Biologisch brood eten

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Zoals altijd ben je pas opmerkzaam van zaken tot het moment dat je daar voor open staat. Een bedrijf kan nog zo mooi adverteren en vertellen dat ze een goed product afleveren, tot het moment dat je daar voor open staat ben je doof en blind.

Zo ook het geval met biologisch brood. Ook al ben ik al jaren bezig met gezondheid preventie ik had nog nooit in het schap van de bakker gekeken naar biologisch brood. Tijdens een groene markt kwam ik er achter dat we zelfs een biologische bakkerij hadden op slechts enkele kilometers van huis. Tijd dus voor een interview.

We waren te gast bij het familiebedrijf Zonnemarie bij Ad van der Westen die juist dit jaar 60 jaar bestaan. Het bijzondere echter aan dit bedrijf is dat ze de gehele productlijn van zo’n 600 producten geheel biologische leveren en dat doen ze inmiddels in 14 landen. Bovendien, en dat mag best bijzonder genoemd worden is die biologische lijn ontstaan door een andere kijk op produceren 33 jaar geleden. Er waren in die tijd slechts een 15 tal bedrijven die daar iets mee deden, zoals Ad het stelde, het waren wat van die huiskamerwinkeltjes.

De drijfveer om eens naar andere bereidwijzen te kijken was het procédé dat toegepast werd in traditioneel brood om de houdbaarheid te vergroten. Dit proces verschilde niet zoveel van de bereidwijze van plastic en dat wilde men niet toepassen. De klanten constateerden echter wel dat het brood van Ad van der Westen, inmiddels een bekende naam in de regio, minder lang vers bleef. Ad; “Dat kun je dan wel uitleggen maar of iedereen het echt begrijpt?” Na een tip werd er vervolgens gekeken naar een manier om op een andere manier duidelijk onderscheid te kunnen maken en kwam biologische productie in beeld.

Houdbaarheid brood
Tegenwoordig levert het bedrijf de producten op verschillende manieren aan de winkelbedrijven en andere afnemers. Eerst is er natuurlijk de gewone methode, bakkerij, winkel, klant, maar er is ook een concept in de markt gezet waar de broden pas afgebakken worden ter plaatse in de winkel. De derde optie is vacuüm zuurstofarm verpakking met gebruikmaking van Co2 omdat bacteriën nu eenmaal zuurstof nodig hebben. Hierdoor kan de houdbaarheid met minstens vier a vijf maanden verbetert worden. Verder worden op alle vragen van de markt ingespeeld, suikervrij brood, zoutloos brood, vegetarisch brood, veganistisch brood, macrobiotisch brood en glutenvrij brood.

In het half uur durende interview maak je kennis met een gedreven ondernemer die biologisch hoog in het vaandel heeft staan.

Interview Ad van der Westen speel af / download

SunMaire

[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]