Een brug tussen reguliere en alternatieve gezondheidszorg?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Recentelijk zijn de altijd al aanwezige tegenstellingen tussen reguliere en alternatieve gezondheidszorg weer eens duidelijk aan de oppervlakte gekomen en breeduit in de media onder de aandacht gebracht. Duidelijk mag zijn dat de lichamelijke en geestelijke gezondheid in balans dient te zijn. Om deze balans te voeden heeft het lichaam bouwstoffen nodig die essentieel zijn voor het goed functioneren. Nog steeds is echter het samenspel van alle vitaminen, mineralen en enzymen niet ten volle bekend. Toch worden al jaren de bouwstoffen (zaden) voor onze voeding gemodificeerd en ook de genetisch gemodificeerde voeding gaat zijn intrede maken op de markt. Wat heeft dit over enkele of een tiental jaren voor gevolg voor dit samenspel????

De Amerikaanse regering stelde in zijn rapport HealthierUS:
Alhoewel de eetgewoontes van de bevolking sterk verandert zijn gedurende de laatste 20 jaar, zijn geen van deze veranderingen oorzakelijk gerelateerd aan de overgewicht epidemie en de daarmee gerelateerde ziektes en risico’s. Het ontwikkelen van een effectieve op – bewijs – gebaseerde strategie om overgewicht te voorkomen door goede voeding blijft een hoge prioriteit.

Ondanks het bewijs dat preventie werkt is de focus van het ‘gezondheid‘ systeem gedurende de afgelopen eeuw niet gefocust op preventie van chronische ziekten maar op de behandeling van acute korte termijn gezondheidsproblemen. Als land hebben wij de nadruk gelegd op dure behandelmethodes in plaats van kosten effectieve preventie maatregelen. Bij elkaar opgeteld blijkt het gezondheidssysteem niet ontworpen te zijn om te voldoen aan de behoeften van mensen met chronische ziekten.

Voeding is de basis van de gezondheid en daarmee genezing.
Wat veel mensen niet weten is dat een reguliere arts in zijn studie weinig tot minimale kennis opdoet over voeding. Met name de ouderen hebben nog steeds een blind vertrouwen in hun arts en zullen geen voedingssupplement nemen als hun arts dit niet voorschrijft. Verschillende gezondheid professionals die inmiddels wel overtuigt zijn van de toevoeging van deze producten durven vaak niet openlijk dit standpunt in te nemen omdat ze afhankelijk zijn van het ‘systeem’, en ‘wat zullen mijn collega’s zeggen?’ Intussen worden vele ouderen dagelijks volgestopt met medicijnen en daarmee vergiftigt zo blijkt uit onderzoeken. Zo is het inmiddels een feit dat verkeerd medicijngebruik in de Verenigde Staten al doodsoorzaak nummer vier is. Uit onderzoeken is inmiddels bekend welke medicijnen tot verminderde opname van bepaalde vitamines bijdraagt. Bij deze medicijnen zou de arts dus gelijktijdig voedingssupplementen kunnen voorschrijven.

Reguliere geneeskunde krijgt momenteel een dikke onvoldoende!
Wat men dagelijks om zich heen hoort zijn verhalen die tot weinig vreugde stemmen. Slechte bereikbaarheid, service en een negen tot vijf mentaliteit van sommige artsen. Geen tijd of aandacht voor de klachten en patiënten die vaak nog kiezen voor de reguliere zorg louter en alleen omdat men daar meer vergoed krijgt dan in het alternatieve circuit. Is het ook niet zo dat de agressie in de ziekenhuizen ergens door ontstaat? Het is nooit goed te praten dat het gebeurd maar de oorzaak is begrijpelijk. Men heeft vooruit via de verzekering betaald voor een dienst die op het moment dat die geleverd dient te worden niet voorhanden is door de wachtlijsten.

Het roer moet om!
Wordt het niet hoogtijd dat er meer artsen opstaan die hun kop boven het maaiveld durven uit te steken en de gezondheid van de aan hen toevertrouwde patiënten op nummer één gaan plaatsen. Daarbij dient niet de behandeling maar preventie voorop te staan. Artsen die ik gesproken heb in Amerika en inmiddels deze werkwijze toepassen stonden versteld van de resultaten en de dankbaarheid die zij plotseling kregen van hun patiënten.

Een brug te ver?
Wordt het niet hoog tijd dat er een brug geslagen wordt tussen de reguliere en alternatieve zorg? Gezamenlijk onderzoeken wat men nog niet weet. Is het geen schandaal dat het over grootste deel van alle onderzoek budgetten worden besteed aan het ontwikkelen van medicijnen die vaak niets oplossen en op zijn best onderdrukken in plaats van een gedegen onderzoek naar onze voeding?


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]