Zwangerschap: Wat moet u weten over erfelijkheid en genen


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Zijn erfelijke ziektes of de leefstijl bepalend voor een gezond nageslacht?

Wat ouders moeten weten voordat ze aan kinderen beginnen.

Genetisch bepaald?
Al jaren worden er studies gedaan naar de rol van proteïnen en het ontstaan van hart en vaatziektes. Onderzocht wordt wat, en in hoeverre, de rol wordt bepaald van een ongezond dieet in de vorm van dierlijke vetten. Niet alleen de grootste dieet studie aller tijden in China maar ook het langst lopende onderzoek in Framingham geven daarin inzichten in de gevaren van dierlijk vet in het dagelijkse dieet. In de recentste Framingham Offspring Study zijn de resultaten ook gekoppeld aan de genetische informatie van elke deelnemer.

Als je net zwanger bent …..
Er werd dus gekeken naar de invloed die voeding had op de genetische overdracht bij mensen. Hoe vindt de interactie plaats tussen de genen en de voeding die men inneemt en wat zijn daarvan de gevolgen? Wat zijn bovendien de gevolgen als bepaalde nutriënten ontbreken of in onvoldoende mate aanwezig zijn in het proces van de genetische overdracht en het risico vergroten op ziektes bij het nageslacht?

Is mijn gezondheid genetisch bepaald?
“De belangrijke bevinding van onze genen zijn dat het ons verteld dat we daar geen slaaf van zijn of het slachtoffer”, dit zegt Raymond Rodriguez, director of the Center for Excellence in Nutritional Genomics at the University of California. “We voeden onszelf in een ziekmakende staat en we kunnen onszelf ook weer gezond eten”.

Voor sommige experts op dit vlak gaf de meeting in Juni (2006) die georganiseerd werd door het US Institute of Medicine (IOM) de benodigde doorbraak. “Het is een onderzoek gebied dat veel potentieel vertoont en eveneens een gebied wat veel aan het licht brengt”, zegt Patrick J. Stover, professor en director of the Division of Nutritional Sciences at Cornell University. De IOM meeting werd gesponsord door het National Cancer Institute, NIH’s Office of Dietary Supplements, en de USDA’s Agricultural Research Service. “Er zijn nog geen definitieve bevindingen en resultaten maar het is zeker een onderzoek gebied waar grote, zeer grote resultaten behaald kunnen worden omdat het dieet een sleutel component vormt in alle stofwisselingsziektes”.

Er zijn u reeds bedrijven die DNA onderzoeken verrichten en daarop gebaseerd een persoonlijk voedingsadvies verstrekken. Deze testen kwamen recentelijk onder vuur te liggen van de Amerikaanse overheid omdat deze naar verluid nog niet wetenschappelijk bewezen waren naar de huidige standaard en consumenten nog geen betekenisvolle informatie gaven. Volgens sommige wetenschappers zijn deze testen pas in het ontwikkelingsstadium. Men verwacht wel dat het de juiste aanpak is naar te vroeg om hier bindende conclusies aan te geven.

Tegenstanders die stellen dat de voedingspiramide voorziet in de benodigde vitaminen en mineralen zijn wel erg naïef door te stellen dat de meeste mensen gelijke behoeften hebben.

Verschil in voeding en medicijnonderzoek.
Er is al veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen medicijngebruik en het effect en respons op de genen. Bij voeding gebruik ligt dit wat anders. Men gebruik nutriënten heel het leven en de meetbaarheid is moeilijk. Elke component dat via onze mond binnenkomt verandert de genen expressie. De aanpak van het onderzoek is zeer divers. Er wordt gekeken naar de voeding inname, de genetische variatie en ziekten. Bij de studies krijgt men steeds meer inzicht waarom twee mensen die beiden hetzelfde dieet volgen toch een radicaal ander cholesterol niveau hebben en daarmee meer kans op hart en vaatziekten. In dit licht gezien is een standaard voedingsadvies totaal achterhaald. Een ander gebied in het genetische onderzoek door chemische modificaties kan ook nieuwe inzichten geven. Het begint duidelijk te worden dat de voeding tijdens de zwangerschap cruciaal is op de ontwikkeling van de baby. Op het moment dat de epigenetische mechanismen zijn gezet blijven ze een grote invloed uitoefenen in het verdere leven.

Leefstijl bij zwangerschap en de kleinkinderen.
Steeds duidelijker wordt het dat wat je grootmoeder at tijdens de zwangerschap effect heeft op jouw functioneren en mogelijk ook dat van je kinderen. “Dit fenomeen is uitermate belangrijk in termen van de algemene gezondheid”, zei Paul Soloway, professor in the Division of Nutritional Sciences at Cornell University.

Op dit moment vinden er onderzoeken plaats waarbij zo’n 250.000 verschillende markers worden getest op risico factoren bij de stofwisseling en dit nummer wordt nog verdubbeld tot 500.000 volgend jaar (2007) Op deze manier wordt onderzocht wat het dieet voor invloed heeft op de genen en het ontwikkelen van bijvoorbeeld kanker. Op deze manier hopen ze in kaart te kunnen brengen welke componenten hiervoor verantwoordelijk zijn. Op dit moment zijn deze experimenten bij 450 muizen uitgevoerd en wordt de data geanalyseerd. Dezelfde soorten onderzoek kunnen ook inzicht gaan geven bij overgewicht. Ook al vinden de nutrigenomics studies al 25 jaar plaats staan we pas aan het begin. De uitkomsten zullen uiteindelijk leiden naar de rol tussen voeding en genen. We staan in deze ontwikkeling gelijk aan het jaar 1980 en de toenmalige toepassing van computers. Je kon net ping pong spelen op het scherm en kijk eens wat er nu mogelijk is.


Zitten ziektes in je genen?
Het zit in onze genen, dat zegt men altijd. Maar genen bestaan uit DNA en is dus een scheikundige formule. Stof plus stof geeft nieuwe stof plus rest. Genen zijn dus beïnvloedbaar. Vroeger aten de mensen van het land waar ze woonden. En dat gaf specifieke eigenschappen. Een Duitser, een |Zwitser, een Kaaskop.

Nu krijgen we een melange.
Mensen geven genetische eigenschappen aan elkaar door. Met andere woorden, mensen met aanleg voor kanker geven die aanleg ook weer door. Aanleg wordt genetisch bepaald, maar kan muteren door het voedsel wat gegeten wordt. Tot in de derde generatie etc. De kinderen van nu die al jong beginnen met roken, drugs en alcohol zadelen het nageslacht met hun gewoontes op.

Hoe gevaarlijk is dat?
We weten allemaal dat er een groot drugscircuit is en er gaan miljarden Euro’s in om. Alleen zien we eigenlijk maar weinig aan de buitenkant van dit gebruik. Ik ken dus een jongen die nu 19 jaar is en verwekt is door papa met 2 gram cocaïne in zijn lijf. Cocaïne heeft een goede geleiding naar de eicel. De moeder van het kind wist het op dat moment niet. Bijna 20 jaar een gedragsgestoord joch opvoeden. Het kost je, je baan, inkomen en in feite een sociaal bestaan, want het kind is zeer gedragsgestoord. Vegetarisch opgevoed, zonder suiker, was het toch niet mogelijk om het kind van de drugs af te houden. Al toen hij twee jaar was vonden we het een “drama-junk”, schreeuwen en krijsen zodra er publiek in de buurt was.

Wat kunnen we nog leren van een boer.
We hebben een dierlijk lichaam, en in fokkerijen wordt er wel degelijk naar een goede fokstier gekeken. Mensen staan daarboven. Denken ze. Maar niets is minder waar. Normaal wordt er eigenlijk alleen maar naar de moeder gekeken. Toen ik professor van Engeland uit Utrecht daarop aansprak, was het even moeilijk. Hoe kunnen we dat nu aan? Vragenlijsten instellen, gaf ik als antwoord. De Eramus universiteit afdeling genetica wou er wel iets mee. Niets meer van gehoord.

Erfelijkheid en medicijngebruik
Er komen steeds meer oudere ouders, hoeveel medicijngebruik is er onder die populatie? Alle producten van de farmaceutische industrie (behalve de voedingssupplementen) vallen onder de term drugs. Elk medicijn bestaat uit een molecuul zuivere stof of stoffen. Zonder de benodigde hulpstoffen, de co-enzymen. Dus de vitaminen, mineralen en sporenelementen. Vandaar de bijverschijnselen. Zeker voor het aanmaken van zaadcellen een cruciaal gegeven.

Voortplanting en erfelijkheid
Het zaad is namelijk erg gevoelig. Na een flinke avond doorzakken met alcohol zijn de zaadcellen al aardig misvormd. Er is dus nu een verminderde vruchtbaarheid, zowel bij mannen als vrouwen. De Pil als anticonceptie geeft ook veel tekorten aan bijvoorbeeld vit B6 en andere vitaminen en mineralen. Ze worden er niet bij gegeven als de dokter de pil voorschrijft.

Er worden hoge eisen gesteld aan de voortplanting
Sinds 30 jaar hebben we te maken met veel ADHD (meetal jongens) autisme en andere gedragsstoornissen. Alles heeft te maken met ons cultuurpatroon, want we leven niet meer volgens de wetten der natuur en …. misbruik wordt gestraft. In vroeger tijden, zeker bij het oude Joodse gebruik werden er aan voortplanting hoge eisen gesteld. De man moest zich er echt helemaal op voorbereiden. Onthouding op zijn tijd, en kosjer voedsel. Geen grapjes met het nageslacht. In Europa worden er door 84 miljoen mensen antidepressiva en anti psychotica gebruikt, en ik neem aan dat ook daar genoeg mensen tussen zitten die zich voortplanten. En dat komt dus ook in ons DNA terecht.

Wat heen kan, kan terug, maar dat zal veel discipline vereisen.
– Anugama Tobias


Vroegtijdige geboorten / geboortegewicht
Bij een samenwerking op onderzoek gebied tussen de Pennsylvania State University, Family Health Council of Central Pennsylvania, Franklin en Marshall College en de Lock Haven University of Pennsylvania werd gekeken naar vroegtijdige geboorten en een laag geboortegewicht. Vroegtijdige geboorten vinden plaats voor de 37 ste week. Een laag geboortegewicht is minder als 5 1/2 pond bij de geboorte. Een zeer laag geboortegewicht is 1 pond. In 2003 bereikte het aantal baby’s met een laag geboortegewicht in de Verenigde Staten 7,9 procent wat overeenkomt met 300.000 baby’s. Dit was het hoogste aantal in 30 jaar. Roken en drinken zijn daarbij de grootste oorzaken van een laag geboortegewicht.


verwijdert


Ivf alleen voor niet-roker
Nick Macklon, hoogleraar Fertiliteit van de Universiteit Utrecht zegt hierover in de Telegraaf van 23 oktober 2006 „Vrouwen die roken of overgewicht hebben, zouden niet in aanmerking mogen komen voor een ivf – behandeling” Jaarlijks krijgen in ons land 13.000 vrouwen een ivf-behandeling. Ruim 43 procent van hen rookt en gaat daar tijdens de behandeling gewoon mee door!!! De slagingskans neemt hierdoor echter met maar liefst 50 procent af. Volgens Macklon is het te gek dat we dit in Nederland toestaan. „Uit onderzoek blijkt dat roken vrouwen tien jaar ouder maakt. En als je dan bedenkt dat we vrouwen vanaf 43 jaar uitsluiten voor een vruchtbaarheidsbehandeling omdat een hoge leeftijd de slagingskans aanzienlijk vermindert…”


Ziekenhuis Genk ontdekt dat kunstmatig verwekte baby’s minder gezond zijn
Een- en tweelingen die geboren worden na kunstmatige inseminatie of een hormoonbehandeling van de moeder doen het opvallend minder goed dan natuurlijk verwekte baby’s. Kunstmatig verwekte eenlingen lopen ook 1,5 keer meer risico op een vroeggeboorte dan natuurlijke eenlingen.


Geboorte afwijkingen door antidepressiva gebruik!
Zwangere vrouwen die een antidepressiva nemen zoals Prozac lopen het dubbele risico op geboorteafwijkingen komt naar voren uit een studie. Het meeste risico wordt gelopen tijdens de tweede en derde maand van de zwangerschap. Bron: Epidemiology, 2006; 4 October).

* Vaccinatie expert in Nederland in oktober 2007 

De Australische dr. Viera Scheibner, wereldexpert in de gevolgen van  vaccinaties, gaf eind oktober 2007 in Nederland een aantal lezingen, onder meer gebaseerd op het thema van haar tweede boek:

’Gedragsstoornissen bij kinderen – de link met vaccinaties’ 
Op de achterflap van
’Gedragsstoornissen bij kinderen – de link met vaccinaties’
Dit boek is bedoeld om inzicht te geven in de moderne rampen die kinderen treffen: gedragsstoornissen. Deze komen steeds vaker voor, en ook steeds vaker bij baby’s die zich tot aan hun eerste vaccinatie normaal ontwikkelden. De schade die door vaccins wordt toegebracht, is het begin van een vicieuze cirkel: de weerstand neemt af; er steken allerlei ziektes de kop op waartegen antibiotica worden gegeven; dit verwoest de gezonde darmflora – bacteriën essentieel voor een normaal functioneren van lichaam en hersenen. Sinds de publicatie van haar beide boeken is Viera een belangrijke stem in de vaccinatie arena. Haar neutrale, en nauwgezet systematische bestudering van medische publicaties in de reguliere wetenschappelijke literatuur kwalificeert haar bij uitstek om zowel professionals in de gezondheidszorg, alsook advocaten en ouders te voorzien van de complete achtergrond van het fenomeen vaccinaties. Wanneer kinderen vaccinatieschade vertonen, worden de ouders maar al te vaak beschuldigd van 

Shaken Baby Syndrome (het schudden van hun baby) of Münchhausen by proxy(het beschadigen van hun kind om als ouder zelf aandacht te krijgen). Van de schade, teweeggebracht door vaccins, worden nietsvermoedende ouders beschuldigd … uitgerekend door diegenen die vaccinaties niet alleen toedienen en promoten, maar vaak ook instrument zijn in hun gevangenzetting. 

En dat terwijl in de meeste landen vaccinaties niet verplicht zijn, en het ieders recht is om deze te weigeren. En om – zonder gevolgen – daarin een eigen keuze te maken. Ouders moeten zich realiseren dat er maar ÉÉN soort van immuniteit bestaat: die, welke wordt verkregen door het op een natuurlijke manier doormaken van de desbetreffende ziekte zelf. En dat is een proces dat alleen kan plaatsvinden op momenten en volgens cycli die door de natuur zijn bepaald.Infectieziekten zoals waterpokken, bof, mazelen, en kinkhoest hebben tot taak het immuunsysteem aan te scherpen en volwassen te maken. Wanneer er zich daarbij negatieve effecten voordoen, moet worden gekeken naar de schadelijke effecten door het vaccineren en het mismanagement van het immuunsysteem door toediening van antibiotica en koortsremmers. Als ouder moet je je grondig op de hoogte stellen, en zelf pro-actief de gezondheid van je kinderen ter hand nemen. 

Over Dr. Viera Scheibner
Viera Scheibner (geb. 1935), Slowaakse van origine, is een gepensioneerde doctor in de natuurwetenschappen. Ze startte haar wetenschappelijke carrière als student medicijnen, maar stapte na korte tijd over naar de natuurwetenschappen. Vanaf haar emigratie naar Australië in 1968 tot aan haar pensioen in 1987 was zij werkzaam als micropaleontoloog bij de New South Wales Geological Survey. Viera heeft zich pas na haar emigratie naar Australië toegelegd op, en gespecialiseerd in het onderwerp vaccinatie. Via het werk van haar man, Leif Karlsson, een Zweedse elektrochemisch ingenieur gespecialiseerd in (biomedische) monitoren, kwam zij in aanraking met het fenomeen wiegendood, en vervolgens min of meer bij toeval met vaccinatie als de waarschijnlijke oorzaak daarvan.Leif ontwierp de zgn. ‘Cotwatch’ een zuivere ademhalingsmonitor die via een sensor onder het wiegmatras de ademhaling van de baby registreert.Op de printstatus van tests met dit apparaat bleek stress bij de baby zichtbaar als afwijkend ademhalingspatroon. Op bepaalde vaste, kritieke dagen – gerekend vanaf een zgn. nuldag – traden periodes op waarin de baby minder effectief inademende. Deze nuldag bleek bijna altijd te kunnen worden herleid tot de dag waarop het desbetreffende kind was gevaccineerd. Deze connectie, en ook het oorzakelijk verband tussen vaccinatie en wiegendood kan worden aangetoond via het door Hans Selye geformuleerde non-specific stress syndrome, ook wel General Adaptation Syndrome genoemd (Selye H, A syndrome produced by diverse nocuous agents, Nature, 1936, July 4, 138:32;  Selye H, Studies in adaptation, Endocrinology, 1937, 32(2):169-188; Selye H, The Stress of Life, 1978, McGraw-Hill, ISBN: 978-0070562127). 

Viera´s interesse was  gewekt en zij startte in 1986 – aanvankelijk samen met haar man – een uitgebreid onderzoek naar de ademhalingspatronen van baby’s. Zoals ook al naar voren was gekomen uit onderzoeken die zij eerder uitvoerden, resulteerde dit in de conclusie dat wiegendood vrijwel altijd optrad binnen een zekere tijd na vaccinatie.Het causale verband tussen vaccinatie en wiegendood was daarmee gelegd.Toen de kinderartsen met wie zij samenwerkte haar onweerlegbare conclusie moesten toegeven, sloten zij hun gelederen. Viera’s antwoord daarop was een zoektocht naar de waarheid. Daartoe heeft zij inmiddels meer dan 100.000 pagina’s medisch wetenschappelijke literatuur bestudeerd.

Tijdens deze ontdekkingsreis schreef zij twee boeken en publiceerde zij artikelen in diverse tijdschriften. Over de hele wereld weten ouders Viera te vinden wanneer zij worden beschuldigd van Shaken Baby Syndrome (SBS).SBS-symptomen worden onder meer veroorzaakt door het logisch verweer van het lichaam tegen de overmacht aan toxinen in de vaccins: een plotseling verdwijnen uit de weefsels van vitamine C – bouwsteen van collageen, onontbeerlijk onderdeel van botten en bloedvaten.Wanneer een rechter Viera’s bewijsvoering accepteert, wordt de zaak meestal geruisloos geseponeerd: men wil haar getuigenis over het wee van vaccinaties liever niet officieel geboekstaafd zien. Daarnaast houdt Viera wereldwijd lezingen voor een publiek dat varieert van medici en advocaten, tot ouders. Zo maakt zij velen deelgenoot van haar kennis over het onderwerp vaccinaties en de vele, zeer schadelijke effecten daarvan op het menselijk lichaam.

Publicaties·
— verwijderd 

If childhood vaccines are so safe,
Why has the US just paid out $2bn in damages?
We’re all told that the vaccines we give to our children – and grandchildren – are perfectly safe. Scientists also assure us that the MMR (measles, mumps, rubella) vaccine won’t cause autism, and that the findings of Dr Andrew Wakefield and others were wrong. But if they are right, how come the American government has so far handed over $2bn in compensation to parents whose children have been permanently damaged by one of the vaccines? In all, around 2,000 families have received compensation payments that have averaged $850,000 each. There are a further 700 claims that are going through the pipeline. And none of these claims relates to autism.
Vaccines are unsave