Winkelen en uit eten, waar moet je op letten voor je gezondheid?


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Een keertje zondigen kan geen kwaad, zelfs niet als je dat elke week doet of elke dag een klein beetje. Het wordt echter een probleem als je dat elke dag, en elke maaltijd doet. Veel mensen zijn zelfs ten volle overtuigd dat ze gezond eten terwijl dit totaal niet het geval is!

Dit komt omdat we daar nooit iets over lezen in de krant en de lifestyle magazines die we allemaal lezen. Hier komt hij weer, die hebben allemaal adverteerders die niet graag hebben dat hun producten minder verkopen en schade oplopen!

Kom eens onder die steen uit.
Als je nu nog niet weet dat onze voeding onvoldoende vitamines en mineralen bevatten dan zou ik inderdaad willen zeggen; “Kom eens onder die steen uit waar je al veel te lang hebt gezeten”. Het heeft in alle media gestaan tot zelfs voorpagina nieuws. Vitamine en mineralen gebrek

Maar nu wat de MEESTE mensen nog niet weten.
Als je uit eten gaat of gaat winkelen dan is het neem ik aan de bedoeling iets binnen te krijgen dat het lichaam voedt? Je wilt dus dat die schaarse vitamine en mineralen die gemiddeld in onze ‘verse’ producten zitten opgenomen worden. Ja toch? Prima!

Hoe worden wij bedrogen door onze voorlichters?
Stel voor: Je gaat met vakantie en alles is geregeld. Het reisbureau verteld je dat er ruim voldoende privé vervoer van de luchthaven naar je hotel of waar je ook maar naartoe wilt gaan tijdens je verblijf. Maar, al op de luchthaven blijkt het allemaal anders te zijn. Je komt bij de taxicentrale aan waar tientallen taxi’s buiten staan te glimmen echter, …. er blijken maar enkele chauffeurs beschikbaar te zijn. Zo gaat dat nu ook met die schaarse vitaminen en mineralen.

Die worden in je lichaam ook niet op hun wenken bediend. Er zijn namelijk onvoldoende enzymen in je lichaam om iedereen op zijn weken te bedienen, zeker niet als je boven de veertig bent en het aantal enzymen in het lichaam is afgenomen.

Elk enzym (eiwit) is een katalysator die een reactie versnelt, de zogenaamde stofwisseling. Dit gebeurt voor elk enzym op een eigen manier, doordat elk enzym reactiespecifiek is. Enzymen worden door het organisme (dieren, planten, insecten, schimmels) zelf gemaakt maar …. daar zijn in ons lichaam vitamines voor nodig!! Een enzym “wacht” totdat de moleculen, waarmee het enzym aan de slag kan, bereikbaar zijn. De taak van enzymen is de voeding in kleine bruikbare delen te ontbinden (de spijsvertering) zodat het lichaam deze stoffen kan gebruiken. Enzymen zijn vaak specifiek voor hun taak, meestal is een enzym slechts tot één specifieke taak instaat. Er zijn echter ook enzymen die een heleboel verschillende taken kunnen uitvoeren.

De reactiesnelheid van een enzym is afhankelijk van de temperatuur, de zuurgraad (pH waarde) en de concentratie van het enzym en substraat, de stof waarmee het enzym reageert.

Temperatuur:
 De ruimtelijke structuur van eiwitten verandert met de temperatuur. Zo zijn de meeste enzymen inactief bij lage temperaturen. Boven 48° wordt de werking van het eiwit ook geblokkeerd door denaturatie. Ieder enzym heeft bij een bepaalde temperatuur (optimumtemperatuur) een maximale activiteit.

Zuurtegraad:
 Ieder enzym werkt het best bij een bepaalde zuurgraad (pH).

Enzymenremmers: Wil het enzym zijn effect kunnen uitoefenen, dan moet tussen enzym en substraat een kort en hecht contact zijn. Pesticiden en penicilline blokkeren het actieve deel van het enzym.

Co-enzymen
Veel enzymen werken niet zonder de aanwezigheid van een extra factor die niet uit eiwit bestaat: een co-factor. Dat kan een ion zijn van bijvoorbeeld zink, mangaan, koper, magnesium, ijzer, kalium of natrium. Dit zijn de sporenelementen in het voedsel.

Lees deze laatste voorwaarden nog eens aandachtig door.

Als je dit artikel zo dadelijk nog eens doorleest met de zojuist verworven kennis dan blijkt waarom sommige medicijnen bijwerkingen hebben. Ze ontregelen de voedingsopname, onze brandstof om het lichaam gezond te houden. Dan weet je waarom onze voedingkeuze voor dierlijke producten ons lichaam vrijwel automatisch ziek maakt omdat het deel van de voeding wat wel gezond is onbruikbaar weer afgevoerd wordt door gebrek aan chauffeurs (enzymen)!

Gezond Winkelen en Uit Eten
Waar moet je dus opletten als je als je dus in de menukaart zit te neuzen of iets in de supermarkt wil kopen.

* Is het product in de bereidwijze verwarmt boven de 48 graden?
* Is het product in de bereidwijze diepgevroren?
* Is het product geschikt om mijn pH waarde in balans te houden?
* Is het product gefabriceerd met gebruikmaking van pesticiden?

De antwoorden zijn best beangstigend als je daar goed over nadenkt, maar ook eigenlijk een hele verademing nu je dit weet.

* De meeste producten zijn in de supermarkt sterk verhit geweest of diepgevroren.
* 97% van de natuurlijke producten zijn gekweekt met kunstmest
* De balans in de pH waarde maakt de keuze eigenlijk heel simpel.

Mag ik dan niets meer verwarmen?
Jawel maar liever zo min mogelijk of in ieder geval weer tijd gaan besteden aan het bereiden van een maaltijd en altijd bij elke maaltijd een deel rauwkost. Wie herinnerd zich niet toen in de zestiger jaren mensen uit Indonesië naar Nederland kwamen. Ze hadden een hele stapel pannen al ’s morgens vroeg op een kleine pit staan om de voeding geleidelijk op lage temperatuur te garen. Dit noemen ze nu in onze moderne snelle tijden de ‘slow food’ bereidwijze.

Veilig winkelen
Mensen die onbewust winkelen of blijven winkelen weten met deze kennis dat een ziekte, elke ziekte eigenlijk gewoon een kwestie van tijd is en je moet werkelijk super geluk hebben om niet ziek te worden. 

Aan de andere kant van de medaille. 
Voor diegene die stap voor stap omschakelen op natuurlijke voeding waarbij een balans wordt gecreëerd tussen minstens 80% basische voeding (plantaardige bron) en maximaal 20% verzurende voeding (dierlijke bron). Je zorgt bovendien dat bij de maaltijden de voeding onbewerkt is en niet verhit wordt boven de 48 graden Celsius dan zit je goed en hoef je eigenlijk niet bang te zijn voor welke ernstige ziekte dan ook. Daarbij worden natuurlijk zee mineralen toegepast of gesupplementeerd. Dan hoef je ook geen calorieën te tellen of bang te zijn voor teveel ongezonde vetten en suikers want die krijg je met gezonde natuurlijke producten in balans binnen. De enigste mensen die bij natuurlijke voeding daar op moeten letten zijn mensen met een ziek lichaam die zo snel mogelijk weer terug willen naar een natuurlijke balans.

lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website