Ziektekostenverzekering: Gaat de ‘brokkenpiloot’ meer betalen?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Brokkenpiloot

Iedereen kent ze wel, mensen die een risico nemen en ervan uitgaan dat de verzekering wel betaald. Bovendien weten ze dit met trots te vermelden aan vrienden en bekenden hoe ze dit ‘geregeld’ hebben.

Een nieuwe trend? 

Met het buiten sluiten van ‘brokkenpiloten’ heeft Nationale Nederlanden als eerste verzekeringsmaatschappij een stap gezet die mensen met de neus op de feiten gaat drukken. Zij die bewust risico’s nemen gaan daarvoor de rekening betalen!

Verzekeringen vergelijken

Is het niet zo dat ik en u als consument minder gaan betalen omdat we ‘verlost’ zijn van die ‘brokkenpiloten’? Of blijft u solidair met de ‘brokkenpiloten’ en kiest u bewust voor een hogere premie?

Oorzaak en gevolg.

In een ingezonden brief in de Telegraaf stelde men: Verzekeraars willen wel de lusten maar niet de lasten. Nu is logisch denkend de doelstelling van elk bedrijf winst maken. Is het kosten en baten plaatje niet in balans dan moeten er maatregelen genomen worden. Dat was tot op heden altijd verzekeringspremie omhoog of de dekingsvoorwaarden versoberen. Met het verwijderen van de ‘brokkenpiloten’ is door Nationale Nederlanden een nieuwe weg in geslagen die verstrekkende gevolgen kan gaan hebben.

Roken.

Met de invoering van de waarschuwing op een pakje sigaretten kon men dit nog wegstoppen met een leuk hoesje. Als de verzekeraars ook hiervoor een roken en niet roken premie gaat invoeren worden de gevolgen voelbaar in de portemonnee. Zoals directeur L.A.A. Bechthold van risicoverzekeraar Rialto stelde: “Het is op het randje maar het principe van de vervuiler betaald is hier wel van toepassing”.

Verwachting

Zijn verwachting is dat de verzekeringsmarkt zich volop in deze richting gaat ontwikkelen. “Roken wordt je eigen risico, onverzekerbaar, of je betaald veel meer premie. En de volgende zaken die aan de orde komen kun je je ook wel voorstellen: overgewicht, cholesterol en hartproblemen. het wordt gewoon een hardere wereld.”

Verzekeringsmaatschappijen vergelijken ook

Ook verzekerings maatschappijen kijken en vergelijken ook de trends en ontwikkelingen in andere landen zoals Amerika waar u in de advertenties al te horen krijgt of u wel in aanmerking komt als roker, diabets etc voor de aanbieding in de commercial. Daarmee zenden ze tussen de regels doorlezend de boodschap uit; “U betaald bij ons niet mee voor mensen die – vrijwillig – besluiten hun gezondheidrisico’s te vergroten”

Discussie:

Zijn niet rokers nog langer bereid de toekomstige gezondheidkosten te subsidiëren van rokers die er voor kiezen langzaam zelfmoord te plegen? Mensen die roken, het is hun vrije keuze. Toch willen rokers echter dat andere mensen mee betalen aan de behandeling en ziektekosten van kanker, hart en vaat ziekten vanwege hun verslaving. 


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]