Geen tijd om gezond te eten, druk, druk, druk.

Ik heb geen tijd om gezond te eten

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Ik hoor het mensen bij wijze van spreken denken als ik het weer eens heb over gezond eten, mijn passie. En sommigen durven dit hardop uit te spreken. Ja maar, zo beginnen ze vaak, als je heel de dag werkt, dan heb je toch geen tijd om op zoek te gaan naar gezonde voeding?

Op zoek te gaan?
Vaak is het zo simpel dat je er gewoon overheen kijkt. Ook in de supermarkt is er een vers-afdeling, en hoewel niet van het beste soort, het is stukken beter dan al die kant-en-klaar bewerkte …. eh chemische rommel. Rommel waar je lichaam niet echt gelukkig van wordt. Ik begrijp het wel, heel de dag gewerkt en dan heb je vaak geen fut meer om een gezonde salade in elkaar te draaien ook al is het een fluitje van een cent om dit te doen. Maar wacht, ‘Ho even’. geen fut zeg je? Het is voor veel mensen moeilijk te bevatten dat dit mogelijk wel eens te maken heeft met die chemische hutspot die je dagelijks op je bord krijgt. Mogelijk? Nou ik weet dit uit ervaring inmiddels wel beter! Energiegebrek, de nummer één klacht, wordt veroorzaakt door verkeerde voedingskeuzes en nergens anders door!

Ik ben natuurlijk meneer pastoor niet die zijn vingertje heft om je te vertellen wat je wel en niet mag doen. Veel mensen zijn echter gedurende de afgelopen 20, 30 jaren en langer zo vervreemd geraakt van échte voeding dat het als een wonder klinkt dat voeding je die zo graag gewilde energie kan verschaffen. Iedereen en alles krijgt de schuld van dat energiegebrek behalve de voedingskeuzes die je zelf vaak ‘onwetend’ (?) maakt. Hier dus wat eenvoudige tips die je supersnel kan toepassen.

* 99,5% van de mensen met een westers eetpatroon heeft een ernstig mineralengebrek. Dit is eenvoudig aan te vullen door zeemineralen toe te passen (in de volksmond beter bekend als zeezout). Alle voordelen en hoe dit te doen lees je hier. Het beste is eigenlijk dat het je slechts een cent per dag kost ….. voor de hele familie!

* Veel mensen hebben eveneens de gedachte dat gezonde voeding bereiden veel tijd kost. Of dat ze nu eenmaal werk doen waar gezond eten niet in te passen is. Wat te denken van de smoothie. Zelf te bereiden in niet meer dan vijf tot tien minuten. Makkelijk mee te nemen en supergezond. Je kunt een smoothie elk moment van de dag nemen wanneer je ook maar wilt en is eindeloos te variëren naar gelang wat je toevallig voorhanden hebt in de keuken aan groenten, fruit en kruiden.

Als ik iets geleerd heb bij gezondheidsradio dan is het de volgorde van belangrijkheid: goede vetten, dan mineralen, vervolgens de vitaminen en dan nog de enzymen die je vindt in voornamelijk rauwe groenten. Ook hierbij is de smoothie een superuitvinding, supergezond fast food, dus het kan wel!

Is dus de redenatie, ik heb geen tijd om gezond te eten een dogma of slechts een gedachtenspinsel?

Is het leuk op een verjaardagfeestje, te luisteren naar wat er allemaal voor klachten zijn en wat de dokter daar allemaal voor (chemische) middelen voor had voorgeschreven? Alsof je lichaam een gebrek heeft aan chemicaliën, een chemische onbalans? 

Hoe langer ik daar over nadenk des te meer ik begin te geloven dat bij veel dokters zelf een schroefje los is. Alsof er bij hun farmaceutische opleiding een stukje van de hersenen chemisch is uitgeschakeld die het vermogen om zelfstandig na te denken op non-actief stelt. Bij sommige dokters trekt dit echter weer bij als ze na hun pensioen een boek schrijven waarin we kunnen lezen hoe het allemaal moet. Sommige dokters durven dit al veel eerder op schrift te stellen maar moeten rekenen op veel tegenwind binnen de medische (lees farmaceutische) wereld. Maar dat mag je natuurlijk nooit hardop zeggen .. oeps, het is er uit! 

Veel van onze klachten kunnen rechtstreeks toegeschreven worden aan het belabberde gebrek aan goede voeding in de supermarkt en daarmee dus aan de bedrijven die daar verantwoordelijk voor zijn. Het kan echter ook toegeschreven worden voor een deel aan de goedgelovige consumenten die kiezen voor het gemak en geen tijd denken te hebben om gezond te eten. 


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]