Persvrijheid – Vrije meningsuiting


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Het is niet de economische voorspoed die de vrijheid van pers bevordert maar als land in vrede leven wat ten goede komt aan de persvrijheid. Dat is de voornaamste bevinding die men kan trekken uit de World Press Freedom Index.

Vrije meningsuiting: Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Formeel is er geen controle maar feitelijk wel omdat de hoofdredactie zich altijd zal schikken naar de wensen van de overheid en de geldverstrekker (adverteerders).

Dit zeiden Reporters Without Borders “De periode na 9/11 laat zich nu duidelijk zien. Minder stabiel en defensief, de leidende democratische landen zijn langzaam maar zeker de ruimte voor persvrijheid aan het afbakenen. De economisch meest krachtige dictators stellen arrogant hun eisen voor autorisatie, buiten de internationale gemeenschappen uit en voeren oorlogen uit in de naam van het gevecht tegen terrorisme”.

De eerste twintig plaatsen in de persvrijheid lijst komen voor rekening van Europese landen. Ranglijst 2005: 1. Denemarken 0,50 – Finland 0,50 – IJsland 0,50 – Ierland 0,50 – Nederland 0,50 – Noorwegen 0,50 – Zwitserland 0,50  – 8. Slowakije 0,75 – 9. Tsjechië 1,00  Slovenië 1,00 – 11. Estonia 1,50 – 12. Hongarije – 2,00 – New Zeeland 2,00 – Zweden 2,00 – Trinidad en Tobago 2,00 – 16. Oostenrijk 2,50 – Latvia 2,50 – 18. België 4,00 – Duitsland 4,00 – Griekenland 4,00.

Wat de overeenkomst is in deze landen is een parlementaire democratie. Verder zijn deze landen niet in oorlog [Nederland is op een vrijheidsmissie(!) waardoor men vele plaatsen omlaag duikelde] De economische vooruitgang loopt echter enorm uiteen. De Verenigde Staten komen pas op nummer 36 in eigen land in 2008 en op plaats 119 buiten het eigen territorium. Corruptie is eveneens een factor die de persvrijheid bedreigt evenals landen waar de misdaad (maffia) welig tiert.

Het komend jaar komt er in de meeste Westerse landen een ernstige bedreigende factor voor de persvrijheid om de hoek kijken. De Codex Alimentarius gaat namelijk de vrijheid van informatie beperken voor natuurgeneeskundige handelingen en vitamine richtlijnen / claims. Bewijsvoeding die alleen te leveren valt tegen torenhoge kosten maakt dat de eerlijke gezondheid informatie de nek omgedraaid gaat word.

De hele lijst kun je hier aanschouwen. Persvrijheid monitor


Het is Show Time voor de media, de leugens zullen zich openbaren een voor een, …