Depressie, depressief gewoon een pilletje pakken toch?

Antidepressiva blijken niet te werken onthullen onderzoekers.

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Antidepressiva blijken dure en bovenal gevaarlijke medicijnen die bovendien geen enkele heilzame werking hebben op de kwaal waar ze voor verkocht worden; Depressieve gevoelens. Op 26 februari 2008 werd een onderzoek onthult in de The Times wat aan het licht bracht dat medicijnen als Prozak, Seroxat en Paxil in dubbelblinde studies niet beter werkte dan … een suikerpil of placebo.

Business nieuwsradio bericht hier over maar in de landelijke media, radio en tv bleef het opmerkelijk stil rondom dit onderzoek. De antidepressiva markt vertegenwoordigt dan ook een bedrag van zo’n $ 13 miljard Brits ponden per jaar berichtte What Doctors Tell You in hun nieuws update. Hier blijkt alweer dat de fabrikanten studies moedwillig achter hadden gehouden die deze feiten al aan het licht hadden gebracht. Deze feiten werden vastgesteld door onderzoekers van Hull University in Engeland.

Om de hand te kunnen leggen op de eerder gedane onderzoeken moet men zich wenden tot het recht, de zogenaamde: freedom of information legislation in Amerika. Zo kon men de hand leggen op de 47 rapporten die het daglicht niet konden verdragen. De leider van het onderzoek Professor Irving Kirsch stelde in de Times; “Onze studie heeft serieuze zaken aan het licht gebracht die de aandacht vragen betreffende medicijn licenties en hoe onderzoek rapporten worden gepresenteerd”.

Antidepresiva
Hoe komt het dat ruim één miljoen Nederlanders aan de antidepressiva zitten? Ontstellende cijfers waarbij men niet ontkomt aan de nare bijwerkingen van de antidepressiva producten en mensen verslaafd raken aan een chemische blije levensstijl.

Depressie in de encyclopedie
Daar wordt depressie beschreven als, een stemmingsafwijking waarin men zeer somber gestemd is, geen vreugde aan het leven kan beleven, en geen toekomst ziet. Patiënten met een depressie voelen zich vaak heel sterk geremd in denken en handelen. Dit kan invloed hebben op de lichaamsfuncties, eetgedrag, slaapstoornis, en energiek. Een depressie kan optreden als reactie op een zeer onaangenaam gebeuren, of een uiting van neurose.

Worden depressies u aangepraat in de media?
Een landelijke campagne in de regionale bladen in juni 2003 waarin een bekende depressieve Nederlander kopt “Ik ben gelukkig weer mijzelf”. Gebruik maken van een testimonial is een marketing methode om mensen te adviseren medicijnen te gaan gebruiken die zeer effectief is. In Amerika hebben ze daar veel ervaring mee, daar is het medicijngebruik inmiddels al verdrievoudigd ten opzichte van Nederland. En zijn ze daar met z’n allen gezonder?

In het artikel wordt vakkundig ingespeeld op blije en vreugdevolle emoties die u moeten bewegen zelf bij de arts om deze antidepressiva producten te gaan vragen u wilt zich immers net als voorheen ook weer goed voelen, dezelfde resultaten bereiken. In het artikel staat een zelftest die u kunt maken waaruit je volgens een paar simpele vragen al gauw blijkt dat je mogelijk een depressie hebt.

Volgens het artikel is er al alles gedaan aan die mogelijke depressie of depressieve gevoelens, natuurvoeding, homeopathie, sporten, niet drinken. Natuurlijk zijn er mensen die dit niet zomaar kunnen oplossen en die baat vinden bij medicijnen, maar één miljoen Nederlanders ?

Vragen, vragen, vragen.
Weet u wat gewone voeding voor uw stemming doet? Heeft u daar al wel eens op Internet naar gezocht? Heeft u ook al eens de onderzoeken gelezen betreffende de slechte kwaliteit van onze voeding? Heeft u al wel eens gedacht aan een uitgebreid bloedonderzoek om te kijken of u geen tekorten heeft in de opname van vitaminen en mineralen door slechte voeding, stress, roken, of erfelijke factoren? Zou u niet liever goed in uw vel willen zitten zonder verslaafd te worden aan medicijnen met bijwerkingen als zweten, misselijk, dubbelzien, slapeloosheid, trillen, evenwichtsstoornissen, en bij 1 op de 60 gebruikers zelfs suicide gedachten ???

De lering die hieruit in Amerika al is getrokken.
De Amerikaanse Regering is een campagne gestart om de bevolking voor te lichten om de lessen die ze geleerd hebben te delen. “Steps to a Healthier US”, waarbij de doelstelling is ziektes te voorkomen waar mogelijk. Persoonlijke verantwoordelijkheid, en het ziekte behandeling systeem om te vormen naar een Gezondheid Preventie systeem.

Het meest ontstellende uit dit rapport:
Alhoewel de eetgewoontes van de Amerikanen sterk verandert zijn gedurende de laatste 20 jaar, zijn geen van deze veranderingen oorzakelijk gerelateerd aan de algemene gezondheid. Zou het hier in Nederland al wel onderzocht zijn in voldoende mate?

-Henk Mutsaers

Debat Antidepressiva en zelfmoord bij kinderen
De FDA voert een debat begin Februari (2004) over het risco van Antidepressiva bij kinderen. De Britse overheid heft onlangs al een lijst gepubliceerd van antidepressiva die niet geschikt zijn voor kinderen. De discussie komt hiermee ook in Amerika op gang.Depressiviteit komt bij ongeveer 10 procent van de jeugd in Amerika voor. In 2001 leidde het gebruik van antidepressiva bij kinderen tussen 10 en 19 jaar tot 1.883 gevallen van zelfmoord. Specialisten zeggen dat voor elke zelfmoord er tussen de 10 en 20 pogingen zijn tot levensbeëindiging.Volgens experts is er voor volwassenen geen aantoonbaar bewijs voor dit risico.
Bron: CNN 30-01-2004

Jeugd slikt depressie steeds vaker weg
Steeds meer Nederlandse kinderen gebruiken antidepressiva. In de eerste helft van 2003 gebruikten 14.000 jongeren pillen tegen depressies. Het overgrote deel van hen was ouder dan 11 jaar. Die cijfers baren de deskundigen grote zorgen, vooral omdat nog nooit onderzoek is gedaan naar de bijwerkingen en effecten op de lange termijn van antidepressiva.

St John wort kruiden tegen depressie (St Jans kruid)
Acute behandeling van een milde tot zware depressie met St John wort kruiden versus paroxetine werden getest in een bubbelblind onderzoek en gepubliceerd in het Britisch Medical Journal. In totaal werkten 251 personen mee aan dit onderzoek. Het resultaat van het onderzoek: St Worts kruiden gaven op zijn minst een even effectieve werking te zien en werden beter verdragen.
Bron: BMJ, doi:10.1136/bmj.38356.655266.82 (published 11 February 2005)

WAARSCHUWING
Overschakelen van een antidepresiva naar een natuurlijk alternatief dient ALTIJD in overleg met de arts te gebeuren. Indien uw arts daar geen voorstander van is heeft u twee keuzes. !. U blijft verslaaft aan deze medicijnen met al hun schadelijke bijwerkingen! 2. U kiest een andere arts.

Volwaardige voeding voorkomt depressie

Een gezond voedingspatroon zorgt niet alleen voor een gezond lichaam, maar kan ook depressie voorkomen. Britse onderzoekers ontdekten dat een westers dieet, rijk aan bewerkte voeding, zoals gefrituurde snacks, bewerkte vleesproducten, geraffineerde granen, suikerrijke desserten en vette zuivelproducten, de kans op een depressie met maar liefst 58% verhoogde. Een dieet rijk aan verse groenten, fruit en vis verminderde de kans op depressie met 26%.

De antioxidanten die rijkelijk aanwezig zijn in een volwaardige voeding, verlagen het risico op depressie. Ook foliumzuur, dat belangrijk is bij de vorming van bepaalde neurotransmitters, en de omega-3 vetzuren uit vis, voorkomen depressie.

Volgens Dr. Akbaraly, die het onderzoek leidde, is het vooral het cumulatieve en synergetische effect van een gezond voedingspatroon dat de kans op depressie verlaagt en niet bepaalde afzonderlijke nutriënten. Deze studie bewijst nog maar eens dat een slechte voeding niet alleen je gezondheid, maar ook je geluk in de weg kan staan. (HM)