Nieuwe studie toont aan hoe intermitterend vasten de gezondheid beïnvloedt op cellulair niveau; dieet vecht tegen veroudering, bevordert een lang leven

Intermitterend vasten heeft in de loop der jaren gestaag wereldwijde aandacht gekregen, dankzij een groot aantal onderzoeken die de gunstige effecten op de algehele gezondheid van het lichaam aantonen. Een nieuwe studie uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard University draagt ​​nu bij aan het groeiende aantal gegevens over de werkzaamheid van het voedingsschema. Om deze conclusie te bereiken, onderzochten de onderzoekers de effecten van intermitterend vasten op nematoden als onderdeel van hun studie.


De wetenschappers merkten op dat dierlijke mitochondriën betere homeostase vertonen – een proces waarbij twee toestanden van mitochondria goed afwisselen – als ze af en toe vasten. De onderzoekers merkten ook op dat intermitterend vasten de nematoden geholpen verhoogde coördinatie tussen mitochondriale activiteiten en peroxisomen te bereiken, celdelen die antioxiderende eigenschappen bevatten en een lang leven bevorderen. Het onderzoeksteam concludeerde dat hun bevindingen, die aantonen hoe intermitterend vasten de gezondheid beïnvloedt op cellulair niveau, potentieel bieden voor het identificeren van behandelingen die de levensverwachting en vitaliteit kunnen verbeteren.


Bron artikel NaturalNews: New study demonstrates how intermittent fasting impacts health at a cellular level; diet fights off aging, promotes longevity
Door: 


Een eerdere studie van Newcastle University-onderzoekers bevestigde dat mitochondriale gezondheid een centrale rol speelt in het verouderingsproces. Volgens de onderzoekers metaboliseren mitochondria koolhydraten en vetzuren om cellen van energie te voorzien. De wetenschappers merkten op dat de afwezigheid van verouderde mitochondria de cellen er jonger leek te hebben gemaakt.


Eerdere studies ondersteunen intermitterend vasten voor een betere gezondheid


Een in 2014 gepubliceerde studie heeft aangetoond dat intermitterend vasten niet alleen helpt om overtollig gewicht te verliezen, maar ook het risico op het ontwikkelen van andere slopende ziekten zoals diabetes, hartaandoeningen, kanker en de ziekte van Alzheimer vermindert. Volgens onderzoekers bleek intermitterend vasten tumoren uit te hongeren en ontstekingen tegen te gaan. De wetenschappers benadrukten ook dat het intermitterend vasten het vermogen van het lichaam om beschadigde moleculen en ongewenste cellulaire componenten te elimineren, kan versterken.

“Alleen vasten is krachtiger in het voorkomen en omkeren van sommige ziekten dan drugs. Intermitterend vasten helpt het lichaam te verjongen en te herstellen, waardoor de algehele gezondheid wordt bevorderd. De effectiviteit ervan in zowel het voorkomen en het omkeren van ziekten, als de interactie met standaard medicijnen voor chronische stofwisselingsziekten, moet worden getest in geschikte vrijwilligersgroepen, “schreef co-auteur Satchidananda Panda live aan Live Science.

In een ander onderzoek ontdekte een team onderzoekers van het Intermountain Medical Center Heart Institute in Salt Lake City (Utah) dat periodiek vasten leidde tot aanzienlijke verbeteringen in de gezondheid van het hart en duidelijke reducties in verschillende markers van cardiovasculaire ziekten. De experts namen meer dan 200 deelnemers op als onderdeel van hun studie en ontdekten dat periodiek vasten de niveaus van menselijk groeihormoon (HGH) met 1.300 procent bij vrouwen en bijna 2.000 procent bij mannen had verhoogd.

Volgens het onderzoeksteam zijn HGH’s metabolische eiwitten die de spiergezondheid en het metabolische evenwicht bevorderen. De onderzoekers merkten ook op dat intermitterend vasten resulteerde in lagere triglyceride niveaus, lichaamsgewicht en bloedsuikerspiegel. Dit vertaalde zich toen naar lagere kansen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, aldus de experts.

“Deze nieuwe bevindingen tonen aan dat onze oorspronkelijke ontdekking geen toevallige gebeurtenis was. De bevestiging van een nieuwe groep patiënten dat vasten gepaard gaat met een lager risico op deze veel voorkomende ziekten roept nieuwe vragen op over hoe vasten zelf het risico vermindert of dat het eenvoudigweg wijst op een gezonde levensstijl. Vasten veroorzaakt honger of stress. Als reactie geeft het lichaam meer cholesterol af, waardoor het vet kan gebruiken als brandstof, in plaats van glucose. Dit vermindert het aantal vetcellen in het lichaam. Dit is belangrijk omdat hoe minder vetcellen een lichaam heeft, hoe minder kans op insulineresistentie of diabetes, “zei hoofdonderzoeker Dr. Benjamin D. Horne in een Science Daily-rapport.

De bevindingen werden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse wetenschappelijke sessies van het American College of Cardiology in New Orleans.


Intermitterend vasten is een eetpatroon waarbij u afwisselt tussen periodes van eten en vasten. Er zijn verschillende intermitterende methoden voor vasten, die de dag of week opsplitsen in eetperioden en vastenperiodes.  De meeste mensen ‘vasten’ elke dag, terwijl ze slapen. Intermitterend vasten kan zo simpel zijn als dat het iets langer duurt. U kunt dit doen door het ontbijt over te slaan, uw eerste maaltijd ‘s middags te eten en uw laatste maaltijd om 20.00 uur.  Dan ben je technisch gezien gedurende 16 uur per dag aan het vasten, en beperk je het eten tot een etmaal van 8 uur. Dit is de meest populaire vorm van intermitterend vasten, bekend als de 16/8 methode. Ondanks wat je misschien denkt, is intermitterend vasten eigenlijk vrij eenvoudig om te doen. Veel mensen melden dat ze zich beter voelen en meer energie hebben tijdens een vasten. Honger is meestal niet zo’n groot probleem, hoewel het in het begin een probleem kan zijn, terwijl je lichaam eraan went om niet gedurende langere tijd te eten. Tijdens de vastenperiode is geen voedsel toegestaan, maar u kunt water, koffie, thee en andere niet-calorische dranken drinken.


lezers promoten je website

Bedankt voor het promoten van de website