De Prijs van Junkfood, de rekening komt later, …

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Voeding: Goedkoop is Duurkoop

Wat kost junkfood?

Het woord goedkoop betekend: een goede koop, waar voor je geld. Hoe zit dit nu met die goedkope junk voeding die je in de supermarkt koopt? 

Laten we eerst nog eens even kijken wat junkfood nu eigenlijk is. Dat is alle voeding die giftige ingrediënten bevat die schadelijk zijn voor je lichaam. Dat is dus zo ongeveer alle voeding die bol staat van de e-nummers waarbij de in rood vernoemde nummers in de lijst beter vermeden kunnen worden. Junk food kun je ook zeggen van de voeding die zover ontdaan is van essentiële stoffen als vitamine mineralen zodat de houdbaarheid verlengt wordt. Junkfood is ook de voeding waar GMO ingrediënten in verwerkt zijn. Maak je dan een optelsom dan kom je al gauw aan 80 procent van een gemiddelde supermarkt!! 

Over junk voeding worden vele fabels verteld.

Fabeltje 1). Fabrieksvoeding is goedkoop.
De verkoopprijs mag dan wel laag zijn in de winkel maar men vergeet erbij te vertellen dat er vele subsidies verstrekt worden die jij en ik meebetalen. De schadelijke productieprocessen leveren schade op aan het milieu waar we dus eveneens via een omweg aan meebetalen. De grootste rekening die we echter betalen voor dit junkfood is gelijk inzichtelijk voor ons. De sterk gestegen ziektekostenpremies!

Fabeltje 2). Fabrieksvoeding is efficiënter.
Het overheersen van de markt mag niet verward worden voor efficiëntie. Bij de Permacultuur methode heeft men al aangetoond op een verantwoorde manier een vijf maal hogere productie te kunnen halen per vierkante meter en dan met een kwaliteit waar de geïndustrialiseerde landbouw alleen maar van kan dromen.

Fabeltje 3). Fabrieksvoeding is gezond
Dieren die op de moderne boerderij gehouden worden krijgen in maar al te veel gevallen geen zonlicht en worden door gebrek hieraan met antibiotica op de been gehouden. Verder krijgen ze niet meer de voeding die ze sinds eeuwen kregen maar de GMO variant die ze nog ongezonder maken. Het is geen toeval dat in geïndustrialiseerde landen  kanker, hart en vaatziekten, diabetes, overgewicht en noem al die andere ziektes maar op steeds meer voorkomen. Voor de producenten is de fabrieksmatige aanpak van voeding zeer efficiënt. Zo veel mogelijk voeding produceren tegen zo laag mogelijke kosten is gelijk aan torenhoge winsten. Alleen de bijkomende kosten die zij veroorzaken worden niet van hun winst afgetrokken maar die betaald de consument via een omweg.

Door bovendien de consument steeds maar weer te bestoken met zogenaamde studies dat organische biologische voeding niet gezonder is wordt de leugen in stand gehouden. De media werken wederom mee vanwege de advertentie euro’s en de politiek? De politiek stond erbij en keek erna, en gezien de verloedering van onze voedingsketen hebben ze of gruwelijk zitten slapen of zich om laten kopen door deze bedrijven. Is daar soms een andere verklaring voor de vinden?

Intussen is de meerderheid zich niet eens bewust wat er zich allemaal afspeelt in de wereld van GMO voeding, groeihormonen, pesticiden en kunstmatige fabrieksvoeding. Hoeveel mensen weten dat boeren met bosjes zelfmoord plegen in India en andere landen vanwege Monsanto zijn gepatenteerde GMO zaden beleid?

Maar er is een oplossing: Permacultuur


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]