Het ‘waarom’ van Biologische landbouw

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

Zoektocht naar gezondheid.
Voor de mensen die regelmatig deze site bezoeken weten al dat ik stap voor stap een zoektocht ben begonnen om mijn gezondheid te optimaliseren zonder dat ik in deze moderne maatschappij nooit meer kan zondigen. Hoe meer je ontdekt op het gebied van voeding hoe meer je er achter komt hoe er met onze ‘levensmiddelen’ wordt geknoeid.

Biologische landbouw.
Waarom vragen wij ons af zouden we biologische landbouw producten moeten gebruiken? Als we de consumentenbond moeten geloven is er slechts een minimaal verschil in de kwaliteit tussen biologische landbouw en de moderne landbouw. Het zou wel eens het slechtste advies kunnen zijn wat ze ooit in hun hele historie gegeven hebben.

Kenmerken biologische landbouw.
De belangrijke kenmerken van de biologische landbouw zijn milieuvriendelijk, diervriendelijk en het respect voor natuur en landschap. Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO -keurmerk. Biologische producten zijn milieuvriendelijker, omdat bij biologische landbouw geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Ook worden in biologische producten geen chemisch – synthetische kleur -, geur -, smaak – of conserveringsmiddelen verwerkt.

Kasgroenten en fruit.
Iedereen die vroeger wel eens een cassetteband gekopieerd heeft weet dat je een kopie moet maken van het origineel omdat anders de kwaliteit drastische achteruit gaat en veel meer ruis geeft. Als je dus weet dat de kasgroenten letterlijk ‘kasplantjes’ zijn die veel problemen zouden ondervinden om te overleven buiten de kas dan is het logisch dat wij dus ook een kopie van die kasplantjes worden. Kijken we dan naar traditioneel gekweekte groenen dan is de volgende ontdekking van belang.

Moderne landbouw.
De Consumentenbond berichte begin dit jaar weinig verschil te vinden tussen biologische en reguliere groenten. “Er wordt wel beweerd dat in reguliere groenten nauwelijks goede voedingsstoffen zitten, en dat biologische daarom beter zijn. Dit klopt niet”, zo beweert de Consumentenbond. Onderzoek toonde echter al aan dat zowel biologische als reguliere landbouw minder essentiële bouwstoffen bevatten dan 50 jaar geleden (Geigy – Onderzoek landbouwproducten) De biologische variant heeft echter de voorkeur. Dr. Mae Wan Ho, moleculair biochemicus en oprichter van ‘Institute of Science in Society’, stelde: “Biologische groente is ‘aantoonbaar gezonder’. Groenten van biologische teelt bevatten meer anti-oxidanten en andere bestanddelen die de ontwikkeling van kankercellen remmen. Veel van de bestanddelen, zo schrijft ze in haar blad ‘Science in Society’, zijn eigenlijk onderdeel van het afweermechanisme van de plant. Biologische producten kunnen die mechanismen beter aanmaken omdat pesticiden afwezig zijn. In een gezonde bodem zorgt het samenspel tussen planten en microben ervoor dat vitamines en mineralen beter tot hun recht komen.” Bij bespuiting is het gewas gewoon te lui om zijn eigen antischimmel middelen aan te maken. Daarom bevat alleen onbespoten voedsel zogenaamde salvestrolen, zo lezen we in Ortho.

Duidelijke uitleg.
Veel mensen gaan elk jaar de griepprik halen waardoor het lichaam gestimuleerd wordt om antistoffen aan te maken zodat ze beter bestand zijn als er weer een griepgolf uitbreekt. Als je dus natuurlijke biologische landbouwproducten eet krijg je via deze planten dus ook antistoffen binnen die je beter bestand maken tegen ziektes, en niet alleen de griep. De informatie die hierbij beschikbaar is gekomen uit China dieet studie sluit hierbij ook weer naadloos aan. Onze moderne Westerse ziektes komen daar bijna niet voor als men voornamelijk plantaardige producten eet en de landbouwteelt is in die gebieden uitsluitend biologisch. De consumentenbond zou er verstandig aan doen hun advies te herroepen omdat de gezondheid beslissingen van miljoenen mensen hiermee ondermijnt worden. Het siert een organisatie om nieuwe inzichten daarbij te betrekken.


De moderne landbouw monocultuur.
Het toepassen van monocultuur startte in de landbouw omstreeks het jaar 1700 en wordt tot de dag van vandaag toegepast. Monocultuur is een groot stuk land gebruiken voor het verbouwen van één soort gewas. Dit wordt gedaan om de gewassen machinaal te kunnen verbouwen en oogsten. Dit kost minder tijd is minder arbeidsintensief en bespaard geld. Het grote nadeel is dat wanneer er een paar planten ziek worden het gehele aangeplante veld risico loopt op een ziekte.

Veranderingen in de veertigerjaren.
Vanaf de veertigerjaren werd een aanvang gemaakt met het toepassen van bestrijdingsmiddelen die de groei stimuleerden en de planten konden beschermen tegen ziektes. Tevens werd de strijd aangegaan tegen onkruid en insecten. Nu na vele tientallen jaren is wel duidelijk dat deze chemische stoffen het milieu evenwicht verstoren, vervuilen en vernietigen. Zeer recentelijk is dus nu aangetoond dat dit ook ernstige schadelijke gevolgen heeft voor de volksgezondheid.

Het gebruik van chemicaliën in de landbouw. 
Het beschermen van de planten tegen ziektes blijkt het natuurlijke afweersysteem van de planten uit te schakelen. De planten hoeven zelf geen antistoffen aan te maken tegen indringers om zich te beschermen. Deze antistoffen, Salvestrol genaamd, komen dus niet in de uiteindelijke voeding voor en naar nu bekend is geworden is het deze Salvestrol die een belangrijke rol speelt in het bestrijden van een ziekte als kanker.


[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]