Ik kan niet van dat lekker eten afblijven syndroom


Door: Paul Stitt.

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Samenvatting uit het boek; Versla de voedingsgiganten. Paul heeft als bio chemicus gewerkt in de laboratoria en werd tot twee keer toe ontslagen omdat hij niet binnen het team paste. Hij wilde immers gezonde voeding maken!

Waardoor ontstaat het teveel eten syndroom?
Wat kun je daar aan doen?
Wat doet het met ons lichaam?

* Welk orgaan controleert onze eetlust?
* Vieze trucjes voedingsfabrikanten
* Uw voedingsbehoefte varieert van uw buurman.
* De balans is belangrijk bij lekker eten.
* Het kook proces is schadelijk
* Verrijkte voeding is die wel verrijkt?
* Vergif in onze voeding.
* Vet in onze voeding
* Nog zo’n schadelijk ingrediënt; Zout!
* Kunstmatige toevoegingen in de voeding
* Uw voeding is vaak niet meer als een chemische hutspot!
* Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ADH
* Conclusie

Welk orgaan controleerd onze eetlust?
Het orgaan dat uw eetlust controleert wordt appestat genoemd. Deze appestat bevind zich onder in uw hersenen en controleert constant de hoeveelheid voedingsstoffen in uw bloed. Uitsluitend als alle 51 stoffen zich in de juiste hoeveelheid in uw bloed bevinden zult u zich vol en voldaan voelen. Als u ook maar één voedingsstof mist blijft u zich hongerig voelen. Veel smerige trucjes worden er uitgehaald door de voedingsfabrikanten waardoor u zich overeet. Veel vet toevoegen, suiker en zout dat zijn de voor de hand liggende ingrediënten. Ze weten als je maar genoeg vet, suiker en zout toevoegen dat de Amerikanen vrijwel alles eten. (en de miljoenen over de gehele wereld met een Amerikaans eetpatroon) Maar potato chips (aardappel) zijn niet veel beter, het is eigenlijk niet meer als vet met een klein beetje aardappel toegevoegd.

Vieze trucjes voedingsfabrikanten
De echte vieze trucjes die voedingsbedrijven gebruiken om ons meer te laten eten zijn meer subtiel en vallen niet op als u het label leest (note: als u het al leest). Dingen als ‘natuurlijke smaakstoffen’ wat heel goed klinkt maar het kan vrijwel alles zijn. Rabbi Eidlitz van het Kosher Information Bureau in North Hollywood California, rapporteerde dat sommige natuurlijke ingrediënten darmen van een aap waren of katten. Dus als u graag kat eet weet u waar u dat kunt vinden. Een ding is zeker, men heeft het toegevoegd om uw smaakpupillen gek te maken zodat u niet een hap maar neemt maar doorgaat tot de zak leeg is. Deze ingrediënten hebben slechts één doel om de verkopen van dat product te vergroten.

Het meest misleidende component dat ooit toegevoegd werd aan onze voeding zijn de artificial sweetener (kunstmatige zoetstof) omdat deze niet toegevoegd worden om het voedsel zoet te doen smaken. Nee deze worden uitsluitend toegevoegd om u meer te doen eten. Dat werkt is het niet? Heeft u nog nooit mensen met zwaar overgewicht met dieet drankjes gezien. Als deze – light – dranken echt werkten zou Amerika nu het land zijn van de slankste mensen!!! Voor het geval u het niet weet, de suiker consumptie per persoon is drastisch vermeerdert sinds kunstmatige zoetstoffen op de markt kwamen. In feite is de suiker consumptie sinds 1980 met 8,5 kilo per persoon toegenomen in de U.S. Hoe gek van u om te denken dat zoetstoffen van Nutrasweet suiker hebben vervangen. Het heeft alleen maar bijgedragen aan de suiker verslaving en de daarmee toegenomen overgewicht problemen. Dat kan toch niet de fout zijn van Nutrasweet, kan het?

Uw voedingsbehoefte varieert van uw buurman.
Uw genetische achtergrond (erfelijke factoren), uw leeftijd, leefstijl, dit alles heeft een effect op uw vitamine en mineralen behoeften. Als u rookt moet u meer vitamine C hebben (heel veel meer). Als u leeft in een omgeving met luchtvervuiling dan heeft u mogelijk een gebrek aan vitamine D. Als u de pil gebruikt dan is de kans groot op vitamine B6 en B12 gebrek en anderen. Wetenschappelijk bewijs geeft aan dat de calcium behoefte van gezonde volwassenen voor calcium kan variëren tot wel 500%. De behoefte aan vitamine A en thiamine (vitamine B1) kan ook het viervoudige bedragen. In feite kan de behoefte aan sommige voedingstoffen van persoon tot persoon wel 1000% bedragen! Met dit in gedachte is het gemakkelijk te zien dat uw voedingsbehoefte afhankelijk is van uw persoonlijke situatie en behoefte en niet op een standaard (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) die de een of andere bureaucraat heeft verzonnen!

De balans is belangrijk bij lekker eten.
Om de zaak nog ingewikkelder te maken, vele voedingsstoffen kunnen pas geschikt gemaakt worden voor uw lichaam in het stofwisselingstraject als de juiste combinatie aanwezig is. Twee vooraanstaande voedingsdeskundigen, Dokters R.A. Harte en B. Chow hebben een uitgebreid onderzoek gedaan naar deze dieet relatie. Zij ontdekten dat het afwezig zijn van slechts een bepaalde vitamine, mineraal, of zuur een aardverschuiving teweeg kan brengen dat de opname van alle voedingsstoffen kan hinderen. Het moge duidelijk zijn dat een onvolledige voedingsbalans bijna net zo gevaarlijk is als totaal geen goede voeding.

Het kook proces is schadelijk
Naast raffinage rooft het kookproces ook veel natuurlijke voedingsstoffen uit de voeding. Verhitten is vooral bijzonder schadelijk voor vitamine B6 en kan ook andere voedingsstoffen vernietigen. Groenten in blik hebben slechts een fractie van het verse product. Erwten uit blik of pot hebben slechts 6% van de oorspronkelijke waarde. Verse abrikozen hebben meer als twee keer zoveel vitamine C als verpakte, 177% minder niacin, 150% minder riboflavine en 145% minder vitamine A. Je kan echter een voordeel behalen want verpakte abrikozen hebben 44% meer koolhydraten.

Verrijkte voeding is die wel verrijkt?
Hoe zit dat nu met verrijkte voeding? Men noemt dit ook wel extra vitaminen toevoegen. Dit is absoluut kopersbedrog!! Als voorbeeld; Witte meel is verrijkt met extra vitamine echter nadat het eerst beroofd is van bijna alle voedingsstoffen door het bewerkingsproces. Zelfs na toevoeging van de ‘extra’ vitamine heeft het slechts de helft of minder van de onbewerkte granen. Geen wonder dat bij een dierproef met ratten tweederde van de ratten in het 90 dagen onderzoek bij een voeding met verrijkte witte meel al voordat het project was beëindigt niet meer leefde. (note: het onderzoek is nooit gepubliceerd)

Duidelijk moet het zijn dat wanneer voedingsfabrikanten een paar centen waarde aan kunstmatige vitaminen verstuiven over hun junkfood en claimen dat hun voeding net zo goed of beter is als het natuurlijke product dat zij gewoon fraude plegen! Maar deze fabrikanten doen veel meer dan alleen hun producten ontdoen van voedingsstoffen (levensmiddelen). Zelfs nu ze hun producten totaal waardeloos hebben gemaakt rusten ze niet tot ze zelfs giftig worden. Hun favoriete vergif is geraffineerde suiker!

Vergif in onze voeding.
Een beangstigende cirkel begint. De dramatische verhoging van onze bloedsuikerspiegel vernietigt de delicate zuurstof / glucose balans die het lichaam onderhoudt in het bloed en het slachtoffer voelt zich gespannen, nerveus en hyperactief. De eilandjes in de alvleesklier worden in de hoogste versnelling geschakeld om massieve hoeveelheden insuline te produceren om de suiker overdosis te verwerken. De insuline transporteert de suiker naar de lever waar het omgevormd wordt en opgeslagen als de complexe suiker glycogeen. Dit proces vindt als een gek plaats, en zo vlug als het kwam zakt het suiker niveau weer in. De lichaamscellen verhongeren speciaal die van onze hersenen. de persoon voelt zich slap, traag en slaperig en valt wellicht zelfs in slaap. De alvleesklier stop en de bijnieren en de slijmachtige klier produceren hormonen die beginnen met het omzettend van glycogeen naar glucose. Wanneer de persoon in kwestie dan weer ontwaakt schreeuwt zijn lichaam weer om meer geraffineerde suiker om de uitgeputte bloed glucose waarde te herstellen. Zo gauw als hij of zij aan dit verstoorde verlangen van het lichaam voldoet begint de rollercoaster rit weer van het begin af aan. Het moge duidelijk zijn dat deze behandeling bijzonder schadelijk zijn voor de alvleesklier, de lever, hersenen en andere organen.

Vet in onze voeding
Suiker is pas één ingrediënt dat een te grote rol speelt in ons dagelijks dieet. Vet is een ander. In bepaalde hoeveelheden heeft vet een belangrijke rol in onze voeding. Maar deze waarden worden veelvuldig overschreden. Onze vetconsumptie is van 114 pond per persoon in 1961 naar 125 pond gegaan in 1973 en dit cijfer is veel hoger momenteel. Dez dramatische verhoging van ons vet gebruik is een direct gevolg voor onze voorkeur van bewerkte kunstmatig samengestelde voeding. De populariteit van snacks, frituur, hamburgers en verschillende afhaal restaurants hebben bijgedragen aan deze verhoging. Natuurlijk houden onze voedingsfabrikanten van vet. Het is een spotgoedkoop ingrediënt en het stimuleert het hongergevoel. Ze voegen het rijkelijk toe aan margarine (License to kill) en ontbijtgranen. Het meeste van dit vet komt in de vorm van gehydrogeneerde plantaardige olie, een vorm die de cholesterol stofwisseling verstoord.

Nog zo’n schadelijk ingrediënt; Zout!
Zout is ook een favoriet voor de voedingsleveranciers om te gebruiken in grote hoeveelheden. Sommige dokters schatten het gebruik benodigd voor het lichaam op ongeveer een halve gram. In feite draagt veel zoutgebruik bij aan hoge bloeddruk en hyper tensie. Maar voeding ‘wetenschappers’ weten dat verhoogt zout gebruik bijdraagt aan het stimuleren van eetlust daarom wordt het rijkelijk toegevoegd aan chips, brood, bewerkt vlees, verpakte groenten en een grote variatie van andere voedingsmiddelen. Op het moment dat een blik erwten op uw bord beland is de hoeveelheid zout met 225 procent vergroot ten opzichte van het moment dat het vers van het land afkwam. Momenteel consumeren Amerikanen 6 tot 18 gram zout per dag. (1200% tot 3600% meer als nodig)

Kunstmatige toevoegingen in de voeding.
De gemiddelde Amerikaan (en Europeaan) eet bovendien zo’n 5 kilo per jaar van meer als 2.000 andere kunstmatige toevoegingen. (additives) Deze range gaat van bekende monosodium glutamate (MSG), tot andere zoals butylated hydroxybenzoate het spul dat het schuim van uw bier stabiliseert. Terwijl vele van deze kunstmatige toevoegingen schadeloos zijn, zijn anderen juist weer zeer gevaarlijk. MSG als voorbeeld wordt gekoppeld aan hersenbeschadiging en meer als 50% van de hyperactiviteit van kinderen (ADHD) wordt veroorzaakt door kleur en smaakstoffen. Het ergste, de meeste toevoegingen zijn eenvoudig een mysterie. Niemand weet wat ze doen in uw lichaam, alleen of in combinatie met anderen. Zelfs de overheid (die ze goed heeft gekeurd) is niet zeker van zijn zaak. Reeds 8 van de 19 kleurstoffen die eens goedkeuring hadden zijn voorzien van nieuwe richtlijnen. De fabrikanten weten echter een ding, de toevoegingen betekenen meer winst. Additieven zorgen ervoor dat er grote voorraden geproduceerd kunnen worden die lang houdbaar zijn zodat ze gecentraliseerd geproduceerd kunnen worden en gemakkelijk over grotere afstanden getransporteerd kunnen worden of bewaard als de marktprijs en vraag omhoog gaat. Toegevoegde smaakstoffen en kleur tezamen met smaakversterkers als MSG zorgen ervoor dat uw smaak geprikkeld wordt terwijl ze kunnen besparen op het gebruik van echte voeding. (wat beïnvloed wordt door seizoen gebonden prijzen en mislukte oogsten) Terwijl de additieven dus nooit uitgebreid getest zijn op menselijk gebruik worden ze door voedingsfabrikanten met veel enthousiasme toegepast.

Uw voeding is vaak niet meer als een chemische hutspot!

Geruïneerde vitamine en mineralen plus suiker, zout, vet en chemische additieven. Voeg ze allen tezamen en wat krijg je dan? Je krijgt verleidelijk uitziende voeding die hoog zitten in bewerkte koolhydraten en calorieën en beroofd van hun voedingswaarden. Een recept om uw gezondheid te vernietigen. De geheime formule voor het “Ik kan er niet van afblijven syndroom”.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ADH
Een van de grootste stukken aan misleidende informatie die de overheid heeft verspreid is de; “Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH)” We hebben al uiteengezet dat de ADH ons weinig kan vertellen over onze voedingsbehoeften als een individu. Als dat nog geen reden genoeg was om deze ‘norm’ te totaal te schrappen zijn het wel de radicale veranderingen die doorgevoerd worden. Kijk bijvoorbeeld naar de ADH cijfers voor pantothenic acid (RDA in Amerika) wat opnieuw van de lijst is verwijderd. Is onze lichamelijke behoefte dan zo snel verandert gedurende korte tijd? Natuurlijk niet. Wetenschappers tonen aan dat ze lang niet zoveel weten over vitaminen en mineralen als ons eigen lichaam zelf weet. In feite is er slechts één punt waar de deskundigen het over eens zijn bij de ADH ‘norm’, De minimale hoeveelheid voor de meeste vitaminen en mineralen is veel te laag. Dramatisch zelfs! Er is weinig reden om aan te nemen waarom deze norm (nog steeds) bestaat. De meeste vertegenwoordigers die de ADH norm samenstellen zijn werkzaam in de voedingsindustrie. Ze besparen dus de voedingsfabrikanten ‘onnodig’ werk!

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid ADH
Ik was ontsteld om uit te vinden dat ik lange tijd totaal verkeerd zat met mijn veronderstellingen. Niet alleen dagelijks supermarkt voedsel maar zelfs natuurlijk organisch gekweekte voeding kan ons niet meer voorzien van de essentiële bouwstoffen. Ik onderzocht en controleerde opnieuw alle wetenschappelijk onderzoeken en ontdekte dat zeer weinig wetenschappers ooit onderzoek hadden gedaan naar onze voeding en of die wel voorziet in de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid?

Conclusie
Totdat ‘levensmiddelen’ fabrikanten verplicht worden om uitsluitend geteste voeding op voedingswaarde te controleren voordat het verkocht mag worden, en totdat de overheid mensen gaat adviseren en voorlichten over de gevaren van waardeloze en zelfs gevaarlijke voeding zal de consument nog steeds in het ongewisse zijn over gezonde voeding.

De verantwoordelijke overheidsorganen moeten voorbereid zijn en verlangen dat alle producten een verantwoorde hoeveelheid ‘levensmiddelen’ bevatten voordat ze het label “VOEDING” mogen krijgen. Anders moet het publiek gewaarschuwd worden voor de gevaren die deze bedrijven bewust op u loslaten.

Dit was slechts een uittreksel van het gehele betoog van Paul Stitt