Stoppen met Roken


… roken is een dodelijk instrument

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Als jij een roker bent die stopt, hoe lang duurt het dan voordat je de gezondheid voordelen gaat ervaren?  Volgens een nieuwe grote studie gaat je gezondheid verbeteren vanaf dag één, alhoewel het tot twintig jaar kan duren voordat je kans op longkanker weer normaal is. Je kans op een gezonder leven is ook groter als je pas op een hogere leeftijd begonnen bent met roken ontdekten onderzoekers van de Harvard Universiteit. Ze onderzochten de gezondheid van 104.519 vrouwen, allemaal deelnemers van de Verpleegkundigen gezondheid studie over een periode van 22 jaar. In deze periode overleden er 12.483. Van deze groep was 64% roker en 28% waren gestopte rokers waar de doodsoorzaak direct terug te voeren was op sigaretten gebruik. De risico’s van roken waren met meer dan de helft afgenomen als ze waren gestopt met roken. Het risico op hart en vaatziekten daalde dramatisch snel nadat men gestopt was met roken maar het risico op longkanker bleef 20 jaar lang aanwezig voordat het tot normaal was gedaald.

(Bron: Journal of the American Medical Association, 2008; 299: 2037-47).

Zou u nog in een 747 willen vliegen als er elke dag …..
……….. drie neer zouden storten zonder overlevenden?

Het schijnt dat we niet naar de TV kunnen kijken, naar de radio luisteren, of de krant lezen of we vernemen wel dat er iemand omgekomen is. In veel gevallen hadden deze mensen geen keuze. Al die anderen (U?) hebben die keuze wel, stoppen met roken.

Nicotine verslaving
Niemand weet hoe lang we leven. U en ik hebben echter wel de mogelijkheid om slimme keuzes te maken betreffende dodelijke gevaren. In dit geval: N-I-C-O-T-I-N-E, een bedreiging die meer doden claimde in Amerika vorig jaar dan wereldoorlog II en Vietnam bij elkaar geteld. Om precies te zijn 430.000 levens wat gelijk staat aan drie 747s die dagelijks neerstorten. Elke dag, één jaar lang zonder overlevenden.

Dodelijke gewoonte
Zo veel mensen hun leven bekort door deze dodelijke gewoonte en verslaving. Wat het tragische is, veel van deze doden hadden voorkomen kunnen worden omdat 

I-E-D-E-R-E-E-N tegenwoordig weet dat nicotine dodelijk is. Toch stoppen mensen vrolijk een hoesje over de waarschuwende tekst op de verpakking.

We doen moeilijk over drugs en XTC pillen terwijl de meeste slachtoffers vallen bij overal verkrijgbare producten waar teeners binnen een paar weken verslaaft aan zijn, roken!

Roken: De Feiten.
– Nicotine verslaving kan al op zeer jeugdige leeftijd toeslaan. Hoe jonger iemand start met roken, des te groter de kans dat iemand een zware roker wordt als een volwassenen.
– Zeventig procent van alle scholieren die roken aan het begin van de voortgezette opleiding roken nog steeds als ze de school verlaten.
– Teenagers worden makkelijker verslaaft als vrienden en ouders roken.
– Longkanker is de nummer één kanker doodsoorzaak onder vrouwen en mannen. meer dan tachtig procent van longkanker wordt veroorzaakt door roken.
– Er zitten meer als 4.000 chemicaliën in tabaksrook. Bij minstens vijftig daarvan is aangetoond dat ze kanker veroorzaken.
– Tweedehands rook is eveneens een potentiële killer. het bevat DDT, arsenic, formaldehyde en carbon monoxide. Dit kan tot gevolg hebben, een herseninfarct, hart en vaatziekten, astma en vele andere ziektes en gebreken door verminderde vitamine en mineralen opname.
– Lage teer, nicotine gehaltes en filters verminder het gevaar niet!
– Sigarenrook is net zo dodelijk als bij sigaretten.
– Pijp rokers hebben een verhoogd risico op mond en keelkanker door verhoogde carbon monoxide.
– Pruimtabak is geen veilig alternatief voor roken vanwege de hoge concentratie nicotine in het bloed.

Stoppen met roken?
V
eel rokers zouden best willen stoppen en realiseren zich dat deze verslavende gewoonte moeilijk te doorbreken is. Hier komt de quote van pas; “Als je de eerste keer geen succes hebt, probeer het dan opnieuw, en opnieuw, en opnieuw”. Hoe meer pogingen je onderneemt des te meer kans heb je om te slagen.

Vraag aan een verstokte roker hoe hij of zij denkt over roken. Grote kans dat je antwoorden krijgt in de trant van: “Ze komen je pas halen als het je tijd is” – “Mijn opa is negentig geworden en die heeft ook altijd gerookt”. – “Wie geeft mij de garantie dat ze mij morgen niet omver rijden”.

Wordt het leven pas waardevol als je GELUK op is?
Soms probeer je mensen te helpen, vrienden waarvan je ziet dat het verschrikkelijk fout aan het gaan is. Zwaar overgewicht, al een keer behandeld voor kanker dus bevattelijk om de ziekte terug te krijgen. Opgroeiende kinderen die hun moeder nodig hebben daar ga je dan verschillende keren mee zitten praten. Proberen hun ogen te openen. Haar moeder die ook al getroffen is door een herseninfarct en met bibberende hand een nieuwe sigaret aansteekt vertelde ontdaan dat de kanker terug was gekomen bij haar dochter. Wat vertel je dan? Helemaal niets alleen hoop je dat ook deze tweede keer goed afloopt. Dat ze alweer door de mazen van de wet kan sluipen! Je weet echter dat elke behandeling veel lichamelijke en geestelijke schade teweeg brengt.

Is dat beetje genot zoveel ellende waard 
denk je dan bij jezelf als je hiermee van 
dichtbij geconfronteerd wordt?

– Henk Mutsaers

2,55 miljard euro jaarlijks in R-O-O-K op.
Verkoop van sigaretten en shag stijgt in 2002.
De binnenlandse verkoop van sigaretten is in 2002 gestegen tot 16,85 miljard stuks. In 2001 gingen er nog 16,31 miljard sigaretten in rook op en in 2000 16,68 miljard. De totale omzet – inclusief accijnzen – kwam uit op 2,55 miljard euro, vergeleken met 2,39 miljard euro in 2001 en 2,25 miljard euro in 2000

Rokers sterven gemiddeld 10 jaar eerder verteld 50 jaar studie
Mensen die roken sterven gemiddeld 10 jaar eerder dan niet rokers. Deze gegevens werden gepubliceerd door het Britisch Medical Journal (www.bmj.co.uk) het onderzoek starte reeds in 1951, uitgevoerd door Professor Richard Doll. Hij verzond elke paar maanden vragenlijsten naar 35.000 artsen. De studie die na 2001 dus al vijftig jaar beslaat geeft een accuraat beeld op. Rokers lopen 50 procent meer kans om voor hun zeventigste te overlijden dan niet rokers. Bovendien lijken de vorderingen die op medisch gebied gemaakt zijn alleen te gelden voor niet rokers. De levensverwachting van niet rokers is de afgelopen vijftig jaar gestegen ten opzichte van rokers die gelijk is gebleven. Mensen die al van jongs af aan roken en hun verslaving niet opgeven lopen veel risico. 

Een kwart van de standvastige rokers komt zelfs al tussen hun 35 ste en 69 ste te overlijden.
Bron: Britisch Medical Journal. (BMJ).

Goed nieuws voor rokers.
Een nieuwe studie van het Linus Pauling Instituut toonde dat een dagelijkse 1.000 milligram vitamine C supplement de tekorten kunnen voorkomen van …. vitamine E! Vitamine E tekort is een serieus probleem dat optreed bij rokers waardoor de kans op kanker toeneemt. Een placebo dubbelblind gecontroleerde klinische studie onder rokers en niet rokers toonde dat de genoemde dosering Vitamine C het vitamine E verlies bij rokers met 45% kon reduceren. Het is voor het eerst dat deze interactie proefondervindelijk werd aangetoond. Vitamine C supplementen helpen in hoofdzaak het Vitamine E plasmaniveau te beschermen waardoor rokers die deze supplementen gebruikten bijna dezelfde antioxidanten bescherming hadden als niet rokers.

lezers promoten je website
Bedankt voor het promoten van de website