In de herfst van je leven


Op welke leeftijd breekt die echter aan?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

In de herfst van je leven?
Januari 2008. Met een oude klasgenoot van de lagere school zaten we wat te praten. Hij vond het interessant om te weten dat ik op mijn leeftijd nog vol zat met plannen want zo stelde hij; Wij zitten per slot van rekening toch al in de herfst van ons leven. Ik reageerde daar nogal fel op gezien mijn plan om nog lang te kunnen blijven genieten van het leven. De herfst van je leven klinkt namelijk of je al heel oud bent. Ik dacht er even niet aan dat er ook nog het winter seizoen is.

De lente staat synoniem voor nieuw leven, 
de zomer is om te genieten, 
de herfst zijn de vallende blaadjes,
en de winter de slapende levensenergie.

De opmerking van die oude klasgenoot heeft mij toch weer eens aan het denken gezet. Want verschillende oude stadsgenoten hebben maar amper de leeftijd van vijftig gehaald. Terugkijkend betekent dit dat zij in feite al op hun 25 ste begonnen aan de herfst van hun leven. Kijk je dan naar de grens van 65 jaar waarop veel mensen zeggen te gaan genieten van het leven dan klopt dat verhaaltje totaal niet. Volgens de CBS cijfers van 2004 is 19% al overleden voor het 65 ste levensjaar. Velen komen dus vaak onbewust in de herfst en de winter van hun leven. Iets kan ik mij daar wel bij voorstellen als je ziet dat bij sommige mensen alle levensenergie al lijkt of is uitgeblust.

In de natuur kunnen we echter ondanks de harde datum die voor de vier seizoenen staat aangegeven spreken van een vroege lente, een lange zomer, een vroege of late herfst en een lange koude winter. De natuur is flexibel en veranderlijk. Net zoals in de natuur, waar allerlei factoren een rol spelen, kun je zelf een grote invloed uitoefenen op de vier seizoenen van je eigen leven.

de vier seizoenen van het leven

De herfst van je leven verlengen.
Als het op gezondheid aankomt val ik nogal regelmatig terug op de vergelijking met onze auto. We denken er eenvoudigweg niet  over om op vakantie te gaan voordat de auto een beurt heeft gehad want, stel je voor dat hij stuk gaat en onze vakantie verpest.

Gezondheid is topsport

Zo ben ik dat nu ook aan het doen met mijn gezondheid. Alleen ga ik nog een stapje verder dan uitsluitend een beurt geven. Ik beschouw het net als topsport. Ik laat mijn gezondheid testen en ga samen met de gespecialiseerde arts of therapeut bekijken wat ik voor opties heb om daarna weer opnieuw te testen. Net als in de autosport, kijken hoe hard we kunnen, de auto verder fijn afstellen en opnieuw naar het circuit om te zien of we een verbetering hebben gevonden. Opnieuw veranderingen aanbrengen en opnieuw testen. Heb je dat wel eens gehoord in een interview met een autocoureurs die stelt dat het testen heel belangrijk is en eigenlijk nooit stopt om te kunnen winnen van de concurrentie. Mijn concurrent is de tand des tijd die ik zolang mogelijk wil verslaan.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]