GILETS JAUNES: Macron’s door de staat geautoriseerde geweld tegen burgers wordt veroordeeld door dokters en mensenrechten organisaties | 5 Febr. Nationale Staking verslag


DINSDAG NATIONALE STAKING

Datum van de staking: 05/02/2019 de hele dag

De feiten: De CGT-vakbond roept alle Franse “werknemers, agenten, jonge mensen en gepensioneerden, werkzoekenden” op om te staken en te demonstreren Dinsdag 5 februari 2019. Omdat het beroep betrekking heeft op alle werknemers in de private en publieke sector en zich op nationaal niveau bevindt, kan het worden beschouwd als een pleidooi voor een algemene en nationale staking.

De beweging betreft “de sociale noodsituatie”.
De eisen zijn talrijk, met name een stijging van de lonen en sociale minima, en een hervorming van de belastingen.

Verschillende leiders van de gele vesten, evenals politieke partijen, delen van andere vakbonden van arbeiders en middelbare schoolbonden, riepen op om zich bij de demonstraties aan te sluiten.

vervoer: SNCF – Stedelijk openbaar vervoer (bussen, trams, metro) – Nationaal onderwijs – Gezondheidszorg en mensen die werkzaam zijn in de gezondheids- en sociale sectoren worden ook gedekt door een kennisgeving van de CGT. – La Poste – De medewerkers van France Télévision worden uitgenodigd om te mobiliseren.

Evenementen worden georganiseerd in verschillende steden in Frankrijk. Hier is de kaart gemaakt door het syndicaat dat dit evenement organiseert:

“Algemene staking”: 8500 à 12 000 mensen paraderen in Toulouse, 300 000 in Frankrijk volgens de CGT | Opvallend dat deze revolutie (weer) niet verslagen werd op de Nederlandse TV gisterenavond | Meer lees en zie je hier (Franstalig / foto’s video’s)


GILETS JAUNES: Macron’s door de staat geautoriseerde geweld tegen burgers wordt veroordeeld door dokters en mensenrechten organisaties

Bron artikel: GILETS JAUNES: Macron’s State-Sanctioned Violence against Civilians is Condemned by Doctors and Human Rights Groups
Door: VANESSA BEELEY 

Het gezicht van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, met afbeeldingen van burgers gewond door politiegeweld, over elkaar heen gelegd. (Foto: Twitter)

De commissaris voor mensenrechten, Dunja Mijatovic, bezocht onlangs Parijs om kwesties van mensenrechtenschendingen met betrekking tot de Gilets Jaunes (GJ) of Yellow Vest-protesten te bespreken die in Frankrijk op 17 november 2018 werden aangewakkerd. De protesten, die vredig begonnen af te dalen naar staatsgeweld tegen burgers vanaf 24 november.

“De verhoogde spanningen die nu in Frankrijk heersen, hebben mijn bezorgdheid gewekt en ik ben van mening dat er een dringende behoefte is om de situatie te sussen”, zei Mijatovic na haar bezoek. Mijatovic was vooral gealarmeerd door het toenemende aantal burgers en omstanders die zwaar gewond raakten door het gebruik van de LBD40 “flashball” kogel en de Grenades d’encerclement of GLIF4 granaten. Tot op heden zijn 159 mensen door de LBD40 rubberen kogels geraakt, waardoor gebroken kaken, 17 oogverlies, een geïnduceerde coma en vele andere ernstige en slopende verwondingen.

Volgens een artikel in Frankrijk 24, “moest het juridische adviesorgaan van Frankrijk, de Raad van State, op woensdag een dringend verzoek van de CGT-vakbond de Franse Liga voor de mensenrechten onderzoeken om de politie te verbieden gebruik te maken van de draagbare draagraketten, die vuur rubberen projectielen ongeveer ter grootte van golfballen. “

Advocaten van slachtoffers van door de staat gesanctioneerd geweld tegen demonstranten hebben ook opgeroepen tot het verbieden van de GLIF4-granaten die 25 g TNT bevatten en kunnen 10 g rubberen pellets bevatten, in staat om vlees te versnipperen als ze van dichtbij worden gebruikt, zoals je kunt zien in de volgende video. gefilmd in Dijon tijdens recente GJ-protesten. Een politieagent gooit nonchalant een granaat naar een nabijgelegen GJ die onmiddellijk na het detoneren in pijn weg hinkelt:

De LBD40 wordt beschreven als een “sub-dodelijk” wapen, maar de verwondingen die ze hebben toegebracht aan burgers tijdens de GJ-protesten zijn in tegenspraak met deze beschrijving. Politieagenten worden gewaarschuwd om alleen de “flashball” te gebruiken in gevallen van absolute noodzaak, waar ze strikt “evenredig” zijn aan de situatie – ze zouden op ten minste 10 meter van hun doelwit moeten worden afgevuurd en nooit gericht op het hoofd. Hieronder is een van de inbreuken gesignaleerd aan het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken door onafhankelijke journalist, David Dufresnes.

De demonstrant werd tijdens Acte IX van de protesten in Nimes getroffen door een LBD40-kogel. Hij kreeg een gebroken kaak, drie boven tanden werden eruit gescheurd en zijn onderste tanden werden verplaatst. “De CRS (civiele reservepolitie) stond ons niet toe om opnieuw deel te nemen aan de brandweer en ze vertelden me dat het voor mijn eigen bestwil was”, zei de gewonde GJ.

French police using the LBD40 bullet during GJ protests. (Photo: Valery Hache)

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft het gebruik van de LBD40-kogels verdedigd ondanks de oplopende telling van gruwelijke verminking van burgers als gevolg van hun gebruik. In weerwil van de vrijlating van een politie-laboratoriumonderzoek dat de GLIF4-granaat te gevaarlijk heeft bevonden voor gebruik in situaties van mensen massa beheersing, heeft Castaner verklaard dat ze zullen blijven worden gebruikt door de politie die de GJ-protesten controleert “totdat de voorraad op is” zonder specificatie van het aantal resterende voorraden. De Franse overheid schendt de aanbevelingen van interne en externe mensenrechten onderzoeksinstanties.

Een dokterspetitie om het gebruik door de politie van LBD40’s en GLIF4-granaten te verbieden

Doctor Laurent Thines is hoogleraar neurochirurgie in het algemeen ziekenhuis van Besançon. Thines heeft een petitie (note getekend) gelanceerd met het verzoek om een moratorium in te stellen op het gebruik van “subletale” wapens om het extreme risico van hun gebruik te benadrukken.

In een interview met Inter lichtte Dr Thines toe waarom hij was overgehaald om in te grijpen. “Ik ben geen politicus, ik ben vooral een arts en een burger van Frankrijk – ik was zo geschokt, als een neurochirurg, door de ernst van de wonden toegebracht aan vreedzame demonstranten”. Hoewel Besancon zelf niet getuige is geweest van het extreme gebruik van de LBD40, heeft Thines de rapporten van chirurgen in heel Frankrijk over hoofdletsel in hun ziekenhuizen gezien. Thines beschrijft de verwondingen als gelijkwaardig aan oorlogswonden of het resultaat van een ernstig verkeersincident.

“Ik zou graag de stem van de medische staf willen overbrengen, want ik ben behoorlijk verbaasd dat zij zich nog niet hebben uitgesproken tegen het geweld, ook al bevinden zij zich in de frontlinie om de ernstige verwondingen te behandelen”, zei de arts tegen Inter.

Lees hier het verdere artikel (Long read)

Lees ook: GILETS JAUNES: gerichte politie aanvallen om met zwaar geweld de protesten te onderdrukken! | GJ. Kruitvat stond al 5 jaar op springen

Gilets Jaunes Acte XIII
Gilets Jaunes ACTE XIII de Protesters – Het geweld & Het schuldige geweten

Stand van zaken: Er zijn 1.900 demonstranten en ongeveer 1.000 gewonden bij de politie sinds de beweging begon, en 10 doden gevallen, waaronder een 80-jarige vrouw uit Marseille die werd gedood toen een politie-traangas werd gelanceerd in haar appartement raam terwijl ze probeerde om de luiken te sluiten. Ze werd naar een lokaal ziekenhuis gebracht en stierf tijdens een operatie in een shocktoestand, volgens een verslag van de lokale media. Bron