ADHD medicatie of supplementen / voeding ?

pagina verhuist van uitdaging.net
artikel van voor 2012

ADHD, we worden er regelmatig mee geconfronteerd, ook als je er zelf niets mee te maken hebt. De hele wereld om je heen lijkt wel dat ‘etiket’ opgeplakt te krijgen. Dat het een etiket is moge inmiddels wel duidelijk zijn want wie bepaalt wat druk is? 

Wie bepaalt wat onder ADHD valt? 
Wie heeft last van het gedrag van een kind? 

Mag een kind zijn zoals hij of zij is? Op welke manier kunnen we de letters verklaren? ‘Alle Dagen Heel Druk’, zei een kind in een interview. Weer iemand anders bedacht: ‘Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Drugs’!

Over ADHD kunnen we boeken vol schrijven met betrekking tot de gevolgen voor een kind dat dit label opgeplakt heeft gekregen. We kunnen vertellen dat vele leerkrachten het wel fijn vinden als er kinderen in de klas zitten die Ritalin gebruiken want dan zijn de klassen wat rustiger.

Ligt dit aan die kinderen of aan het feit dat het onderwijs ook niet meer is wat het moet zijn? Wordt het onderwijs nog met passie gegeven of draait men in veel gevallen, uitzonderingen daargelaten, een verplicht draaiboek af? Zijn wegens bezuinigingen de klassen te groot?

Dat zijn vragen die wel naar voren moeten komen als je tot het besef komt dat vele creatieve vakken niet meer hoog op het lijstje staan om aan kinderen onderwezen te worden. Prestaties moeten er ook geleverd worden want als school moet je wel kunnen scoren! Dat heet scoren op de verkeerde wijze. Kinderen worden gedwongen vakken te leren waar zij zich niet prettig bij voelen. Dat wordt extra benadrukt als er geen balans is. Balans in de zin van vakken waarbij je gericht leren moet maar ook vakken waarbij je op een andere wijze nog veel meer jezelf kunt ontwikkelen, een combinatie. Een verarming van het onderwijs en dus van onze samenleving. Een schooltuintje vroeger, was dit iets wat bij veel scholen heel normaal was. Een kind leert dan van jongs af aan hoe een worteltje echt groeit. Niet in glazen potjes maar in de grond met een bosje loof erboven. Een kind krijgt dan een ander gevoel bij de voeding die gezond voor ons is dan de vulling die het nu veelal tot zich neemt. Denk aan de aangeboden mogelijkheden via de kantines en automaten. Meegenomen eten verdwijnt in de prullenbak; een halve kinderboerderij zou je bij tijd en wijle bij veel scholen kunnen loslaten. De meeuwen in Scheveningen zijn er al op ingesteld dat het de tijd is dat de scholen pauzes hebben want dan valt er rond de prullenbakken heel wat te verschalken. Dat zegt overigens ook iets over de kwaliteit van de zee, maar tevens is het een gegeven dat velen het meegebrachte voedsel van thuis op die wijze laten verdwijnen en liever een snack kopen, wat hun lichaam eigenlijk niet echt kan waarderen.

Is het echt zo ernstig?
Kijk eens om je heen naar het straatbeeld. Etende mensen, kauwend, herkauwend… Kijk eens bij de supermarkten in je omgeving als het pauze is. Wij kregen een paar jaar achter elkaar een schrijven, tegelijk met de jaarlijkse uitnodiging voor de algemene ouderavond van de school van onze dochter. Een schrijven, opgesteld door twee plaatselijke supermarkten. Ze vertelden het in nette bewoordingen maar eigenlijk was de boodschap dat we allemaal onze kinderen eens beter moesten opvoeden. In de pauzes lopen er namelijk altijd groepjes door de supermarkt te struinen en dat gebeurt niet altijd even netjes. Het is toch schandalig dat een dergelijk schrijven de ronde moet doen? Maar het zegt ook alles over het gedrag en zo ook het eetgedrag van grote groepen. Als het incidenteel zou gebeuren dan werd er niet zo’n ophef van gemaakt. Dus blijkt dat dit een serieus probleem is. Kijk ook maar eens in de bermen en plantsoenen wat daar allemaal ligt. Als wij Robbie, onze kooikerhond, uitlaten dan moeten wij ook alert zijn dat hij niet ergens iets uit de berm plukt. Met andere woorden: er wordt veel voedsel zomaar in de natuur neergesmeten. Dan bevat die voeding veelal toegevoegde stoffen die ook niet al te gezond zijn. Dat, in combinatie met vaccins in het lichaam en de invloeden van straling… Kan het zijn dat een kind daarvan zo verandert dat het stempel ADHD bijna automatisch als label opgeplakt wordt? Een terechte diagnose?

Recentelijk hoorde ik een triest verhaal van iemand die mij vertelde dat ze een buurjongetje heeft die Rob heet. Rob is nu 9 jaar maar drie jaar geleden, toen hij 6 was, deed Rob een uitspraak die je
kippenvel bezorgt. Rob was bij zijn buurvrouw waar hij regelmatig kwam en dan ook zijn medicijnen mee had. Ritalin, want Rob had het label van ADHD opgeplakt gekregen. Rob vertelde het volgende: 

‘Ik vind het niet leuk hoor om mijn medicijnen te moeten slikken. En als ik dat gedaan heb dan is de echte Rob even weg. Mijn mamma kan niet met de echte Rob omgaan! Als de medicijnen uitgewerkt zijn dan is de echte Rob weer terug!’ 

Dit was een uitspraak van een kind van 6 jaar. Hoe treffend verwoord wat er in feite aan de hand is. De maatschappij, de school, de ouders vinden dat een kind anders moet zijn dan het van nature is. Daar heeft de farmacie goed op ingespeeld en zo worden kinderen al snel aan de medicijnen gezet om die verandering te bewerkstelligen.

Zijn er andere mogelijkheden?
Velen denken dat het een goed alternatief is om Omega 3 aan kinderen te geven om zo het gedrag positief te beïnvloeden. Dat klinkt onschuldig en geeft een ander gevoel. Is dat waar? Als we naar Dos Winkel luisteren dan komen we tot een heel andere conclusie. Dos Winkel zet zich al jaren in voor de trieste gevolgen in de oceanen. Als een ieder echt zou weten wat zich daar allemaal afspeelt dan is de kans groot dat allen minder rustig slapen. Omega 3 wordt veelal gewonnen uit vissen, visolie, het woord zegt het al. Door de industrie worden wij voorgelicht en men vertelt ons dat we dit nodig hebben en dat het echt heel goed is voor onze gezondheid.

Omega 3 zet men ook graag in bij de problematiek, voor zover deze echt als probleem bestaat, rond ADHD. Wat vertelt Dos in zijn boek: ‘De Huilende Zee’? Nu ook visolie als ‘massamedicatie’ geïntroduceerd is betekent dat vrijwel zeker het ultieme recept voor de complete collaps van de visbestanden van alle wereldzeeën. En er zijn maar heel weinig mensen die beseffen dat we geweldig in het ootje genomen worden. De vele claims die op de verpakkingen van visoliecapsules staan zijn door Europa verworpen en toch blijft men roepen dat visolie goed is voor allerhande kwalen, terwijl dat pertinent onjuist is. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de meeste van de gezondheidsclaims die op visolieverpakkingen staan als zijnde onjuist afgewezen en deze mogen dan ook niet meer op de verpakkingen vermeld worden. De European Food Safety Authority (EFSA), het hoogste orgaan in Europa voor wat betreft voedselveiligheid, heft de volgende gezondheidsclaims van EPA en DHA (in visolie) AFGEWEZEN voor:

• visuele ontwikkeling 
• kalmerend effect op kinderen 
• mentale ontwikkeling van kinderen 
• sereniteit • leercapaciteit en denkvermogen 
• behouden van normale HDL cholesterolconcentraties 
• behouden van LDL cholesterolconcentraties 
• behouden van normale gewrichten 
• antioxidante werking van cellen 
• visuele, neurale, hersen en cognitieve ontwikkeling van babies.

Deze claims mogen dus niet in folders, op websites en op verpakkingen van visoliecapsules staan. De enige goedgekeurde gezondheidsclaim voor DHA is: heeft positieve invloed op de ontwikkeling van visuele functie (ogen) van babies. Hierbij wordt echter vermeld dat bij een gebalanceerd dieet voldoende DHA wordt geconsumeerd. Gezondheidsclaims van ALA (het plantaardige alfalinoleenzuur, dat o.a. in lijnzaadolie en walnoten zit) voor ‘bijdrage aan hersenontwikkeling’ en ‘normale groei en ontwikkeling bij kinderen’ zijn goedgekeurd. Hoewel ook hier wordt gezegd dat bij een normaal dieet voldoende ALA wordt geconsumeerd en dit niet extra hoeft worden toegevoegd. Zelfs een tekort aan ALA zou volgens het panel van de gezondheidscommissie van de EU niet tot verminderde hersenfunctie leiden. Gezondheidsclaims van ALA voor normale neurologische functies en het behouden van een normale bloeddruk zijn afgekeurd. Verhoogde inname van ALA zorgt niet voor verbetering hiervan.

Als je verder in het boek van Dos Winkel leest, krijg je een complete uitleg over het gegeven dat we gezond en gevarieerd moeten eten om zo ook de diverse Omega vetzuren tot ons te nemen. Alles valt of staat met voeding! Je bent wat je eet! Wat is de trieste kant aan het Omega verhaal? Er zit een zeer trieste kant aan het hele Omega 3 verhaal. Om visolie te vergaren voor deze industrie moet er tussen de 20 en 300 kilo vis uitgeperst worden om 1 liter olie als resultaat te hebben. Wat echt tot nadenken moet stemmen is dat de vissen maar een tussenstation zijn die helemaal niet als zodanig gebruikt hoeven te worden. Vissen maken van zichzelf geen visolie aan. Zij krijgen dit tot zich via de fytoplankton. De plantaardige plankton. Als we dit weten, is het dan geen wreed verhaal wat zich afspeelt voor de visolie in de capsules zit die wij allemaal weer kopen omdat het zogenaamd zo gezond voor ons is? Is het ook geen bizar verhaal als we zien dat visolie dus ingezet wordt voor zogenaamde kwalen waarop het helemaal niet die uitwerking heeft? Is het verhaal nog niet veel gekker als we met goede voeding zelf ons lichaam in balans kunnen brengen? Supplementen zijn ook een middel om symptomen te bestrijden. 

Dat brengt ons bij de grond waarop de groente gekweekt wordt. Het uitputten van de bodem door middel van kunstmest, wat regelrecht voor een oorlogssituatie in de grond zorgt. Nu stamt kunstmest ook al af uit de oorlogsindustrie. Toen de fabrieken aan het eind van de Tweede Wereldoorlog een andere invulling moesten geven aan hun eindproducten zijn dit soort oplossingen bedacht. Dus de oorlog woedt gewoon verder maar nu in de grond. Het doodt het bodemleven, zet alles daar op zijn kop en als gevolg daarvan krijgen wij groenten die niet meer de goede stoffen bevatten die er wel in behoren te zitten. Dat levert weer lichamelijke tekorten op. De volgende stap is extra stoffen toedienen en ook hier zeggen we dat je zeer alert moet zijn. Kijk eens wie de grondstoffen levert en wie financieel gezien belangen heeft. Grote kans dat de farmaceutische industrie ook in vele supplementen hun tentakels hebben uitgespreid. 

Om terug te komen bij de Omega 3 is het een triest onderdeel in het hele verhaal wat zich in de zeeën afspeelt. Dos Winkel heb ik twee maal horen spreken. Wie een lezing van hem heeft gehoord kan niet anders dan geraakt worden. Wie dat niet is heeft dan kennelijk geen gevoel. Zo denken velen ook dat vissen geen gevoel hebben. Dat tegendeel heeft Dos ook al bewezen en een geheugen hebben zij ook.

Waar zijn de boeven?
Stel je voor… in je woonplaats lopen een paar boeven rond en deze zijn maar niet te pakken. De oplossing is als volgt! Men neemt een reuzennet en veegt alles mee met het verplaatsen van het net door je woonplaats. Huizen, mensen, dieren alles op één grote hoop en deze wordt hardhandig neergesmeten. Uit deze enorme berg weet men de boeven te pakken; ontsnappen is niet meer mogelijk. Maar jij en je buren zijn allemaal zo geplet; je slaakt je laatste adem, einde verhaal. Wie deze erbarmelijke tocht wel overleeft zal hoogstwaarschijnlijk overlijden aan de stress. Dag woonplaats, dag mensen, allemaal weggesmeten. Moet je lachen? Denk je dat ik nu dat ik het spoor bijster ben?

Lees het boek van Dos, of luister naar een lezing van hem. Zoek informatie op het internet en je zult begrijpen wat ik bedoel. Zo schraapt men de zeeën leeg. Allerlei zeedieren, koralen, plankton, alles wat maar in het spoor van het net komt. Vissers krijgen subsidie om hun vak uit te oefenen, anders kon deze business ook niet meer op grote schaal bestaan. Dus van ons aller belastinggeld gebeuren deze activiteiten. Vervolgens vertelt men vanuit de Overheid dat het zo gezond voor ons is om veel vis te eten, liefst vette vis. Dit is gezond als de vis op normale wijze gevangen wordt uit een schone omgeving. Laat vette vis nu de meeste toxische stoffen vasthouden. Maar dan de manier van vissen. Een garnalenvisser mag geen andere soorten aan land brengen dan garnalen want daar heeft hij zijn vergunning voor. Met grote netten worden vele kilo’s vis op het dek van het schip gesmeten. Zeer hardhandig gebeurt dat. Stress bij de vissen, want ze worden samen geplet. Dit gaat met enorme krachten gepaard. Vervolgens zal de garnalenvisser de garnalen eruit vissen, letterlijk en de rest gaat dood weer over boord. Een visser die een andere soort vis als vangst aan land mag brengen gooit de garnalen weer dood overboord.

Waar zijn we nu mee bezig?
Hoe gezond is vis met alle vervuiling zoals plastic en zware metalen in de zeeën?

ADHD en alle gekte eromheen… er zijn geen woorden voor. Van ons belastinggeld en het premiegeld voor ziektekostenverzekeringen spelen taferelen af waar je onpasselijk van wordt. Denk aan het jongetje Rob van 6 jaar die dondersgoed wist te omschrijven wat er met hem gebeurde. De echte Rob was even weg!

Visserij die door ons allemaal gesubsidieerd wordt. Vervolgens mogen wij het gif eten waar we zelf eerder al aan meebetaald hebben. Ons belastinggeld gaat ook naar de vaccinindustrie. Zo laten wij gif inspuiten en vinden het dan vervolgens raar dat kinderen zich anders gaan gedragen. Wij ouders kunnen het niet meer aan en de leerkrachten zitten veelal ook met de handen in het haar.

Zou het zo kunnen zijn dat wij allen te vol zitten met stoffen uit vaccins, uit de giftige vissen en alle andere invloeden waar wij mee te maken krijgen? Als een kind geboren wordt dan heeft het al heel wat gif meegekregen van de moeder. Stel dat die grote porties vis heeft gegeten? Stel dat zij haar levenlang alle vaccins heeft laten inspuiten? Stel dat zij de hele dag door voeding eet met door de EU goedgekeurde toevoegingen? Stel dat zij vlees heeft gegeten wat ook gevaccineerd is en mogelijk nog een antibioticakuurtje heeft gehad? Stel dat zij zoveel tot zich heeft genomen; dan kan het niet anders dan dat haar kind hier ook al voldoende van in het lichaam heeft? Doorgekregen via de moeder! Vervolgens ligt de vaccinspuit al snel klaar en begint het hele circus ook bij dat kind van voren af aan. Is het dan nog raar als velen de weg kwijt zijn?

Er zijn ook kinderen die op recept Ritalin blijven halen en vervolgens de pillen doorverkopen aan klasgenoten. Voor € 2,50 per stuk. Het is inmiddels een drug!

– Anneke Bleeker Bergen NH 29 november 2010
Bron verontrustemoeders