Binnen de Tempel van verborgen propaganda: De integriteit en schandalig initiatief & Informatie Oorlog van het Verenigd Koninkrijk

smartphone spionage

De Grijze zone, de zorgvuldig verborgen kantoren van een verkapte, door de Britse regering gesteunde propagandamolen die centraal staat in een internationaal schandaal dat de reguliere media weigeren aan te raken.


Bron artikel: Inside The Temple Of Covert Propaganda: The Integrity Initiative & UK’s Scandalous Information War
Door: Mohamed Elmaazi and Max Blumenthal


Recente gehackte documenten hebben een internationaal netwerk van politici, journalisten, academici, onderzoekers en militaire officieren onthuld, allemaal betrokken bij zeer misleidende geheime propaganda campagnes gefinancierd door het Britse Foreign and Commonwealth Office (FCO), NATO, Facebook en hardline nationale veiligheidsinstellingen.

Dit “netwerk van netwerken”, zoals een document naar hen verwijst, draait om een ironisch genaamde uitrusting genaamd Integrity Initiative. En het wordt allemaal gecontroleerd door een voorheen onbekende in Engeland gevestigde denktank die is geregistreerd in Schotland, het Institute for Statecraft, dat onder een sluier van geheimhouding heeft gewerkt.

De hele operatie lijkt te worden uitgevoerd door en in samenwerking met leden van de Britse militaire inlichtingendienst.

Volgens David Miller, hoogleraar politieke sociologie in de school voor beleidsstudies aan de universiteit van Bristol en de directeur van de Organisatie voor Propaganda Studies, lijkt het Integriteit initiatief “een door een militair bestuurd doel” te zijn.

“De meest vooraanstaande overheidsmensen zijn professionele propagandisten en spoken,” legde Miller uit. “De ‘liefdadigheid’ leid hiernaar [Chris Donnelly] was ook aangesteld als kolonel in militaire inlichtingen aan het begin van het project – een echt verbazingwekkend feit dat suggereert dat dit een militaire intelligentie is.”

Een minister voor de UK FCO heeft officieel bevestigd dat het het Integrity Network heeft gefinancierd.

Naast het voeren van diplomatie houdt de FCO toezicht op zowel het Government Communications Headquarters (GCHQ), het Britse equivalent van de National Security Agency, en de Secret Intelligence Services (SIS), algemeen bekend als MI6.

SOURCE: National Intelligence Machinery, UK government briefing November 2010

De denktank die toeziet op het Integrity Initiative, het Institute for Statecraft, heeft ook financiering ontvangen van het Britse leger en het Ministerie van Defensie.

De hele extreem duistere onderneming, zoals Miller uitlegde, is een uitgebreid front voor het Britse militaire-inlichtingenapparaat. De geheime coördinatie met vriendelijke politici en reguliere journalisten herinnert aan de intrige van het koude tijdperk, bekend als Operation Mockingbird.

Dat schandaal betrof het ontmaskeren van “meer dan 400 Amerikaanse journalisten die de afgelopen vijfentwintig jaar in het geheim taken hebben uitgevoerd voor de Central Intelligence Agency”, zoals Carl Bernstein onthulde in een Rolling Stone-rapport uit 1977.

De ontmaskering van het Integrity Initiative heeft net het oppervlak geschrapt van wat een veel geavanceerdere, verraderlijke en extreem online versie van Operation Mockingbird lijkt. Met nieuwe interne documenten die wekelijks verschijnen via de organisatie van een hacker genaamd Anonymous Europe, geven de onthullingen de afgelopen tijd een van de meest potentieel explosieve nationale veiligheidsschandalen.

Maar zelfs als leden van het Britse parlement donderend met eisen voor officiële verantwoording, weigeren de Britse en Amerikaanse mainstream media nog steeds vreemd genoeg om het verhaal aan te raken.

Smeer naar linkse politieke figuren in de NAVO-lidstaten

Het Integriteitsinitiatief beweert dat het “tegenwerkende Russische desinformatie en kwaadaardige invloed” is, en inderdaad lijken de belangrijkste spelers er achter te zitten de hypedie van de Russische dreiging te rechtvaardigen en de militaire begrotingen op lange termijn te rechtvaardigen.

Maar het Integrity Initiative heeft ook zijn vuur opgeleid op waargenomen subversieven binnen NAVO-lidstaten, waaronder het VK.

Het Integrity Initiative voerde een succesvolle geheime campagne om de benoeming van Pedro Baños tot directeur van de nationale veiligheidsdienst van Spanje te vernietigen op de valse gronden dat hij ‘pro-Kremlin’ was, en zich zodoende mengde in de aangelegenheden van een mede EU- en NAVO-lid. Het voerde de hit taak uit via een zorgvuldig uitgekozen ‘cluster’ van Spaanse politici en agenten om sociale media en sympathieke verkooppunten te overspoelen met berichten die Baños demoniseren.

Het Integrity Initiative lijkt dezelfde tactieken te hebben gebruikt om linkse journalisten en politieke figuren in het Westen te verslaan, waaronder de leider van de Britse Labour Party, Jeremy Corbyn.

Parlementslid Chris Williamson – een bondgenoot van Corbyn – roept nu openlijk en verontwaardigd op tot “een openbaar onderzoek naar het Integriteitsinitiatief en soortgelijke informatieoorlogsinspanningen die door onze regering worden gefinancierd.”

Het is niet noodzakelijkerwijs illegaal voor de FCO om propaganda naar zijn eigen burgers te sturen, volgens Miller van de Organisatie voor Propagandastudies. Hij zei echter dat “het niet wettelijk is voor predikers om een goed doel effectief te leiden. Dus als het ministerie door middel van militaire intelligentie effectief een liefdadigheidsinstelling bestuurt, zou dat in strijd zijn met de wet. ‘

Een verlaten molen in Schotland dekt voor een actief kantoor in de Londense “Tempel”

Om zijn potentieel illegale activiteiten te verbergen, heeft het Institute for Statecraft een web van misleidingen gebruikt. Ze verbergden niet alleen hun overheidsfinanciering, de outfit vermeldde ook een neplocatie als adres.

Mohammed Elmaazi, een co-auteur van dit stuk, ontdekte de uitgebreid verborgen locatie van het Institute for Statecraft in een chique warren van advocatenkantoren in Londen. Elmaazi’s snelle uitwerping uit het pand bevestigde de lengte die deze schimmige organisatie blijft volgen om publieke controle te voorkomen.

Het Institute for Statecraft, is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling in Schotland, waarvan het hoofdkantoor staat vermeld als een oude molen in Fife Schotland die betrokken is bij de “vervaardiging van hout en andere producten.” David Scott van UK Column nieuws, bezocht de statutaire zetel in Fife alleen om een “een leeg, semi-vervallen, gedeeltelijk gesloopt gebouw” te vinden.

The partially demolished address at Gateside Mills. Photo: David Scott

Terwijl het adres in Fife, Schotland een vervallen gebouw lijkt te zijn, is het adres in Londen dat in de gehackte documenten wordt vermeld volledig operationeel, voor zover Elmaazi het kon vertellen.

Hij vestigde de kantoren van het Institute for Statecraft aan de Embankment op Two Temple Place in Londen. Het deelt kantoren in de kelder van een ‘spectaculair neogotisch herenhuis’ dat eigendom is van of wordt gehuurd door The Bulldog Trust, een organisatie die zich inzet voor ‘bevordering van cultuur en filantropie’. Dit gebied, bekend als “de Tempel”, is gevuld met barristers ‘kamers en diende vroeger als het district voor de Tempeliers.

Elmaazi vond de kantoren op 6 december, bijna opgegeven en overtuigd geraakt dat hij niets meer zou ontdekken dan gevonden werd in het vervallen huis in Fife. Toen hij op de locatie aankwam, waren er voorbereidingen voor een soort kerstthema-evenement in het hoofdgebouw op de begane grond. Maar toen hij de tekens ontdekte die naar de kelder leidden, merkte Elmaazi dat hij naar een deur staarde met een bord met de tekst: “Het Instituut voor Statecraft / The Fore.”

Geen commentaar

Elmaazi luidde het instituut voor de deurbel van Statecraft en werd uiteindelijk binnengelaten door een goedgeklede oudere heer in een beige overjas. De man beweerde dat hij noch bij The Institute noch bij The Fore werkte, maar bij “een andere organisatie.” Hij riep toen naar “Charles.” Toen Elmaazi binnenkwam, kon hij enkele kleinere kantoren aan de kant zien, met een groter gepland kantoor met tafels en computers om de hoek.

Een man van wie Elmaazi vermoedde dat hij “Charles” was, kwam de hoek om en riep: “Ja?” Hij leek enigszins in de war door de aanwezigheid van de journalist, begrijpelijkerwijs omdat hij daar was zonder een afspraak. Toen “Charles” bevestigde dat hij met het Institute for Statecraft werkte, identificeerde Elmaazi zichzelf als een journalist en vroeg hij of hij bereid was om geïnterviewd te worden. Het verzoek werd met een curt-weigering ingewilligd.

“Charles” leidde Elmaazi vervolgens streng met zijn hand terug naar de ingang. Toen de journalist zijn verzoek herhaalde, kreeg hij een steenstilte. En dat was dat.

Een “Charles Hart” wordt vermeld als de voorzitter van het Instituut voor Statecraft, maar er is geen foto beschikbaar om te bevestigen dat Hart dezelfde “Charles” was als Elmaazi had ontmoet.

De neocon-verbinding

Twee gebouwen verwijderd van het Institute for Statecraft, alleen gescheiden door het huis van British American Tobacco, liggen in het kantoor van het International Institute for Strategic Studies (IISS). Deze denktank is het belangrijkste orgaan van de westerse instelling voor het buitenlands beleid, duwt militair interventionisme en bevordert de Saoedi-gesteunde Syrische oppositie-in-ballingschap.

Onder de financiers van IISS is de Smith Richardson Foundation.

Deze stichting is ook toevallig een voorstander van het Integrity Initiative, en verstrekt het £ 45.000 (ongeveer $ 56.600 USD) voor geheime propaganda-activiteiten in Europa en de VS.

De Smith Richardson Foundation werd in 1935 opgericht door de miljardair-erfgenaam van het Vicks-fortuin, H. Smith Richardson. In 1973 erfde de zoon van de oprichter, Randolph Richardson – een fundamentalist uit de vrije markt en een langdurig beschermheer van de neoconservatieve ideoloog Irving Kristol – de organisatie .

De zoon van Kristol, William Kristol, is mede-oprichter van het Project voor een Nieuwe Amerikaanse Eeuw en riep openlijk de VS op om zichzelf te laten gelden als de enige wereldwijde hegemoon na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Ontvangers van financiering van de Smith Richardson Foundation omvatten een who’s who van neoconservatieve en militaristische rechtse instellingen. De stichting heeft neoconservatieve outfits gefinancierd zoals het American Enterprise Institute (bijna $ 10 miljoen sinds 1998), het Hudson Institute, het Institute for the Study of War, Freedom House, de Hoover Institution, de Stichting ter verdediging van democratieën, samen met Democratische partij uitgelijnde denktanks zoals het Center for New American Security en het Center for American Progress.

“Het is een understatement om te zeggen dat de [Smith Richardson] -stichting op elk niveau betrokken was bij het lobbyen voor en het craften van de zogenaamde wereldwijde oorlog tegen het terrorisme”, schreef Kelley Vlahos in een profiel van Nadia Schadlow, een voormalige adjunct-nationale veiligheidsadviseur van Trump, die eerder als senior programmadirecteur werkte voor Smith Richardson.

Smith Richardson vult een lijst aan van internationale financiers die de moederorganisatie van het Integrity Initiative steunen:

  • HQ NAVO openbare diplomatie, £ 12.000 voor elke inaugurale workshop = £ 168.000
  • Partnerinstellingen £ 5.000 voor elke inauguratie workshop = £ 70.000
  • NAVO-hoofdkwartier voor educatieve videofilms – gratis ter beschikking stellen van camerateam
  • Litouws ministerie van Buitenlandse Zaken om gratis alle kosten voor hun stratcom-team te voorzien voor een maandelijkse reis ter ondersteuning van een nieuwe hub / cluster creatie en om cluster geleiders en belangrijke mensen in Vilnius op te voeden in infowar-technieken = £ 20.000
  • Amerikaanse staatsbasis, voor onderzoeks- en verspreidingsactiviteiten (met uitzondering van activiteiten in de VS) = £ 250.000
  • Smith Richardson Foundation, £ 45.000 voor cluster activiteiten in Europa en de VS.
  • Facebook, £ 100.000 voor onderzoeks- en onderwijsactiviteiten
  • Duits bedrijfsleven, £ 25.000 voor onderzoek en verspreiding in EU-landen

Een verborgen troef in de Bernie-campagne?

Elmaazi, de co-auteur van dit stuk, was niet de enige verslaggever die tijdelijk toegang kreeg tot de verborgen locatie van het Institute for Statecraft op 2 Temple Place. Op 11 december, vijf dagen na het bezoek van Elmaazi, ging Kit Klarenberg van Sputnik Radio de neogotische kantoren van de verkapte propagandamolen binnen. Zodra hij zichzelf als een journalist identificeerde, werd hij boos uitgeworpen door een staflid van het Institute for Statecraft genaamd Simon Bracey-Lane.

“Je moet nu meteen vertrekken!” Bracey-Lane blafte naar Klarenberg. “Je hebt niet afgesproken ons te zien! Gaan! Nu! Ga alsjeblieft meteen weg! Het verlof!”

Bracey-Lane is een Britse 20-jarige burger met geen openbaar erkende ervaring in inlichtingenwerk. Maar zoals Klarenberg opmerkte, zijn er enkele ongebruikelijke details in de biografie van de jonge staflid.

In 2016 verscheen Bracey-Lane vanuit het niets om in Iowa te werken als veldorganisator voor de Bernie Sanders-campagne voor president.

“Ik heb een jaar gewerkt en al mijn geld bespaard, ik dacht dat ik twee maanden op reis zou gaan van Seattle naar New York en ik dacht: weet je wat? Ik blijf en werk voor de Bernie Sanders-campagne, “vertelde Bracey-Lane aan een verslaggever voor AFP op 27 januari 2016.

Hij zei dat nadat hij besloot om voor Bernie te werken, hij eerst naar Engeland ging om “een visum te krijgen en alles legaal te krijgen” en toen terugkwam om serieus deel te nemen aan de campagne.

Bracey-Lane beweerde ook aan AFP: “Ik weet niet zeker of er een plaats voor mij is in de Britse politiek … Ik ben nog nooit onder de indruk geraakt van de drang om in mijn eigen politieke systeem te werken.”

Echter, een profiel van 1 februari 2016 van Bracey-Lane door Buzzfeed’s Jim Waterson zei dat de Brit-voor-Bernie “werd geïnspireerd om opnieuw deel te nemen aan de Labour-partij in september [2015] toen Corbyn tot leider werd gekozen. Maar op dat moment was hij al op vakantie in de VS. ‘

Het is duidelijk vreemd voor Bracey-Lane om een ​​verslaggever te vertellen dat hij nooit enige interesse in de Britse politiek had gehad, terwijl hij aan een ander beweerde dat hij Corbyn graag wilde ondersteunen voordat hij zich bij de Bernie-campagne aansloot. Bovendien, zo meldde Klarenberg, ging Bracey-Lane door met het organiseren van stemmen voor verschillende progressieve politici en partijen tijdens de algemene verkiezingen van 2017 in Groot-Brittannië, waardoor ze toegang kregen tot een breed scala aan campagnes.

De tegenstrijdigheid in het verhaal van Bracey-Lane roept serieuze vragen op over zijn echte rol in de Bernie-campagne, net als zijn plotselinge overgang van progressieve politiek naar een stafpositie op een door militaire steun gesteunde propagandabedrijf die een geheime informatiestrijd voerde tegen Corbyn en andere linkse leunende politici in het Westen.

Een instituut voor Statecraft-document over “rollen en relevante ervaring” van het “expertteam” van de uitrusting, merkt op dat Bracey-Lane een “speciale studie van Russische inmenging in het Amerikaanse verkiezingsproces heeft uitgevoerd.” Het document maakt niet duidelijk wanneer dat onderzoek werd uitgevoerd het staat echter direct naast de geschiedenis van de auteur met de Bernie-campagne.

“Bij Thanksgiving werd mij gevraagd, waarom bemoei je je?” Bracey-Lane merkte op tegen Reuters, verwijzend naar zijn werk voor Bernie Sanders. “Wat een interessante manier is om het uit te drukken, maar ik was blij om te antwoorden: het moet bemoeien met.”

Deze opmerkingen krijgen een geheel andere betekenis nu de voormalige Bernie-veldwerker is uitgeschakeld als onderdeel van een Britse militaire inlichtingeninvloedoperatie.

In de komende dagen zal de Grayzone de activiteit van het Integriteitsinitiatief in de VS nader bekijken, en of het interfereert in de Amerikaanse politiek zoals het heeft gedaan in andere NAVO-lidstaten.

Noot: Zo werkt dus achter de schermen onze democratie – HM Bronnen en links zie het bron document