Henk Gemser (06-04-1940) “Dit kun je veel beter”


pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Henk Gemser mag terugkijken op een rijk leven. Naast zijn vele werkzaamheden in de sportwereld had hij een fulltime baan als gymleraar. Bij het coachen naar succes kon hij ongetwijfeld putten uit de eigen ervaring, hij was er immers bij in 1963 toen hij bij de 69 schaatsers behoorde die de barre elf steden tocht dat jaar wisten te finishen. Vele Nederlandse schaatstoppers mocht hij begeleiden naar Nederlandse, Europese, Wereld en Olympische titels.

Maandag 20 september mochten we hem ontmoeten tijdens een avond georganiseerd door de Rabobank in Geertruidenberg. Ik vindt het altijd prachtig het levensverhaal te horen van mensen met details die je maar al te vaak niet hoort. Verhalen van achter de schermen die je natuurlijk in zijn boek kunt lezen maar verteld met emotie zullen ze het altijd winnen van de gedrukte versie.

Hij begon zijn betoog met de vraag; “Hoe wordt je Olympisch kampioen?” Het antwoord; “Ik weet het ook niet want dat is maatwerk”. Al in het begin van zijn betoog plaatste hij terloops de opmerking dat hij van plan was om 120 jaar oud te worden. In zijn verdere betoog kwamen zijn opmerkingen voor mij persoonlijk dan ook in een geheel ander daglicht te staan. Zoals hij waarschijnlijk onbewust voor veel mensen gedurende zijn leven iets betekend heeft door een opmerking of statement, schijnbaar achteloos gedaan maar wel degelijk goed over nagedacht.

Ik kan me wel zeker voorstellen dat je bij de benadering van mensen, sporters en bestuurders die je in zo’n functie tegenkomt een grote invloed kan uitoefenen en dat simpele wel doordachte woorden de uitwerking niet missen. Daar komt de ervaring om de hoek kijken opgedaan door de jaren heen in voor en tegenspoed.

Gezondheid dus, wat kun je dan leren van die opmerkingen die Henk maakte om ‘zijn’ kampioenen te smeden? Opmerkingen als, kwaliteit, doorzetten, als het niet gaat neem je een tweede aanloop, als het moet dan moet het. Henk introduceerde het ondernemingsplan voor sporters om hun doel te bereiken en hield ze voor dat, je het in de eerste plaats voor jezelf doet en je eigen plezier.

Zo kijk ik er ook naar bij mijn plan om oud te worden ook al heb ik zelf de lat maar op 100 gelegd al kunnen we daarna altijd nog inzetten op een verlenging. 

Kwaliteit (voeding), doorzetten (verleidingen) en die tweede aanloop kunnen we zo vertalen naar een ieder zijn levensreis. Toen ik aan Henk de vraag stelde; “Wat is je eigen ondernemersplan voor 120 jaar”, was niet het antwoord wat hij gaf wat mijn eerste aandacht trok maar de lacherige reactie van de zaal. De meeste mensen hebben immers geen enkel plan om een doel te bereiken aangaande hun leeftijd en gezondheid. Daar wordt hoogstens over nagedacht in termen van, ‘ik hoop dat ik geluk heb’. Hoe kun je dus in deze ooit hopen een doel te bereiken als je daar geen enkel plan voor hebt dat je stap voor stap in die richting gaat brengen? Hoe kun je dan verleidingen weerstaan en de motivatie opbrengen om de juiste weg te bewandelen zonder plan?

Een van de opmerkingen die Henk maakte kun je ook rechtstreeks vertalen naar een ieder zijn levensreis. “Er zitten altijd tegen werkers onder je toehoorders”. Stel, je bent net van plan om gezonder te gaan leven en al de eerste dagen gaan mensen reageren op je veranderde eetgewoontes. Tien tegen een dat je opmerkingen gaat krijgen in de trant van, “En jij denkt dat dit helpt”, of “Doe niet zo gek, eentje mag wel” etc. Het zijn de mensen die zelf (nog) niet de motivatie op kunnen opbrengen en je proberen terug te trekken in hun kamp. Pas als jij toont dat je een volhouder bent, een kampioen in spe gaan ze respect voor je tonen en mogelijk ben jij dan de inspiratiebron voor hen?

Terug naar de vraag; “Wat is je eigen ondernemersplan voor 120 jaar”. Henk antwoordde; “Handen in de zak (geen stress), een beetje bewegen, zo nu en dan een wijntje (genieten van het leven) en wellicht nog 26 pagina’s”. Met andere woorden, hij heeft er wel degelijk over nagedacht en een plan. Vergeet niet dat iedereen die de 100 haalt bij de kampioenen hoort. Als je kampioen wil worden heb je een coach nodig en een buddy om samen de reis te maken.

– Henk Mutsaers

Note: Voordat er iemand een opmerking gaat maken betreffende de Becel reclame waar Henk in zat. Iedereen neemt wel eens een verkeerd ‘baantje’, dan wordt je dus geen kampioen. Gewoon een nieuw aanloopje nemen en dan wel de goede baan! (voor een echt gezond product) 


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]