Genetische Modificatie: Blijf van de schepping af

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

We kunnen kort en lang discussiëren over het ontstaan van het heelal, onze aarde en het leven op aarde in al zijn vormen. Mensen hangen allerlei theorieën op over het ontstaan van leven op onze planeet. De meesten gaan uit van ‘een woeste en ledige planeet’, die, hetzij in zeven dagen, hetzij over een periode van miljoenen, zo niet miljarden jaren, bevolkt werd met allerlei vormen van leven. Grappig is wel dat de volgorde van het Scheppingsverhaal vrijwel gelijk is aan die van de evolutietheorie. Alleen de duur verschilt een beetje. Oh, en de aanzet tot alles; volgens de ene groepering was dat God, die zich zes dagen uit de naad werkte, bij de ander is het puur toeval dat de juiste ingrediënten voor leven bij elkaar stortte. Maar hoe het ook zij, petje af voor de Schepping!

Als je gewoon eens om je heen kijkt, moet je wel bewondering hebben voor wat je ziet. Het is nu lente 2012. Alles loopt uit, de bodembedekkers, de bomen en struiken, bollen, noem maar op. Maar eigenlijk is het voorjaar al voor de winter begonnen. Dan al zijn de knoppen van de nieuwe bladeren al aan de bomen en struiken waar te nemen. In de winter ‘slapen’ zij als het ware, maar een paar mooie dagen in het voorjaar geven het startschot en de natuur gaat aan de slag. En het zit zo goed in elkaar! Zonder dat de mens zich ermee hoeft te bemoeien weet de natuur precies wat zij moet doen. Wij hoeven niet te regelen dat tussen de laatste sneeuw de eerste sneeuwklokjes naar boven komen, of de tulpen een seintje te geven dat het nu toch echt wel tijd wordt om hun kleurenpracht te tonen. Ook hoef je niet met een megafoon het bos in om de vogels te melden dat het nu toch echt weer tijd wordt om voor nageslacht te zorgen. Je ziet gewoon met de dag de bladknoppen zwellen en vogels bouwen instinctief nesten en doen dat, wat hun instinct hen ingeeft.

Alleen de mens… da’s een ander verhaal…

Over het ontstaan van de mens doen allerlei verhalen de ronde. De evolutietheorie weet niet goed wat men met de mens aan moet. Stamt de homo sapiens werkelijk af van primaten? Waar is dat bewijs? Darwin sprak van de ‘missing link’ – de ontbrekende schakel – die dit zou moeten aantonen. Nu lijkt het erop dat de denkende, rechtopstaande mens er zomaar ineens was. Er is een duidelijk verschil waarneembaar tussen de Neanderthaler mens en de Cro Magnon mens. De een nog niet in staat om logische gevolgtrekkingen te maken, de ander wel in staat om logisch na te denken. Men gaat er nu van uit dat de huidige mens geëvolueerd is uit de Cro Magnonmens en soortgelijken.

Heel kort door de bocht is de mens gedurende de millennia steeds slimmer geworden. Dit lijkt de laatste tijd steeds sneller te gaan. Maar vlak historische ontwikkelingen niet uit! Bekend is dat, toen wij hier nog in berenvellen liepen, er in het huidige Irak al met batterijen gewerkt werd. Men kon daar krachten handelen waarvan wij nu nog verbaasd staan! En denk ook eens aan de Soemerische bibliotheken, de cultuur, waarin men stadsteden bouwde en de zaken keurig op orde had. Daar kunnen we nu nog een puntje aan zuigen! Het lijkt er op dat velen er tegenwoordig een potje van maken.

Er is door de eeuwen heen veel respect geweest voor de natuur. Mensen die dicht bij de natuur stonden koesterden deze. Zij waren als het ware verweven met de natuur, kenden de natuur, stonden open voor de natuur en konden anticiperen op de grillen van de natuur. Men kon al lang van tevoren een zware onweersbui zien aankomen. Men wist hoe om te gaan met een hittegolf, om maar wat te noemen. En aan het rood guichelheil kon men zien of het zou gaan regenen. Mijn opa, een tuinder, was één met de natuur. Hij kende alle kneepjes en had het vrijwel altijd bij het juiste eind. Hij tuinierde organisch. Ik heb hem nooit rommel zien gebruiken.

Eerder zijn mensen die zich met de natuur en natuurlijke middeltjes bezig hielden wel op de brandstapel geëindigd. Tijdens de Inquisitie werd gesteld dat je alleen kon overleven als je jezelf ‘drie slagen in de rondte bad’ en aangename sommen geld afdroeg voor je zielenheil. Liep je alsnog een of andere ziekte op, had je niet genoeg gebeden, of was het de wil van God. Hielp je jezelf of anderen met kruidenmiddeltjes uit de natuur die, bewezen, werkten, was je een ketter of een heks en eindigde je op de brandstapel. Er zullen er wat tussen het hout gestaan hebben terwijl de vlammen aan hun voeten kietelden! Ik vraag me elke keer weer af hoe het mogelijk was dat die ‘Inquisisten’ – al die lieden die het zo goed wisten – eenvoudige maar natuurminnende mensen kapot konden maken ter meerdere eer en glorie van God, die toch Liefde zou moeten zijn.

Tegenwoordig is dit nog zo. Als je studie hebt gemaakt van de werking van geneeskrachtige kruiden ben je een kruidenvrouwtje en word je honend de hoek in getrapt. Spreek over andere oplossingen dan de reguliere, op chemicaliën gebaseerde medische wetenschap en je bent een kwakzalver. En als je de kop maar even boven het maaiveld uit steekt, wordt deze er door de Antikwakkers genadeloos afgehakt.

Gebruik maken van de natuur is tegenwoordig al strafbaar! 
Je mag straks niet eens meer met een beetje bijenwas een ent op een plant afdichten! Last van slakken? Een schaaltje bier in de tuin doet wonderen. Mag straks ook niet meer! Knoflook-, soja- en ui-extracten, alsmede mengsels daarvan, bestemd om planten te beschermen tegen insecten en schimmels. Jongens, dit is allemaal veel te natuurlijk! Dat kan niet hoor! Dit gaat ten koste van de chemie en de farmacie! Oh, enne… in Michigan in de Verenigde Staten wordt een varken dat gewoon op een kleine boerderij wordt gefokt, al generaties lang, waarvan het staartje niet voldoet aan de door de overheid van die staat opgestelde kenmerken, of de kleur van de vacht ietsje afwijkt, vanaf 1 april meteen neergeknald en de eigenaars gearresteerd alsof het misdadigers zijn, omdat zij in het bezit zijn van zo’n dier.

Je weet dat sommige middeltjes al eeuwenlang werken. Je onderzoekt dit in een state of the art laboratorium, trekt de natuurlijke stof uit elkaar, kopieert en imiteert deze, knutselt er nog een beetje aan en bootst het vervolgens chemisch na en brengt het voor een bloedprijs op de markt als ‘geneesmiddel’. Vervolgens breng je het natuurlijke middel in diskrediet omdat dit niet altijd voor de volle honderd procent waar voor zijn geld biedt (logisch, want het is een natuurproduct en de werkzaamheid fluctueert een beetje. Dan neem je gewoon een beetje meer…). Maar dat kan niet, want dit is niet conform de protocollen en de kwaliteitseisen en de normen en ISO en weet ik wat al niet meer… En we worden tegenwoordig zo volgegooid met allerlei zooi als aspartaam, E-nummers, ftalaten, bisphenol, aluminium en weet ik al niet meer, dat ons gezonde verstand, waarmee wij vrijwel allemaal zijn geboren, gestaag het putje in verdwijnt. Dan zijn er figuren die menen het nog beter te weten dan de Schepping. Zij gaan knutselen en stoeien met de genen van mens, dier en plant. Laatst roemde een artikel de inspanningen van een stel van die genenknutselaars die er in waren geslaagd om een aardbei beter koudebestendig te maken. Ze hadden daarvoor een gen van een vis (een zalm of een kabeljauw, die goed tegen koude kan) weten los te peuteren en hadden die in het genenpatroon van een aardbei gefrutseld. Nu kan de aardbei in veel koudere streken geteeld worden. Handig hè? Maar men weet niet of dit geknutsel aan genen gevolgen kan hebben. Men studeert, combineert, deduceert, theoretiseert, maar over de gevolgen op langere termijn wordt niet of nauwelijks geprakkiseerd.

Laaiend enthousiast waren ze in Rotterdam: H5N1 (Vogelgriep) was overdraagbaar gemaakt op mensen. Meneer Fouchier had met zijn Meccano zitten knutselen en een wereldontdekking gedaan. Wat was men trots. Het haalde de wereldpers. Weer zo iemand, die dacht dat hij wel even in zou kunnen grijpen in de Schepping.

Maar wie zijn wij om te denken dat wij alles (en iedereen) naar ons hand kunnen zetten? Hoe lang zal – en kan – dit nog doorgaan? Sommige lieden denken voor God te kunnen spelen, maar laat ik hen uit de droom helpen: zij zijn net zoveel God, als dat Sinterklaas bestaat!

Bergen NH, 04.04.2012
Frank Bleeker


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]