersenen-as gezond te houden

Het eten van het verkeerde voedsel kan aanzienlijke schade aan de hersenen veroorzaken. De juiste voedingsmiddelen kunnen echter de darm-hersenas gezond houden. Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen en voedingsstoffen die gunstig zijn voor de darm-hersenen-as zijn de volgende:

  • Omega-3 vetzuren – Eerdere studies hebben aangetoond dat omega-3 helpt de darmflora te verbeteren. Verhoog uw inname van dit vetzuur door meer noten, zaden en vette vis te eten, waaronder zalm, makreel en tonijn. Je kunt ook visolie supplementen nemen om je dagelijkse dosis omega-3 te krijgen.
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen – Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en zuurkool bevatten levende microben die gunstig zijn voor de gezondheid van de darm.
  • Vezels – Om de heilzame bacteriën in gefermenteerd voedsel te laten overleven, moet je ook je inname van prebiotische vezels verhogen. Deze kunnen afkomstig zijn van volle granen, noten, zaden, fruit en groenten. Door uw inname van prebiotica te verhogen, kunt u ook de niveaus van stresshormonen in uw lichaam verminderen
  • Polyfenolen – Het eten van polyfenolrijke voedingsmiddelen zoals cacao, groene thee en olijfolie kan de groei van goede bacteriën in de darm ondersteunen. Er is ook aangetoond dat het de cognitie verbetert
Young Living essentiële olie