Een huis kopen: Wie heeft de beslissende stem: Hij of toch … zij?


Laten we eerlijk zijn. Ons huis staat nu 18 maanden te koop terwijl het zusterhuis van de buren binnen 24 uur verkocht was. Het verschil is dat bijna drie jaar geleden de leenmogelijkheid 117% was. Dat was voor het huis plus de kosten koper en nu mag je maximaal 100 procent leven, tenminste als je geen andere schulden bent aangegaan. Dat zien we dus keer op keer gebeuren, de financiën schieten tekort.

Het huis van de buren, heel aardige mensen, ging voor 215.000 k.k. van de hand. Ons huis is ruim 11 meter verder uitgebouwd, energielabel B met buiten isolatie, 20 Panasonic dubbellaags HIT kwaliteit zonnepanelen en een warmtepomp van het zelfde bedrijf. Waarom is dat belangrijk? Omdat 25 jaar garantie alleen maar waarde heeft als het bedrijf dan nog bestaat.

Ik begon mijn betoog met wie de beslissing gaat nemen, dat gaat in de meeste gevallen in samenspraak natuurlijk, maar toch, …

huis kopen hij of zij neemt de beslissing
Ga je voor de nieuwe keuken en badkamer of … de lagere maandlasten ?

De dames kijken anders naar een huis als de heren. Dat heb ik natuurlijk al lang ervaren met de vele rondleidingen. De heren willen de technische staat van het huis weten en de dames kijken meer naar de faciliteiten en … de keuken en badkamer. Nou hoef je naar die laatste twee niet lang te kijken met 30 en 40 jarige leeftijd. (Al kunnen de dames nog bloedmooi zijn op die jonge leeftijd)

Bij de eerste rondleidingen waren de energiekosten nooit een onderwerp van gesprek. De keuken en andere faciliteiten waren de zaken waarin de dame de doorslag in gaf.

Het klimaatakkoord

Nu slechts een jaar verder liggen de kaarten anders op tafel. Iedereen weet al dat de energiekosten zullen gaan stijgen. Maar hoeveel dat is de vraag ?

In Frankrijk zijn de steeds weer stijgende kosten de druppel die de emmer deed overlopen wat duidelijk zichtbaar werd en nog steeds is met de Gele Hesjes betogingen, nu al drie maanden. En hier heeft men ook al aangekondigd dat de prijzen zullen gaan stijgen voor het energiegebruik vanwege het klimaatakkoord.

FEIT: goed nieuws verschijnt voor de verkiezingen, slecht nieuws erna!

Ze zijn dus het klimaatakkoord aan het doorrekenen, en dat ‘moet’ dus uitgesteld worden tot na de verkiezingen. Het kabinet is bang met de billen bloot te moeten, niets mag uitlekken. Conclusie, zeer slecht nieuws!

Dat gaat ook veranderingen geven in het Hij vs Zij verhaal bij de koop van het huis.

Wordt het toch die nieuwe keuken of kiezen we voor de zonnepanelen en warmtepomp? (En sparen we daarna nog even door bijvoorbeeld)

Vraag je dan ook af; “Hoeveel huizen zijn er die deze faciliteiten al hebben?” En, … wat betaal je er uiteindelijk bij ons huis voor?

Het centrum van Geertruidenberg is bij vele mensen een gewilde lokatie om te wonen. Ik woon er al 61 jaar en weet eigenlijk niet beter. Maar hoeveel betaalbare huizen staan daar te koop? Eigenlijk geen enkel, anders was mijn huis al lang verkocht. En van al de huizen in het centrum, hoeveel zijn er daar al met zonnepanelen en een warmtepomp uitgerust, … en zijn bovendien ook nog eens te koop? ……. is echt de hoofdprijs niet in een buurt waar 300.000 tot 750.000 ook meedoet. En daar mag je dan gewoon tussen wonen.

De vraag blijft dan toch staan; “Hij … of Zij”

Meer informatie over ons huis