Een massale restauratie van ‘s werelds bossen zou 10 jaar CO2-uitstoot annuleren


Bron artikel The Mind Unleashed: A Massive Restoration of the World’s Forests Would Cancel Out 10 Years of CO2 Emissions
Door: Elias Marat

Foto the Mind Unleashed

Omdat de aarde worstelt met mensonterende ecologische omstandigheden en steeds onvoorspelbare weerpatronen, suggereert een nieuwe studie dat een enorme wereldwijde inspanning om door bossen aan te planten men in staat zou zijn om de CO2-uitstoot van een decennium te absorberen.

Volgens nieuwe gegevens heeft de aarde ruimte voor ongeveer 1,2 triljoen extra bomen die kunnen worden geplant in verlaten kavels, bossen en parken over de hele wereld.

ETH Zürich-ecoloog Thomas Crowther schat dat een dergelijke enorme herbebossingspoging de meest effectieve manier is om onze klimaatproblemen aan te pakken, in plaats van onze hoop vast te pinnen op een vleesloos dieet of op hernieuwbare energiebronnen zoals alleen windturbines.

In Crowther’s onderzoek gebruikte zijn laboratorium recente gegevens van het Global Forest Biodiversity Initiative om een nauwkeurig inzicht te krijgen in de huidige wereldwijde boomtelling. Het initiatief is gebaseerd op de inspanningen van vrijwilligers op het vasteland, 1,2 miljoen monitoring locaties over de hele wereld, satellietbeelden, evenals tienduizenden bodemmonsters.

De informatie, in combinatie met machine learning en kunstmatige intelligentie, gaf het laboratorium van Crowther toestemming om een figuur van drie biljoen bomen op aarde te identificeren – meer dan zeven keer het geschatte bedrag door de NASA.

Het gaf het team van Crowther ook de mogelijkheid om te voorspellen hoeveel bomen mogelijk over de hele wereld zouden kunnen worden geplant.

In een beschrijving van zijn presentatie op een recente Amerikaanse Association for the Advancement of Science (AAAS), een bijeenkomst in Washington, D.C., schreef Crowther:

“Met behulp van deze combinatie van bovengrondse en ondergrondse gegevens kunnen we gebieden met een hoge prioriteit identificeren voor het behoud van biodiversiteit. Bovendien kunnen we eindelijk beginnen met het begrijpen van de feedback die de koolstofconcentraties in de atmosfeer in de rest van de eeuw bepalen. We begrijpen nu dat, naarmate de grond warmer wordt, de koolstofemissies uit de bodem zullen toenemen, vooral in de arctische en subarctische gebieden op hoge breedtegraden. “

Crowther heeft kritiek geuit op de onderwaardering door de wetenschappelijke gemeenschap van bomen en bossen als een effectief wapen in de strijd tegen klimaatverandering en wereldwijde uitstoot, maar zijn nieuwste gegevens wijzen op het potentieel dat een massale campagne voor het planten van bomen zou kunnen hebben.

“Er zijn nu 400 gigaton, in de drie triljoen bomen, en als je dat zou opschalen met nog eens triljoen bomen die in de orde van honderden gigaton zijn gevangen uit de atmosfeer – minstens 10 jaar antropogene emissies zijn volledig weggevaagd,” Crowther vertelde de Independent.

De Verenigde Naties volgen nu al de bevindingen van Crowther en hebben de Miljoenen Bomen-campagne de Trillion Trees-campagne hernoemd. Crowther opgemerkt:

“We zijn niet gericht op stedelijk of agrarisch gebied, alleen op aangetaste of verlaten gronden, en het heeft het potentieel om de twee grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken: klimaatverandering en verlies van biodiversiteit.

Het is een mooie zaak omdat iedereen erbij betrokken kan raken. Bomen maken mensen letterlijk gelukkiger in stedelijke omgevingen, verbeteren ze de luchtkwaliteit, waterkwaliteit, voedselkwaliteit, ecosysteem diensten, het is zoiets eenvoudigs, tastbaars. “


Laatste 5 artikelen op Gedachtenvoer.nl

[wp-rss-aggregator]