Chinezen & de Prijs van Welvaart


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

De bevolking van China lijkt het voor de wind te gaan met de economische voorspoed. Alleen ondervinden ze nu ook de keerzijde van de medaille. Aan de welvaart hangt ook een prijskaartje, de gezondheid. De geschiedenis herhaalt zich nu ook in het oude China waar overgewicht hand over hand toeneemt. Verscheen onlangs nog – the China Study – die aantoonde dat de landelijke Chinezen zich met een plantaardig dieet verre van al onze westerse leefstijl ziektes als kanker, diabetes en hart en vaatziekten konden houden, nu zichten ze ook voor de westerse verleidingen.

In een relatief korte periode zo melde het Britisch Medical Journal is het gewicht van de bevolking omhoog gegaan. Het stereotype beeld van de magere Chinezen is dan ook snel aan het verdwijnen. 14,7 procent van de Chinezen hebben nu inmiddels al overgewicht en 2,6 procent hebben al zwaar overgewicht. In cijfers: 184 miljoen met overgewicht en 31 miljoen obese. Overgewicht bij kinderen steeg in de leeftijd 7 ~ 18 jaar met een factor van 28 tussen 1985 en 2000. Zwaar overgewicht steeg in de zelfde periode 4 keer. De redenen liggen voor de hand, een verandering van dieet en gereduceerde lichamelijke activiteiten. De fiets wordt ingeruild voor een auto, natuurlijke plantaardige voeding voor de hamburger. Net nu wij de landelijke gebruiken in China als voorbeeld kunnen stellen met de – China Study – gaat het daar op een verschrikkelijke manier fout

Overweight and obesity in China)
BMJ

De voordelen van de bevordering van een preventieve
aanpak in plaats van een curatieve aanpak

Verbeteringen in de levensomstandigheden en medicijnen hebben bijgedragen tot een langere “te verwachten” duur van een actief leven”. De gemiddelde leeftijd waarop ouderen meer hulpbehoevend worden en thuiszorg of toezicht nodig hebben stijgt. De bevordering van actief ouder worden en andere gezonde levensstijlen en de verdere ontwikkelingen in de geneeskunde zullen deze trend nog versterken. Toch moeten de eventuele voordelen van de medische ontwikkelingen niet worden overschat. Hoewel nieuwe medische technologieën de kosten in bepaalde gevallen kunnen beperken, verhogen ze samen juist de totale kosten. De nadruk op preventieve strategieën, waaronder gezondere voeding, lichaamsbeweging en hersentraining, zal, in het kader van de vergrijzing, tot betere resultaten leiden. Gezondheidsbevordering die speciaal op het ouder worden is afgestemd, moet reeds worden opgenomen in de levensstijl van jongeren en mensen op middelbare leeftijd. Zelfs na de leeftijd van 65 jaar kan het voor de levenskwaliteit van belang zijn om op een gezondere levensstijl over te schakelen. Recente studies wijzen uit dat ook kleine wijzigingen in voeding en levensstijl de gezondheidstoestand van ouderen aanzienlijk kunnen verbeteren. Een voorbeeld is osteoporose, die vaak de oorzaak is van handicaps bij ouderen en die minstens gedeeltelijk en tegen lage kost kan worden voorkomen via voedingscampagnes.
Bron: Rapport; Een Europa van alle leeftijden.

Gezondheid en ouderdom creëren rijkdom.
Volgens een studie uitgevoerd door het International Longevity Center en universiteiten over de gehele wereld zal de verlenging van het gezonde leven rijkdom creëren voor zowel het individu als het land waarin ze leven. Gezonde mensen vergarend meer vermogen, spaargeld en investeringen dan hen die leven met ziektes. Zij blijven actief betrokken bij de samenleving en maken gebruik van dienstverleners in de financiële markt en toerisme. Ook bij jongeren laat zich een trend zien waar gezondheid bijdraagt aan minder verzuim van school en werk wat verbonden is aan een betere opleiding en hoger inkomen.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]