‘HOOP’ IN EEN FLESJE.


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

‘Dokter, nu heeft u mij net deze diagnose gegeven en het behandelplan uitgelegd, maar kunt u mij ook wat moed geven om dit traject te doorlopen en hoop te houden?’ 

-‘Ja natuurlijk. Hoeveel moed heeft u nodig? Ik zal u voor de hele periode voldoende moed voorschrijven. Misschien ook flink wat hoop erbij, want hoop doet leven, nietwaar?’ 

-‘Ja, graag! Ik weet anders niet waar ik de moed vandaan moet halen, maar als u het mij kunt voorschrijven zal het me beter lukken.’

Bestaande situatie een utopie? 
In onze gezondheidszorg wel. 

Kon dat maar, ‘hoop in een flesje’ hoor ik u denken! 
Maar wist u dat dit al bijna 100 jaar bestaat? De gaspeldoorn, een stekelige struik die groeit op vuilnisbelten en kale vlaktes waar niets wil groeien, staat daar met zijn stralende gele bloemen het tégendeel van wanhoop uit te beelden. De energie en de kracht van de bloemen geven je het vertrouwen dat je elke moeilijkheid kan overwinnen, dat je vol hoop blijft, ondanks de overmacht van moeilijkheden. 

Dr. Edward Bach, Engelse arts in de vorige eeuw, ontwikkelde zijn Bloesemtherapie aan de hand van de uitstraling van bloemen van planten, struiken en bomen. De mens is een scala van allerlei emoties en gemoedsgesteldheden. Ieder gaat op zijn eigen wijze om met ziekte. De één is een optimist, de ander ligt te tobben en verliest de moed. De één geneest en de ander niet. Heeft je levenshouding daarmee te maken? 

Edward Bach was geïntrigeerd over het verschillende verloop van eenzelfde ziektebeeld bij verschillende mensen. Hoé de patiënt ermee omging had zeker invloed op het genezingsproces. Hij ontwikkelde zijn bloesemremedies (38) om niet de ziekte maar de mens in evenwicht en harmonie te brengen. Wat positief uitwerkte op het ziekteproces. De Bach-bloesemremedies zijn heel krachtig.
Hoe zou het zijn de omslag te maken van angst naar moed, je innerlijke leiding volgen, je idealen verwezenlijken, je zelfvertrouwen te vergroten? Mits goed gekozen zetten de remedies je hoopvol en positief in het leven. Gewoon vanuit een simpel flesje. Geen utopie! 

Praktisch: Sinds 30 jaar werk ik met de Bachremedies. Omdat de remedies goed te kiezen vindt er een intakegesprek plaats. Hoe ga jij met de dingen van het leven om, wat voor type ben je? Wat mis je in jezelf, wat zijn je sterke en zwakke punten. Aan de hand daarvan worden flesjes samengesteld, met meerdere remedies. Dagelijks meerdere malen innemen, gewoon op de tong, en regelmatig terugkoppelen hoe het met je gaat, wat er gebeurt. De begeleiding hierin, het stappenplan, is een belangrijk onderdeel. Iets waar je al je hele leven mee worstelt kan natuurlijk niet in een weekje verdwijnen. Maar je voelt je ondersteunt in je proces. Een steuntje in de rug, gaan voelen waar je kracht zit, dingen doen en zeggen die je allang onderdrukt hebt. Zo kan het uitwerken. Ook dat is voor ieder weer anders. Eenvoudig en sterk, dat zijn de Bachremedies voor mij. Al meer dan 30 jaar. 

Wonderbaarlijk dat je hoop (en meer) kan krijgen uit een flesje! 

Marijke Groen

Een eenvoudig, goedkope, niet verslavende, bij ieder levend wezen toepasbare methode. Energie gevangen in een flesje. Wonderbaarlijk, voelbaar, merkbaar. 


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]