De Arc de Triomphe, symbool van het Gilet Jaunes verzet: Salvini (It) steunt de Gele Hesjes.


Aanstaande zaterdag gaan we al de negende week in van het verzet tegen het regime van Emmanuel Macron. Het is niet voor niets dat de Arc de Triomphe het meest opduikt in de verzet reportages. Voor wie Parijs van bovenaf bekijkt weet dat alle wegen tezamen komen bij dit symbolisch monument. Het is de plaats waar alle nationale evenementen plaatsvinden, dus ook het verzet van de gele vestjes.

De Fransen staan niet bekend als de hardste werkers, maar of dat een slechte eigenschap is valt nog maar te bezien. De term levensgenieters heet niet voor niets een Bourgondische leefstijl en in de zuidelijke provincies Brabant en Limburg worden we ook vaak Bourgondiërs genoemd. Hard werken is niet per definitie verkeerd maar of het belastingtechnisch verstandig is mag je zelf bedenken.

Rond de Arc de Triomphe is het de laatste week wel een beetje stiller geworden vanwege het extreme geweld dat de politie toepast op de betogers, in de rest van Frankrijk is er echter geen gebrek aan strijdbaarheid, maar wel een relatief vredige strijd. Dat met nieuwjaarsdag de agenten nieuwjaar gewenst werden met een traditionele Franse omhelzing heb je ongetwijfeld niet gezien in onze leugen media die de Gele Hesjes beweging al afdeden als; ‘opmerkelijk minder protesten’. – HM

Arc de Triomphe le centre de jilets jaunes
Het centrum van het Franse Gele Hesjes verzet

Jilets Jaunes bankrun 12-01-2019 ?

Salvini steunt gele vesten tegen Macron; Beweert de Franse president “tegen zijn volk”

ZeroHedge: Salvini Backs Yellow Vests Against Macron; Claims French President “Against His People”


De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini en zijn coalitiepartner hebben hun steun uitgesproken voor de Franse Yellow Vest-beweging, waarbij de Franse president Emmanuel Macron ervan wordt beschuldigd “tegen zijn volk te zijn”.

Bijstand uit niet geheel openlijk verwachte bron

“Ik steun eerlijke burgers die protesteren tegen een president die tegen zijn volk regeert,” zei Salvini in een verklaring – terwijl hij tegelijkertijd “vastberaden” demonstranten veroordeelt die hun toevlucht hebben gezocht tot geweld.

Ondertussen heeft Luigi Di Maio, de 32-jarige Deputy Prime MInister uit Italië die de Five Star Movement (M5S) leidt, de Yellow Vests in een blogbericht op maandag verteld “geef niet op!” De Maio bood Franse demonstranten het M5S “Rousseau-platform” aan om de Yellow Vests te helpen de organisatie te verbeteren en “een verkiezingsprogramma op te stellen”, aldus France24.

“Dit systeem (Rousseau) is gemaakt voor een horizontale en spontane beweging zoals die van jou en we zouden blij zijn als je het wilt gebruiken.

“De 5 Star Movement is klaar om je de ondersteuning te geven die je nodig hebt. Net als u veroordelen wij te sterk degenen die tijdens de demonstraties geweld hebben veroorzaakt, maar we weten dat uw beweging vreedzaam is. We kunnen enkele functies van ons operatiesysteem voor directe democratie ter beschikking stellen, Rousseau, bijvoorbeeld een oproep tot actie om de gebeurtenissen op het grondgebied of het stemsysteem te organiseren om het verkiezingsprogramma te definiëren en de kandidaten te kiezen die bij de verkiezingen gepresenteerd moeten worden. Het is een systeem dat is ontworpen voor een horizontale en spontane beweging zoals het uwe en we zouden blij zijn als u het wilde gebruiken.

Il Blog delle Stelle

Ondertussen meldt The Globe and Mail dat de harde houding van Macron ten aanzien van de Yellow Vest-beweging een averechts effect heeft gehad, omdat de Franse autoriteiten moeite hebben om de orde te handhaven.

Wat begon als een basisoproer tegen dieselbelastingen en de hoge kosten van levensonderhoud is veranderd in iets gevaarlijks voor Macron – een aanval op zijn presidentschap en Franse instellingen.

De anti-regeringsdemonstranten op zaterdag gebruikten een vorkheftruck om hun weg te banen naar een complot van het ministerie van de overheid, vernielde auto’s in de buurt van de Champs Elysees en in gewelddadige schermutseling op een brug over de Seine sloeg en trapte de riot (relletjes) politie agenten naar de grond.

The Globe and Mail

Macron heeft in het weekend een tweet gestuurd. “Nogmaals, de Republiek werd met extreem geweld aangevallen – zijn bewakers, zijn vertegenwoordigers, zijn symbolen.”

De Franse president maakte van de vakantie gebruik om de gele vestbeweging proberen te bestrijden – maar na het nieuwe jaar was hij terug met wraak.

En op maandag zei de Franse premier, Edouard Philippe, dat Frankrijk de ongeoorloofde protesten zou beknotten en zei: “Na onaanvaardbaar geweld in heel Frankrijk, is de regering van plan om resoluut te reageren.” Philippe vertelde aan de LE20H-televisie dat iedereen die een protest organiseert zonder het eerst te verklaren, zal worden onderworpen aan strenge straffen.

Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux zei vrijdag dat de regering haar pogingen om de economie een nieuwe vorm te geven niet zal opheffen, en merkte dat demonstranten agitators probeerden de Macron-administratie omver te werpen. Vierentwintig uur later vluchtte Griveaux de achterdeur van zijn kantoor uit toen demonstranten de binnenplaats binnenvielen en verschillende auto’s vernietigden.

“Ik ben niet degene die werd aangevallen”, zei hij later. “Het was de Republiek.”

Ondertussen verplettert de “Republiek” zijn burgers onder het gewicht van de hoogste belastingen in de wereld – wat onrust en woede heeft aangestoken, met name onder de arbeiders in Frankrijk, van wie de inkomens onder druk staan door een belasting van de overheid.

Het was deze woede die culmineerde in de Yellow Vest-beweging, die begon met het blokkeren van wegen, het bezetten van snelweg tolhuisjes – en uiteindelijk veranderde in gewelddadige protesten in het hele land (en daarbuiten).