Hoe word je gezond oud?

Save as PDF 

K E N N I S van je gezondheid …. I S M A C H T

100 jarigen ( Centenarians )

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Het bestuderen van mensen die het beter doen als de gemiddelde persoon is altijd waardevol. Sommigen kruipen door de mazen van de wet maar de gemiddelde leefstijl kan inzicht geven in een lang gezond leven. De officieuze recordhoudster van 127 jaar komt uit Dominica, een eiland dat zichzelf wel aanduidt als de ‘Fontein der Jeugd’, maar, … hoort niet tot de betrouwbare cijfers. Het absolute record dat ooit met zekerheid kon worden vastgesteld staat op naam van de Franse Jeanne Calment, die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed.

In 1995 begon de Boston Universiteit een studie die zou uitmonden in de New England Centenarian Study. Een van de belangrijkste bevindingen is dat met het stijgen van de leeftijd ook de lichamelijke beperkingen zich pas op de gemiddelde leeftijd van 93 jaar gingen aftekenen. Dit in tegenstelling van de gemiddelde westerling waar die leeftijd op 53 jaar ligt! Je kan dus wel stellen dat dit rolmodellen zijn voor de anti-veroudering trend. De kans indertijd om tot deze ‘gelukkigen’ te gaan behoren was in de industriële wereld grofweg 1 op 10.000.

De studie groeide daarna uit tot de grootste 100 jarigen studie in de wereld. 1.600 mensen worden momenteel van nabij gevolgd bij hun levensreis. Van deze groep zijn er 107 die boven de 110 jaar zijn. Momenteel is de kans om tot de groep 100 plussers te gaan behoren in de US gestegen tot 1 op 6.000 en 110 plussers 1 op 7.000.000.

Het moge duidelijk zijn dat vooral de levenskwaliteit uitnodigt om te kijken waar de overeenkomsten zitten bij de 100 plussers.

* Slechts weinigen hebben enig overgewicht.
* Roken is zeldzaam
* Kunnen goed omgaan met stress
* Minder als 15% had teruggang in de hersenfunctie
* Verschillende vrouwen baarden nog kinderen na hun 35ste en zelfs 40ste.
* 50% hadden een of beide ouders die ook een hoge leeftijd bereikten
* 100 jarigen kunnen goed met hun emoties omgaan
* Genetische variatie

Kennis is macht
Gezond oud worden (wie wil dat niet) is eigenlijk een simpele optelsom. Wat kun je beter niet doen, wat moet je beslist vermijden en welke adviezen kun je het beste opvolgen? De centenarians oftewel de honderdjarigen, immers bij deze groep kun je de overeenkomsten aantreffen. Dat moet heel gemakkelijk zijn als je gaat kijken bij de groep waar de bewijzen te vinden zijn. Als je ooit wel eens de ‘je echte leeftijd’ test hebt ingevuld weet je hoe het werkt. Ik heb hem deze week nog eens ingevuld voor de grap, …. en kwam uit op 50,5 waar mijn echte leeftijd 58 jaar is. Ik doe het dus heel slecht volgens die test. (je echte leeftijd is afgeleid van real age in de USA). Een preventie gezondheid test is echter de aangewezen methode, zelf heb ik voor de NES scan gekozen en doe het daar zeker ver boven het gemiddelde. Deze week kwam ik via, via terecht op …. Deze test is gebaseerd op de bevindingen van de centenarians studie en bij deze test scoorde ik precies exact het dubbele 101 jaar. Bij deze online test werden natuurlijk de bevindingen van de New England Centenarian Study meegenomen en vertaald naar andere vragen die werkelijk van belang zijn en naar andere inzichten. Je sociale leven wordt waarschijnlijk hoger aangeslagen, een hoger cholesterol zal niet als nadeel worden gezien want dat hebben die honderdplussers allemaal, etc. Zo’n online test doen is leuk en leerzaam maar als je ook echt weet dat je het helemaal goed doet is nog veel leuker immers, kennis is macht! – HM

Wat schreven verschillende media over de New England Centenarian Study: “Start gezonder en blijf gezonder” ~ “De verschillende wegen naar honderd plus” ~ “Dementie vrije honderd jarigen” ~ “Antiveroudering kwakzalverij: groeihormonen en andere handelstrucjes  blijken gevaarlijker dan ooit” ~ Levensprofiel honderdjarigen: Overleven, uitstellen en ontsnappen”.

New England Centenarian Study overview

Hoe wordt je 100 jaar calculator
livingto100

De Okinawa 100 jarigen studie


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]