De gilets jaunes (gele vestjes) zijn niet te stoppen en veroveren ‘de wereld’.


De gilets jaunes (gele vesten) beweging laat het Franse establishment rammelen. Sinds een aantal maanden trekken menigten van tienduizenden tot honderdduizenden elk weekend de straten over in heel Frankrijk. Ze hebben enorm veel succes gehad, grote concessies ontleend aan de overheid. Ze blijven marcheren.

Gilets Jaunes is de revolutie begonnen

Bron Spiked Online: The ‘Gilets Jaunes’ Are Unstoppable
Door Christophe Guilluy 22-01-2019

In 2014 veroorzaakte de studie van geograaf Christopher Guilluy over la France périphérique een media-sensatie. Het vestigde de aandacht op de economische, culturele en politieke uitsluiting van de werkende klassen, van wie de meesten nu buiten de grote steden wonen. Het belichtte de omstandigheden die later aanleiding zouden geven tot het geel-vest-fenomeen. Guilluy heeft zich over deze thema’s ontwikkeld in zijn recente boeken No Society en The Twilight of the Elite: Prosperity, the Periphery and the Future of France. Verstrikt geraakt door Guilluy om zijn mening te krijgen over de oorzaken en gevolgen van de gele vestbeweging.

Spiked: wat bedoel je precies met ‘perifeer Frankrijk’?

Christophe Guilluy: ‘Perifere Frankrijk’ gaat over de geografische spreiding van de werkende klassen in heel Frankrijk. Vijftien jaar geleden merkte ik dat de meerderheid van de arbeidersklasse echt heel ver weg wonen van de grote geglobaliseerde steden – ver van Parijs, Lyon en Toulouse, zoals dit ook is, ver van Londen en New York.

Technisch gezien presteert ons geglobaliseerde economische model goed. Het produceert veel rijkdom. Maar het heeft de meerderheid van de bevolking niet nodig om te functioneren. Het heeft geen echte behoefte aan de handarbeiders, arbeiders en zelfs eigenaren van kleine bedrijven buiten de grote steden. Parijs creëert genoeg welvaart voor heel Frankrijk en Londen doet hetzelfde in Groot-Brittannië. Maar je kunt hier geen samenleving omheen bouwen. De gilets jaunes is een opstand van de werkende klassen die op deze plaatsen wonen.

Ze zijn meestal mensen aan het werk, maar verdienen niet veel, tussen € 1000 en € 2000 per maand. Sommigen van hen zijn erg arm als ze werkloos zijn. Anderen waren ooit middenklasse. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat ze in gebieden wonen waar nauwelijks nog werk te doen is. Ze weten dat zelfs als ze vandaag een baan hebben, ze die morgen kunnen verliezen en ze niets anders zullen vinden.

Spiked: Wat is de rol van cultuur in de gele vestbeweging?

Guilluy: Niet alleen is het buitengebied van Frankrijk, slecht in de moderne economie, het wordt ook cultureel verkeerd begrepen door de elite. De gele vestbeweging is echt een beweging van de 21ste eeuw, omdat hij zowel cultureel als politiek is. Culturele validatie is uiterst belangrijk in onze tijd.

Een illustratie van deze culturele kloof is dat de meeste moderne, progressieve sociale bewegingen en protesten snel worden goedgekeurd door beroemdheden, acteurs, de media en de intellectuelen. Maar geen van hen keurt de gilets jaunes goed. Hun opkomst heeft het culturele establishment een soort psychologische schok bezorgd. Het is precies dezelfde schok die de Britse elites hebben meegemaakt met de Brexit-stemming en die ze nu nog steeds ervaren, drie jaar later.

De Brexit-stem had ook veel met cultuur te maken, denk ik. Het was meer dan alleen de kwestie van het verlaten van de EU. Veel kiezers wilden de politieke klasse eraan herinneren dat ze bestaan. Dat is waar Franse mensen de gilets jaunes voor gebruiken – om te zeggen, we bestaan. We zien hetzelfde fenomeen in populistische opstanden over de hele wereld.

Spiked: Hoe worden de werkende klassen uitgesloten?

Guilluy: Alle groei en dynamiek zit in de grote steden, maar mensen kunnen er niet zomaar heen. De steden zijn ontoegankelijk, vooral dankzij de stijgende woonlasten. De grote steden van vandaag zijn als middeleeuwse citadellen. Het is alsof we teruggaan naar de stadstaten van de Middeleeuwen. Grappig genoeg gaat Parijs beginnen met het in rekening brengen van toegang voor mensen, net zoals de accijnzen die je vroeger moest betalen om een stad in de Middeleeuwen binnen te gaan.

De steden zelf zijn ook erg ongelijk geworden. De Parijse economie heeft leidinggevenden en gekwalificeerde professionals nodig. Het heeft ook werknemers nodig, voornamelijk immigranten, voor de bouwsector en catering etcetera. Het bedrijfsleven vertrouwt op deze zeer specifieke demografische mix. Het probleem is dat ‘de mensen’ buiten dit alles nog steeds bestaan. In feite omvat ‘Perifere Frankrijk’ feitelijk de meerderheid van de Fransen.

Spiked: welke rol heeft de liberale grootstedelijke elite hierin gespeeld?

Guilluy: We hebben een nieuwe bourgeoisie, maar omdat ze heel cool en vooruitstrevend zijn, wekt het de indruk dat er geen klassenconflict meer is. Het is echt moeilijk om tegen de hipsters te zijn als ze zeggen dat ze om de armen geven en om minderheden.

Maar eigenlijk zijn ze erg medeplichtig aan het overbrengen van de werkende klassen naar de zijlijn. Ze hebben niet alleen enorm veel baat bij de geglobaliseerde economie, maar ze hebben ook een dominant cultureel discours voortgebracht dat arbeiders uit de arbeidersklasse uitsluit. Denk aan de ‘deplorables’ die door Hillary Clinton zijn uitgeroepen. Er is een soortgelijke visie op de arbeidersklasse in Frankrijk en Groot-Brittannië. Ze worden beschouwd als een soort Amazone-stam. Het probleem voor de elites is dat het een hele grote stam is.

De reactie van de middenklasse op de gele vesten is veelzeggend. Onmiddellijk werden de demonstranten aangeklaagd als xenofoben, antisemieten en homofoben. De elites presenteren zichzelf als antifascistisch en antiracistisch, maar dit is slechts een manier om hun klassenbelangen te verdedigen. Het is het enige argument dat ze kunnen verzinnen om hun status te verdedigen, maar het werkt niet meer.

Nu zijn de elites bang. Voor de eerste keer is er een beweging die niet kan worden gecontroleerd door de normale politieke mechanismen. De gilets jaunes kwamen niet uit de vakbonden of de politieke partijen. Het kan niet worden gestopt. Er is geen ‘uit’-knop. Ofwel de intelligentsia zullen gedwongen worden om het bestaan van deze mensen goed te erkennen, ofwel zullen ze moeten opteren voor een soort van zacht totalitarisme.

Er is veel van gemaakt dat de eisen van de gele vesten nogal verschillen. Maar bovenal is het een eis voor democratie. Fundamenteel gezien zijn het democraten – ze willen serieus genomen worden en willen geïntegreerd worden in de economische orde.

Spiked: hoe kunnen we beginnen om deze eisen aan te pakken?

Guilluy: Allereerst heeft de bourgeoisie een culturele revolutie nodig, vooral in universiteiten en in de media. Ze moeten stoppen met het beledigen van de arbeidersklasse, stoppen met denken aan alle gilets jaunes als imbecielen.

Cultureel respect is van fundamenteel belang: er zal geen sprake zijn van economische of politieke integratie zolang er geen sprake is van culturele integratie. Dan moeten we natuurlijk anders gaan denken over de economie. Dat betekent afzien van neoliberaal dogma. We moeten verder denken dan Parijs, Londen en New York.

Christophe Guilluy in gesprek met Fraser Myers.

Jilets Jaunes slachtoffers

Bron ZeroHedge: THE YELLOW VEST MOVEMENT HAS OFFICIALLY GONE GLOBAL
Door: Tyler Durden

De Jilet Jaunes de beweging is wereldwijd gegaan – met misschien de meest opvallende protesten buiten Frankrijk die plaatsvinden in België, waar de rel politie in Brussel week na week protesters heeft behandeld die oliedepot’s blokkeren en harde voorwerpen naar hen gooien.

En hoewel de meeste protesten buiten Frankrijk vorige maand plaatsvonden, is dit een goede lijst om op te merken waar de ontevredenheid stijgt.

Bulgarije: Yellow Vests protesteerden hetzelfde weekend als de Franse beweging – die op 16 november van kracht werd om te protesteren voor het parlement en het ontslag van de regering te eisen.

Canada: Gele vestprotesten hebben plaatsgevonden in meer dan een dozijn steden in heel Canada – grotendeels campagne voeren tegen de koolstofprijs, de deelname van Canada aan de Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration van de VN, de Trudeau-administratie en andere kwesties.

Kroatië: Kroaten kwamen uit op 15 december en kwamen samen op het Ban Jelacic-plein.

Egypte: een Egyptische advocaat werd gearresteerd en 15 dagen gevangen gezet nadat hij een foto had geplaatst van zichzelf met een geel vest ter ondersteuning van de Franse protesten.

Finland: Finnen kwamen ook midden december op straat en verzamelden zich voor het Parlement in oppositie tegen het Global Migration-pact van de VN.

Duitsland: marcheren in solidariteit met de Franse, Duitse gele vesten kwam op dezelfde manier uit tegen het VN-migratiepact.

Irak: gele vesten gedemonstreerd in Basra, Irak op 5 december om te protesteren tegen slechte banen, onder andere. Ze werden naar verluidt door de politie beschoten met scherpe munitie.

Ierland: Honderden mensen verzamelden zich in het centrum van Dublin om te protesteren tegen de ‘waargenomen mislukkingen van de regering’.

Israël: Yellow Vests hield een demonstratie in het Azrieli Center Mall in Tel Aviv op 14 december.

Italië: de afgelopen maanden hebben verscheidene protesten van de Gele Vesten plaatsgevonden in Italië, waarbij sommigen protesteerden tegen de harde opstelling van de regering tegen illegale migranten en tegen andere pro-regeringsactivisten die protesteerden tegen de EU. In januari kwam de heersende Italiaanse regering naar voren om de Yellow Vest-beweging te ondersteunen, waarvan AFP opmerkte dat het “uiterst zeldzaam was dat Europese leiders anti-regeringsbetogers in een medelidstaat steunden”.

Nederland: Nederlanders sloten zich begin december bij de partij aan en blokkeerden wegen, rotondes en tolstations.

Pakistan: Honderden ingenieurs kwamen in december uit om te protesteren tegen overheidsdiensten.

Polen: Poolse gele hesjes protesteerden in november en december, blokkeerden de snelweg A2 buiten Warschau, eisten compensatie voor varkens die ze moesten slachten, evenals de import van Oekraïense landbouwproducten zonder label.

Portugal: op 21 december 2018 werd een “Coletes Amarelos” – of “Yellow Vest” -rally gehouden onder het motto “Vamos Parar Portugal”, wat ongeveer overeenkomt met “Laten we Portugal tot stilstand brengen”.

Rusland: Yellow Vests protesteerden vlak voor Kerstmis in het Hyde Park in Moskou tegen hogere parkeertarieven. “Ik ben een chauffeur met 20 jaar ervaring en ik begrijp dat de autoriteiten de stad willen bevrijden en toegankelijk willen maken voor voetgangers,” zei de bewoner Tamara Papuashvili en voegde eraan toe: “Het is gewoon een schande.” Je kunt de metro gebruiken, maar er zijn steeds meer mensen daar, die kunnen het gewoon niet aan. “

Servië: Burgerrechtenorganisatie “Združena akcija Krov nad Glavom” begon in haar protesten gele vesten te gebruiken om solidariteit met de Franse demonstranten te tonen, evenals oppositie tegen hoge brandstofprijzen. Serviërs hebben al zes weken op rij geprotesteerd.

Taiwan: de belasting- en wettelijke hervormingsliga die sinds 2016 protesteert tegen hoge belastingen organiseerde op 19 december een gele vestmars.

Tunesië: een afgeleide groep, de Gilets Rouges (Red Vests), riep op tot protesten over de noodlijdende economie.

Verenigd Koninkrijk: Britse gele vesten zijn meestal rechtse, pro-Brexit-groepen die rally’s hebben gehouden in Londen en andere Britse steden.


lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website