Groene thee gezondheid

Groene thee: Is er voeding of een drank met
meer gezondheid voordelen dan groene thee?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

De Chinezen rapporteren al gezondheid voordelen van groene thee in de oudheid. Zij gebruiken het voor het genezen of behandelen van hoofdpijnen en depressiviteit. In haar boek: Green Tea: The naturel Secret for a healthier life. Nadine Taylor stelt dat groene thee al als een medicijn gebruikt wordt sedert 4000 jaar.

Momenteel vormt wetenschappelijk onderzoek het harde bewijs voor de gezondheid voordelen die al lang worden toebedeelt aan groene thee. In 1994 bijvoorbeeld wees een studie in the Journal of the National Cancer Institute op een verlaagde kans op het ontwikkelen van kanker. Meer gezondheid voordelen zijn verder te verwachten bij reuma, hoog cholesterol niveau, hart en vaat ziekten, infecties en een verbetering van het immuunsysteem.

Wat maakt groene thee zo speciaal?

Het geheim van groene thee is dat het krachtige antioxidanten bevat die niet alleen de groei van kankercellen tegengaat maar deze ook vernietigt. Verder voorkomen deze stoffen ook het dichtslippen van de bloedvaten, de hoofdoorzaak van hart en vaatziektes en herseninfarcten.

Links worden ook gelegd tussen het drinken van groene thee en de Franse paradox. Reeds jaren waren wetenschappers verbaast over de Franse leefstijl die ondanks veel vet leidde tot minder hart en vaat ziektes dan de Amerikanen. Het antwoord bleek te liggen in het gebruik van rode wijn. De wijn bevat een stof (resveratrol) die de negatieve effecten van roken en vet eten verminderen. In een studie uitgevoerd door de universiteit van Kansas ondervonden wetenschappers dat de stoffen gevonden in groenen thee (EGCG) nog twee maal sterker waren. Dit verklaard waarom Japanse mannen een laag risico op hart en vaatziekten hebben ondanks hun slechte rook gewoontes.

Dubbelblinde studies in Zwitserland (1999) toonden dat de combinatie van cafeïne en groene thee ook de stofwisseling bevorderden. Verdere voordelen als het vernietigen van schadelijke bacteriën maakt dat er steeds meer producten en voedingssupplementen op de markt komen met de extracten van groene thee daarin verwerkt.

Schadelijke effecten?
Het enige bekende neveneffect van groenen thee is mogelijk slapenloosheid dit door het effect van cafeïne. Hoewel groene thee minder cafeïne bevat dan koffie.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]