Is het Atkins dieet gezond?

Trofologie: Voedingsleer

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

De kennis van het combineren van verschillende voedselsoorten.
Het Atkins dieet en ook het Montignac dieet zijn diëten volgens de wetten van de trofologie. Ook Bircher Benner hield zich er mee bezig en ook in de kleine Dokter van Alfred Vogel komt men het tegen.

Niks nieuws onder de zon dus. 
Duizenden jaren oud. Bij de joden heet het Kosjer. Maar het gaat over hetzelfde. In het China van 5000 jaar geleden werd het bekend onder de naam Tao, Tao betekent: de weg, en hield niet alleen een voedingsleer in, maar ook een ademhalingsleer. Het ging over de energiehuishouding van het lichaam. Wie kent niet de I Tjing. Lao Tze was een Taoist. En en goede taoist werd 5000 – 2000 jaar geleden al zo’n 110-120 jaar oud.

Atkins werd slechts 70 jaar.
Atkins hield zich bezig met afvallen, maar op een eenzijdige manier.
Het werkt, maar gezond zal men niet van het Atkins dieet worden. (zuur ~ base) Mozes gaf de Joden destijds een voedselwet. Wat wetmatig type ook. Tafelen der Wet, de tien geboden, maar ook simpel. Eten en drinken. Eet ‘s morgens vis en ‘s avonds brood was het devies. Met andere woorden. Eet ‘s morgens eiwitten en ‘s ávonds zetmeel / koolhydraten. Het is terug te vinden in het Engelse ontbijt met gebakken eieren met spek en de high tea’s met gebakjes in de na middag. Of Schots: havermoutpap ‘s morgens als ontbijt. Al deze oude gebruiken hadden toch een veel degelijker ondergrond dan men nu denkt (weet). Erwtensoep met roggebrood. Het is een combinatie die voor alle nodige aminozuren zorgt om compleet eiwit te maken. In die zin is een boterham met kaas dus niet zo goed. Eiwitten en koolhydraten samen geven gisting in het maag darmkanaal. Kanker komt minder voor bij vegetariërs om dat de eiwit inname minder is, maar ik heb ook bij deze mensen nog genoeg fouten gezien.

Het Nederlands menu:
* Soep vooraf
* Aardappelen met gekookte groente en vlees
* Toetje. vaak bestaand uit een melkproduct als yoghurt of vla, al dan niet met fruit.

Trofologisch gezien totaal fout!
Eerst rauwkost, dus een salade, om het afweersysteem niet te belasten. Gekookt eten wordt door ons afweersysteem nog altijd! gezien als lichaamsvreemd, dus sturen we onze witte bloedlichaampjes massaal naar de maag. Dan groente, en als er vlees bij is dan beter met rijst, aardappelen verteren niet zo goed in combinatie met groenten.

Fruit na de maaltijd is als mosterd na de maaltijd.
Dus fruit vooraf als rauwkost, maar dan geruime tijd voor het warm eten (2 uur). Een melkproduct met een vlees / visproduct belemmert de vertering. Kaas daarentegen is een geconcentreerd eiwit product, dus dat kan wel.

Zie het Franse menu
Grapefruit – cocktail – soep – vlees – groenten, en als dessert; allerlei soorten kaas, vaak geitenkaas, of gebak. Maar dan is de avond ook al een tijd heen. Er zit veel tijd tussen bedoel ik maar.
-Anugama Tobias

Het is algemeen bekend dat wij in de natuur te maken hebben met verzuring. Ook onze voedingsketen en ons voedingspatroon is door de jaren zo verandert dat ook daar de verzuring zijn intrede gedaan heeft. Niet allen het Atkins dieet is om die reden een ongezonde afvalmethode, de balans in onze totale voeding is veelal ver te zoeken. Zie het artikel base~ zuren balans. Meten is weten: voor slechts ? 12,50 euro kan men 100 strips kopen om uw base~zuren balans te meten.

“Desastreus mismanagement van onze landbouwgrond en intensieve landbouwmethoden hebben ertoe geleid dat ons voedsel van dermate povere kwaliteit is dat vitaminesupplementen geen overbodige luxe maar een bittere noodzaak zijn voor een goede gezondheid”. Biologische landbouw en verbouwen in eigen tuin ten spijt, beiden zijn slechts weinig beter af. lees er meer over bij de categorie landbouw


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]