Keuken om te koken … of het fastfood lijstje op te hangen ?


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

De keuken leveranciers doen al jaren goede zaken, alle laatste snufjes zitten erop en aan. Bij hoeveel mensen vraag ik mij af zitten aan de binnenkant van de keuken een sticker met de telefoonnummers van de Chinees, pizzeria, shoarma, frituur, etc. Waarom zouden op de televisie al die kook programma’s precies rond etenstijd uitgezonden worden? Waarschijnlijk omdat de producenten weten dat U met een kant en klaar maaltijd op schoot voor de buis zit!

De ontdekkers van het fast-food
In de States worden al huizen opgeleverd waarin de keuken ontbreekt. Er is alleen een plaatsje voor de magnetron, de verpakking gooi je immers weg samen met het plastic bestek. Wel lastig om nu een nieuw plaatsje te vinden voor de bekende sticker. Ook viel het mij op dat veel mensen ook al in de ochtend de maaltijd buiten huis nuttigden. Je stond dan vaak in de rij te wachten tot er een tafel vrij was. Het meest opmerkelijk vond ik nog die dame die ‘s morgens al aan de -vette- friet zat. 

Hoe ze overigens in die smalle zitplaats terecht gekomen was, is voor mij nu nog een raadsel gezien haar omvang.

Onderzoek kookgedrag
In Engeland hebben ze een onderzoek gedaan naar ons kook gedrag. Zo bleek dat wij zestig jaar geleden nog 2,5 uur bezig waren de maaltijd te bereiden. De dames werkten in de huishouding en voor koken was nog alle tijd. De eerste keukenapparatuur bracht de kooktijd in de vijftiger jaren al terug naar een uurtje. De introductie van de diepvriesmaaltijd, en reeds voor de consumenten bereide ‘verse’ componenten, en vervolgens de komst van magnetron leidde tot een verdere verkorting van de bereiding tot slechts 15 minuten. Volgens de onderzoekers zal de bereiding in 2010 verder teruglopen tot slechts acht minuten.

Vetzucht onder kinderen ALARMFASE 1
Waar al dit -fast food- tot leid kunnen we zien in de sterke achteruitgang van de volksgezondheid. Resultaten van de nieuwe groeistudie (TNO) wijzen uit dat het aantal kinderen met overgewicht in de leeftijdsgroep van 4 tot 9 jaar sinds 1980 is verdrievoudigd. Van de meisjes is 14% te dik en van de jongens 12%. De wereldgezondheidorganisatie spreekt op basis van overeenkomstige cijfers uit Noord-Amerika en de welvarende delen van Zuid-Amerika en Azie, haar bezorgdheid uit. Immers, overgewicht is een belangrijke mede veroorzaker van gezondheidsproblemen als diabetes, hart- en vaatziekten, gewrichtsklachten en psychische klachten.
In een ingezonde stukje op www.uwkrant.nllas ik;

– “Ja!, eet wat je wilt. Houd rekening met je gewicht 
omvang zodat jij jezelf en je partner tevreden houdt. Dat is de enige manier (!) zodat je op je 50e kunt zeggen: “Ik ? Ik heb geleefd !” -“We eten wat we lekker vinden, niemand klaagt, en of we er kanker van krijgen, dat zal wel… we hebben in elk geval lekker gegeten de afgelopen 30 jaar-.

Deze meneer heeft er dus een duidelijke mening over, al blijft het de vraag wat hij gaat zeggen als het noodlot hem persoonlijk treft? Want ervan uitgaan dat je in ieder geval de je 50ste gevrijwaard bent is een groot risico. Ik, en U, hebben ze allemaal al wel meegemaakt mensen die ogenschijnlijk gezond in het leven stonden en plots een hartstilstand kregen [25.000 overlijden hieraan in Nederland jaarlijks].

De schrijver van dat stukje is zich in ieder geval bewust dat hij ongezond bezig is. Hoeveel mensen heb ik echter al niet gesproken die er prat op gaan gezond te leven. Onderzoeken tonen echter anders aan, een blik om u heen verteld ook boekdelen, overgewicht is namelijk niet te verbergen.
De conclusie kan eigenlijk niet anders zijn dat lekker eten ook redelijk gezond kan zijn. Mits je zoveel mogelijk let op de variatie en via supplementie de inmiddels duidelijke tekorten in onze voeding aanvult. Maar willen we voor onze gezondheid nog wel tijd besteden aan het bereiden van een maaltijd? Hebben we na acht uurtjes werken en nog wat tijd verspilling in de file hier nog wel energie voor over?


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]