De samenleving, dat zijn jij en ik.


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Definitie samenleving: Onder een samenleving verstaan we een groep mensen waarbinnen wisselwerking bestaat tussen de leden die van die groep deel uitmaken. Hoewel de mens ook samenleeft met dieren en dingen, staat het netwerk van relaties tussen mensen centraal. Aan elke vorm van samenleving kun je bewust vorm geven en de ideale samenleving zou rechtvaardigheid, vrede en geluk voor alle mensen moeten bevatten.

Deze bovenstaande definitie zou je dus kunnen gaan vertalen naar je eigen gedrag. Alles wat je zelf zou wensen moet je dan ook mogelijk maken voor een ander in alle dagelijkse dingen die je doet en dat is best moeilijk, … maar soms ook reuze eenvoudig.

Laatst gaf ik een vrachtwagenchauffeur de ruimte om te gaan inhalen en hij stak vriendelijk zijn vinger op om me te bedanken. Dat doen de meeste vrachtwagenchauffeurs onderling door een lichtsignaal te geven met de boodschap ‘kom maar weer naar rechts’ waarop met de richtingaangever kort naar beide kanten een bedanksignaal gegeven wordt door de andere chauffeur. We kunnen natuurlijk ook met z’n allen proberen het laatste stukje asfalt te benutten en via een kleine noodstop op het laatste moment in te voegen maar dan krijg je op den duur toch meer de zuidelijke mentaliteit zoals in Italië waar ik blij ben als ik het land weer heb verlaten zonder een deuk in de auto. Zou het niet zo zijn dat we met een klein beetje meer begrip heel wat files konden voorkomen? Maar om zelf het goede voorbeeld te geven als vele andere wagens de pijl ‘hier invoegen’ negeren is lastig als je net toevallig haast hebt. Zoals je een lichtsignaal geeft bij invoegend verkeer met de mededeling ‘kom maar naar deze baan’ zo kreeg ik vorige week op de Duitse autobaan bij 110 km een lichtsignaal op een driebaansweg met de boodschap ‘opzouten van mijn baan’, een signaal dat hij zeker niet geeft als er een vrachtwagen hetzelfde doet. Ik vraag mij af, in hoeverre schaadt al die drukte makerij om niets (stress) de gezondheid van de bewuste persoon?Als je echter de week voorafgaande een geweldig weekend hebt gehad in hetzelfde Duitsland waar we expliciet hartelijk welkom geheten werden, dan verandert de negatieve ervaring van die enkeling je opinie over Duitsland niet. Anders is dit met een land als Italië waar ik en vele anderen merken dat er structureel met twee maten gemeten wordt tussen landgenoten en toeristen / buitenlanders met de prijzen die je betaalt in de horeca etc. Hoeveel miljarden zou daardoor dat land aan toerisme inkomsten al niet misgelopen zijn per jaar omdat mensen zich storen aan dit gedrag en het land vermijden net als ik?

Wat ik probeer duidelijk te maken is dat het gedrag van mij en de ander wel eens grotere gevolgen kan hebben dan wat je denkt te zien in je kleine wereldje. De andere kant van de medaille is dat met kleine dingen een giga invloed kan worden uitgeoefend op het leven van een ander!

Zo vertelde iemand mij dat hij weleens luisterde naar gezondheidradio maar het eigelijk niet zo geloofde wat mijn gasten en ik allemaal vertelden. Terloops vertelde hij mij dat bij zijn vader prostaatkanker was geconstateerd. Ik vertelde hem dat hij het beste kon overschakelen op zoveel mogelijk onbewerkte voeding en hij bijvoorbeeld ook twee eetlepels gepureerde rauwe asperges kon eten, ‘s morgens en ‘s avonds. Een half jaar later kwam hij me persoonlijk bedanken in de studio, bij de laatste controle werden er geen sporen meer aangetroffen en hoefde zijn vader zich niet te melden voor verdere ‘behandeling’.

Zo’n ervaring daar doe je het voor. 
Dat maakt dat ik dat gepast ter sprake breng wanneer de situatie zich voordoet. Wanneer je daar echter op gefocust bent dan maak je dit eigenlijk wel elke dag een keertje mee. En om nu met de deur in huis te vallen, dit zelfde doen nog veel te weinig mensen. Ik moet er niet aan denken dat ik te horen krijg dat iemand in mijn relatienetwerk overleden is aan bijvoorbeeld kanker zonder dat ik mijn kennis met die persoon gedeeld heb.

Ik begrijp echter dat die mensen soms tijd nodig hebben om zich te realiseren dat de wereld zoals ze die geloven te zien niet de waarheid vertelt. Dat er structureel op zo’n grote schaal gelogen en informatie achtergehouden wordt is voor sommige mensen eenvoudigweg niet te behappen.

Het is eigenlijk toch wel triest dat er nog steeds dagelijks mensen dood gaan zonder dat ze eerlijke informatie hebben gekregen waardoor ze een andere keuze zouden gehad hebben. Het is toch eigenlijk in- en intriest dat er zoveel mensen denken gezond te eten en langzaam maar zeker koers zetten naar allerlei gebreken en dodelijke ziektes terwijl het enige gebrek wat ze hebben maar al te vaak een gebrek aan goede voedingsstoffen is.

Met hoeveel mensen zou jij gepast willen praten als je eenmaal die ervaring had, net zoals ik, dat mensen je persoonlijk komen bedanken? Alie is ook zo iemand die deze passie in ruime mate heeft. Ze schreef mij:

Hi Henk,
Ik stuur jouw infokrant naar zoveel mogelijk mensen, de onderwerpen zijn altijd zeer de moeite waard om te lezen en hopelijk durven en kunnen de mensen een eigen standpunt innemen en beslissingen nemen over hun eigen gezondheid / lichaam.

Ik ben net mijn boek aan het schrijven “HOW TO SAY NO TO DOCTORS”, dat is de voorlopige titel, en ik hoop het dit jaar uit te geven. Eerst schrijf ik het in het Engels, als er genoeg interesse is in het Nederlands. Maar de meeste behandelingen die ik hier in Sydney heb ondergaan zijn nog steeds niet mogelijk in Nederland, zoals Galvanotherapie, hoge dosis Vitaminen en Mineralen Infuus, wekelijks. 

Ik ben van 26 augustus tot 18 september in Nederland en wij logeren bij onze dochter & Co in Almelo. Mijn vraag is; zijn er dan lezingen die de moeite waard zijn in die periode om naar toe te gaan voor mij?

Ik ben hier ook al begonnen lezingen over mijn borstkankerervaringen te geven, dat iedereen naar de signalen van zijn eigen lichaam moet leren luisteren. Dat veel mensen pas leren naar hun lichaam te luisteren wanneer ze reeds een ziekte hebben. Zodra er wat mis is met je lichaam en je alle beslissingen aan de doktor overlaat (je geeft je eigen lichaam weg), dan hangt het allemaal van zijn/haar opinie af. De lezingen die ik geef, gaan erover dat we allemaal het recht hebben om nee tegen de dokter te zeggen als het niet goed voelt.

Volg je eigen weg, luister naar je eigen gevoel!
Love yourself, Alie.

Ik heb de mail van Alie doorgestuurd naar Anneke Bleeker die haar mogelijk kan inpassen bij de serie gezond-verstand-avonden. Ik denk namelijk dat Alie met haar praktijkervaring een veel krachtiger verhaal kan neerzetten dan menig andere expert.

Maar er lopen in de wereld vele Alie’s rond en mensen die op hun eigen manier en niveau bij kunnen dragen aan een betere en gezondere wereld, …. en een betere samenleving. En je hoeft dat nog niet eens zelf uit te leggen, alleen mensen verwijzen naar een artikel dat je gelezen hebt is soms al voldoende. Je kan echter na een week diezelfde mensen vragen of ze het artikel reeds gelezen hebben en zo nee vragen waarom ze dat niet gelezen hebben en eventuele vooroordelen wegnemen?

Maar datzelfde doe ik niet alleen meer met het onderwerp gezondheid. Als je goed kijkt en weet waarnaar je moet kijken dan zie je de samenleving afglijden in een wereldwijd omvattende financiële crisis. Ook daar zijn oplossingen mogelijk die we met zijn allen lokaal ter hand kunnen nemen. Te denken valt aan het LETS-kring systeem en lokaal geld. Maar ook het zelf kweken van je voeding.

We moeten maar eens af van de gedachte dat biologische voeding duur is!

Iedereen heeft de eer om voor de geleverde prestaties belasting te mogen afdragen. Daarna mogen we van het restant allerlei lokale belastingen betalen en btw op de producten die we kopen. Verder zijn er vele verborgen ‘opslagen’ ten behoeve van het milieu en andere zaken die moet verbloemen dat het om gewone verdere belasting gaat. Uitmelken noem ik dit. Van het geld dat we vervolgens overhouden kunnen we dan voeding kopen die totaal niet voldoet aan de eisen die ons lichaam daaraan stelt. Ga je vervolgens biologische voeding in de winkel kopen dan zijn die prijzen een stuk hoger want biologisch is ‘hot’ en daar valt geld aan te verdienen.

Je kunt ook rechtstreeks bij een biologische boer in zijn boerderijwinkel de producten betrekken of iemand de gezamenlijke inkopen laten verzorgen als er niet zo’n boerderijwinkel in je directe omgeving is. Je kunt het ook doen net als ik, met z’n tweetjes een stukje grond bewerken. Evert-Jan waar ik dit samen mee doe had reeds de kennis en op internet is de ontbrekende kennis te vinden. Ik heb niet altijd tijd maar wel de energie om even een stukje om te spitten al willen we daar wel vanaf na verloop van tijd als de grond in conditie is. Samen delen we de kosten, schrik niet, … 20 euro per jaar voor 200 vierkante meter en dan nog de bijkomende kosten van zaden, planten etc. Nog nooit zo gezond gegeten en … spotgoedkoop. Belastingvrij!

Veel mensen gebruiken elke week reeds de mogelijkheid om een artikel te delen met hun netwerk via twitter, facebook of email. De buttons waarmee je dit kunt doen verschijnen in de bovenbalk die tevoorschijn komt zo gauw je iets omlaag scrolt en bij recente pagina’s ook onderaan het artikel. Dat is de eenvoudigste manier om iets te delen, echter wanneer je informatie persoonlijk met iemand deelt dan is dit vele malen krachtiger!

Succes met jouw persoonlijke bijdrage aan een betere samenleving!

Protesteren helpt maar zelden dus zelf actie ondernemen is de boodschap!

De samenleving, dat zijn jij en ik.

– Henk Mutsaers

Je kunt het verhaal van Alie terugluisteren bij gezondheidsradio, aflevering d.d. 25-05-2010.