Gezonde Voeding

Is 80% van onze voeding niet gezond genoeg, … of ongezond?

Verstand van gezonde voeding hebben we allemaal!
Om verstand te hebben van voeding hoef je niet gestudeerd te hebben maar simpelweg helder kunnen denken en verbanden kunnen leggen. Vooral de laatste jaren heb ik mijn inzichten naar wat wel of niet gezond is wat betreft ‘onze’ voeding bij moeten stellen.

Mijn ontdekkingsreis naar gezondheid en de rol van ‘onze’ voeding.
Toen ik 15 jaar geleden problemen kreeg in de doorbloeding van beide polsen en al een brace was gaan dragen voor mijn Carpel Tunnel Syndroom kreeg ik het advies van de dokter om mij te laten opereren. Gelukkig kreeg ik ook van een manueel therapeut een ander advies; “Ga je voeding maar eens aanpassen”. Het te volgen dieet bleek de base en zuurbalans weer te herstellen in mijn voeding, ….. en mijn lichaam. Na slechts acht weken waren mijn  klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Mijn interesse voor gezonde voeding was gewekt.

Ik gebruikte al voedingssupplementen sinds ik lichamelijke klachten had en ging daar meer, maar ook andere soorten van gebruiken. (natuurlijk in plaats van synthetisch) Bovendien liet ik mijn gezondheid elk jaar testen middels een bloedonderzoek. Toen ik in 2003 een Amerikaans laboratorium ging vertegenwoordigen op dat gebied (SpectraCell) werd mijn kennis met grote stappen vergroot. Wat bleek uit een grote analyse onder 89.747 mensen? 74,5% hadden een functioneel vitamine en mineralen tekort. Van deze groep scoorden 25% minder als het schoolcijfer 3! 

Tijdens een introductie van een Omega3 supplement werd in Amerika een lezing verzorgt door een gespecialiseerde arts op dat gebied. Omdat ik al jaren kampte met een stijve nek en bij elk stoplicht even oefeningen zat te doen in de auto was mijn interesse gewekt in deze materie. Door onze moderne voeding was de balans verstoord tussen de omega 3 en omega 6 zo vertelde die arts. Toen ik hem nadien aansprak op mijn probleem vertelde hij me dat ik dat eenvoudig en snel kon herstellen door in een korte tijd veel omega 3 in te nemen. Ik begon met op dag één 15 supplementen, op dag twee 12, en zo afbouwen naar 1 omega 3 supplement. Aan het einde van de maand waren mijn klachten verdwenen, …. nadat ik daar dus jarenlang onnodig last van had gehad!

Eten wij eigenlijk wel gezonde voeding?
Dat ga je jezelf afvragen als je deze twee overtuigende ervaringen hebt gehad. Ga eens gewoon naar het vlees kijken. Ooit wel eens bij een varkensboer in de stal geweest? Op de ouderwetse manier staat ook nu nog steeds in oude stallen een varken tussen twee rekken zonder beweeg ruimte en op de moderne manier in een klein hok. Echter, zonlicht moeten deze dieren ontberen. Vitamine D krijgen ze dus niet binnen. En wat had ik nu geleerd van de omega 3 / 6 en de base en zuren onbalans? Inderdaad dat een balans o zo belangrijk is. 

Wij eten dus met z’n alle ongezond vlees als een varken niet buiten in de modder ligt. Dat is eveneens voor allerlei andere diersoorten het geval. Uit het boek de China Study blijkt dat vlees eten het minst gezond is. Daar ben ik dan ook voor 95% mee gestopt. Waarom nog niet helemaal?  Gewoon omdat ik het ook lekker vindt maar ik eet het uitsluitend als het ergens in verwerkt zit in kleine hoeveelheden als bijvoorbeeld soep en ik ergens buitenhuis eet. Voor de melk geld natuurlijk het zelfde als voor vlees. Het is afkomstig van dieren die onvolwaardig leven op kunstmatig samengestelde voeding en in het slechtste geval GMO voeding. Bovendien krijgen de dieren ter compensatie van die onvolwaardige voeding veel antibiotica. Dat wil ik dus niet en daarom zijn de enige melkproducten die ik eet / drink, karnemelk of biogarde yoghurt.

Groenten en fruit, is dat gezonde voeding?
Een klein gedeelte is supergezonde voeding maar zeker niet alle fruit en groenten. Het overgrote deel van onze groenten en fruit worden namelijk geproduceerd met kunstmest. En overal waar het woord kunstmatige fabricage om de hoek komt kijken moet je uiterst waakzaam zijn. Kunstmest geeft de bodem slechts 11 mineralen en spoorelementen terwijl zeemineralen daar 84 aan toevoegen. Het gevolg is, zo leerde ik op een seminar van David Wolfe, dat door deze onvolwaardige voeding de planten beschermt moeten worden met giftige pesticiden. Echter met volwaardige voeding voor de planten is dat totaal overbodig. Daar komt het weer, de balans is de sleutel!

Gezonde voeding …. vervolg
Nu hebben we het dus gehad over de 20 procent van de voeding die in de supermarktschappen te vinden is die nog enigszins van natuurlijke bron komt al is het met een groot vraagteken erbij. De overige 80 procent van onze moderne voeding is samengesteld door de fabrikanten en staan bol van de vaak onnatuurlijke kunstmatige toevoegingen. Vele van deze producten bestaan zelfs voornamelijk uit kunstmatige voeding die op de verpakking en qua uiterlijk ons moet laten geloven dat het om voeding gaat. Maagvulling is vaak nog een te grote eer omdat maar al te vaak gebleken is dat deze voeding zelfs schadelijke effecten heeft op de gezondheid en zeker niet voldoet aan de absolute eis, namelijk ons lichaam voeden!!

Als je daar nu eens over nadenkt dan kunnen we met z’n alle toch ook wel tot deze zelfde conclusie komen? Voeding als bron voor een gezond en duurzaam leven. Ik krijg van vrijwel iedereen te horen dat ze mij minder oud schatten. Ik voel me geweldig, volop energie en levenslust. Dat hoor ik rondom mij heen wel eens anders.

Volg ik nu zelf het ideale dieet?
Gedeeltelijk al wel, maar ik ben pas net een stukje over de helft van mijn doelstelling. Sinds 2009 eet ik een super gezond ontbijt met biologische zeven granenmix, (voorgeweekt) eetlepel gebroken lijnzaad, fruit, 5 lepels brinta, aangemaakt met warm water en aangevuld met yoghurt en mijn vitamine drankje.

In de loop van de ochtend en middaguur mijn smoothie. Appel, 2x sinaasappel, halve citroen, eetlepel pollen (stuifmeel), eetlepel olijfolie, eetlepel gebroken lijnzaad, beetje kurkumapoeder, cayennepeper, gemberpoeder, paprikapoeder, veel kaneel, theelepel sole (geconcentreerde oplossing Keltisch zeezout) en een theelepel honing. Deze smoothie neem ik elke dag, lekker en super gezond.

Verder eet ik geen brood en vlees meer en buiten Yoghurt / soms karnemelk ook geen zuivel meer, wel twee maal per week vis. De uiteindelijke doelstelling is om totaal over te gaan schakelen naar uitsluitend raw food. Waarom? Omdat de enzymen in de voeding boven 48,7 graden vernietigd worden. Doelstelling: 100 jaar oud met kwaliteit van leven.

– Henk Mutsaers 27-01-2009

Goede voeding van groter belang 
dan medische vooruitgang.

Goede Voeding
Een groot deel van de Europeanen en Amerikanen geven de persoonlijke gezondheidsbeslissingen uit handen aan de dokter. Ze willen hun ongezonde leefstijl niet opgeven en laten de dokter zoeken naar een compromis in de vorm van medicijnen. Het schrikbarende aantal mensen die een ziekte of gebrek hebben neemt alleen maar toe. Al deze ziekten hebben een naam gekregen die aangeeft wel onderdeel van het lichaam niet meer goed functioneert. De oorzaak van al die ziektes kan voor het overgrote deel teruggevoerd worden op; BRANDSTOFGEBREK. 

Daarvoor betalen we nu de rekening met de uit de hand lopende kosten in de gezondheidzorg. In navolging van de U.S. waar 40 miljoen mensen onverzekerd zijn hebben we er dit jaar in Nederland ook al een half miljoen. Als je bovendien weet dat 33% van de bevolking in de U.S. moeilijkheden ondervinden met het betalen van de verzekeringspremies van de ziektekosten dan weet u wat er hier staat te gebeuren.

Levensverwachting Japan 81.8 jaar
In een recente studie in Japan kwam naar voren dat bewegen, elke dag een half uurtje wandelen en het voorkomen van overgewicht twee factoren zijn die de kwaliteit in latere jaren verhoogt. Vergeet daarbij niet dat dit buiten gebeurt, in de zon, en een verhoogde opname van vitamine D geeft. In Okinawa (Japan) is de levensverwachting nu gemiddeld 81,8 jaren, 5 jaren langer dan de U.S. en Nederland. 

Gezonde Voeding Japan
Een recente studie in Engeland naar het belang van de medische wetenschap op de gezondheid toonde dat een goede voedingsstatus en het geluk geboren te worden uit ouders die hier ook veel belang aan hadden gehecht de beste garantie was, … en is. 

Leeftijd en Kwaliteit
Dit laatste is het fortuin van Japan. Dierlijke producten worden hoofdzakelijk geïmporteerd waardoor deze minder gezonde producten duurder zijn en dus minder gebruikt worden. Net als blijkt uit de China Study worden de Japanners gedwongen meer plantaardig en zeevoedsel te consumeren. Veel van de honderdjarigen in Japan zijn dan ook vrij van al die leefstijlziektes die we kennen in de Westerse wereld. Een hoge leeftijd en goede kwaliteit zijn dan normaal. (meer als 20.000 mensen zijn 100+)

Te oud om over teschakelen naar gezonde voeding?
Dorothy Merritt, M.D. wist in haar kliniek in Houston Texas door het optimaliseren van het voedingspatroon in slechts één jaar de kosten van het ziekenhuis met 50% te verminderen en het medicijngebruik 81% omlaag te brengen. Wat denkt u dat dit betekende voor de levenskwaliteit van de betrokken mensen? Dit wapenfeit zult u echter beslist NOOIT gaan lezen in de krant of in het TV journaal gaan tegenkomen. 

Ervaring met gezondere voeding.
Ik heb inmiddels ook al zeven jaren de persoonlijke ervaring wat betere voeding en suppletie betekenen. Ervaring die ik maar al te graag doorgeef aan anderen. Dit is de enige manier om tegenwicht te gaan geven aan de farmaceutische machine die niets liever zien dan iedereen aan de medicijnen. Als ze nog betaalbaar zijn gaan ze zeker niet geven waar u naar op zoek bent. Gezondheid en kwaliteit van leven.

Kennis gezonde voeding
De kennis van de Nederlander over wat gezonde voeding is en wat niet laat te wensen over. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Stichting Ik Kies Bewust. Vraag de Nederlander of hij probeert te letten op gezond eten en een ruime meerderheid antwoordt ‘ja’, maar de echte kennis bij de consument ontbreekt. 78 Procent van de Nederlanders probeert te letten op gezond eten en driekwart van de mensen zegt van de meeste voedingsproducten ook te weten of ze gezond zijn of niet. Maar wanneer dieper ingegaan wordt op de kennis over gezondheid van verschillende voedingsstoffen en ingrediënten blijkt deze kennis vaak hiaten te vertonen.

Een historisch perspectief.
De man was van origine een jager / verzamelaar. Hij verzamelde kruiden, groente, fruit, zaden, noten, en graan. Zijn voeding was rijk aan onontbeerlijke beschermende vette zuren, en een beweeglijk levenspatroon. Geen overvloed aan chemisch geconserveerd ‘veilig’ voedsel. De laatste eeuw is geleidelijk ontstaan dat mensen gingen eten wat ze lekker vonden, in plaats van wat verkrijgbaar was. Zo gingen we dus gezellig in de achtertuin hamburgers en steaks grillen. In plaats van veilig voedsel zijn we langzaam maar zeker elke dag ons graf aan het graven met een vork >>>