Het dodelijke verband tussen vlamvertragers en slechte gezondheid

Begin 2015, toen ontdekt werd dat kostenbesparende maatregelen door de stad Flint, Michigan, water hadden achtergelaten dat vervuild was met gevaarlijke niveaus van lood, was er een nationale verontwaardiging. En terecht, want loodconsumptie kan een groot aantal gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder zenuw-, hart- en nierschade en zelfs uitbraken van de Legionella-ziekte – een dodelijke vorm van longontsteking veroorzaakt door het inhaleren van Legionella pneumophila of andere soorten Legionella-bacteriën die zich kunnen verbergen de organische stof die drinkwaterleidingen vormt.

Lood was in onze omgeving alomtegenwoordig omdat het werd toegevoegd aan benzine, verf en andere producten. Zodra de overheid zich bewust werd van de gevaren, werd het gebruik ervan echter geleidelijk afgebouwd. Er is echter nog een gevaarlijke klasse chemische stoffen die in de moderne samenleving even wijdverbreid is, maar waar we nooit een waarschuwing voor krijgen – al is het minstens zo gevaarlijk: de vlamvertragers die worden gebruikt bij de fabricage van elektrische en elektronische apparaten, de bouw en bouwmaterialen, meubels en motorvoertuigen, onder andere dingen.


Bron artikel: The deadly connection between flame retardants and poor health 
Door: Tracy Watson


Wat zijn vlamvertragers en waarom zijn ze slecht voor ons?


Een reeks chemicaliën die bekend staan als gehalogeneerde vlamvertragers worden toegevoegd aan alles, van babydekens tot tapijten en stoffering om op aardolie gebaseerde materialen bestand te maken tegen vuur. Helaas kunnen sommige van deze chemicaliën nog vele jaren in het milieu blijven hangen en Yale Environment 360 (YE360) meldt dat niveaus van deze chemicaliën om de twee tot vijf jaar in het bloed van Noord-Amerikanen zijn verdubbeld.


Studies hebben aangetoond dat deze giftige chemicaliën hormonen en voortplanting verstoren, schildklier- en stofwisselingsstoornissen veroorzaken en de neurologische ontwikkeling bij jonge kinderen verstoren. Ze bleken ook genetische schade te veroorzaken en waren sterk verbonden met de ontwikkeling van bepaalde kankers.


Een rapport van The Nation waarschuwde onlangs:

Vlamvertragers zijn niet alleen als carcinogenen geïdentificeerd, maar als mutagenen (d.w.z. middelen die genetisch materiaal muteren). Velen worden nu begrepen als eersteklas hormoonontregelaars, betrokken bij een groeiend aantal leermoeilijkheden, IQ-tekorten en gedragsstoornissen, vooral bij jongeren, inclusief hyperactiviteit en gedrag dat overeenkomt met autisme en, bij de oudere groep, verminderde vruchtbaarheid, miskramen premature geboorten, zwaarlijvigheid, gevorderde puberteit, hormoonproblemen van de schildklier bij post-menopauzale vrouwen en een verhoogd risico op ALS. (Verwant: vlamvertragers veroorzaken autisme.)

Met deze gevaren in het achterhoofd hebben de federale overheid en verschillende staten geprobeerd het gebruik ervan te beperken of te verbieden. Desalniettemin lijkt het erop dat deze maatregelen falen. Verschillende rigoureuze tests hebben aangetoond dat het gebruik van deze chemicaliën nog steeds wijdverbreid is en dat verbindingen waarvan eerder werd gedacht dat ze volledig van de markt waren verwijderd, nog steeds in een breed scala van producten worden gebruikt.

Deze chemicaliën zijn zo doordringend in de omgeving dat recente studies ze zelfs aantroffen in de blubber van Arctische zeezoogdieren! Dit is niet verrassend als je bedenkt dat experts voorspellen dat de wereldwijde consumptie van vlam vertragende chemicaliën tegen 2022 7 miljard pond zal bedragen.


Angst tactieken en propaganda-campagnes


The Nation legt uit dat de verbazingwekkende pervasiviteit van deze klasse chemicaliën veel te maken heeft met grootschalige propagandacampagnes:

Deze verbindingen waren alomtegenwoordig vanaf de jaren 1970, toen regeringen over de hele wereld werden overtuigd door bedrijfscampagnes dat vlamvertragers essentiële hulpmiddelen voor brandveiligheid waren. Veel van deze campagnes waren hysterisch en oneerlijk; bijna alles werd onderschreven door de fabrikanten van de producten, waaronder de Albemarle Corporation van Gottwalds en de chemische industrie waarvan het deel uitmaakte. In samenwerking met de tabaksindustrie hebben deze fabrikanten agressieve schrikcampagnes opgezet om een ​​gepercipieerde behoefte aan hun producten te creëren: ze hebben regels opgesteld en gelobbyd om ze te adopteren; aangevallen wetenschappelijke bevindingen die ze niet leuk vonden; belachelijke voorstanders van de volksgezondheid; gesponnen journalisten; en kocht politieke toegang met miljoenen dollars aan campagnebijdragen.


En de overheid blijft de andere kant op kijken terwijl we nog steeds vergiftigd worden. Dat is natuurlijk niet verrassend. Zoals aangetoond door de loodvergiftiging van de inwoners van Flint, Michigan, zullen functionarissen alleen reageren in het belang van de volksgezondheid wanneer zij daartoe gedwongen worden door een aanval van negatieve publiciteit.


De moraal van dit verhaal is, dagelijks detoxen, ontgiften om zoveel mogelijk gifstoffen uit je systeem te krijgen. Voorkomen dat is genezen.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]