Gilets Jaunes Emmanuel Macron, doelwit en symbool van woede (la colère)

Gilets Jaunes, Gele hesjes zijn de actie woorden geworden die de meest gebruike woorden zijn van de Fransen sinds enkele weken. En, … het gaat al lang niet meer alleen over de gestegen brandstof en milieu accijns maar alle onvrede met het beleid van Emmanuel Macron worden hier maar al te graag bij opgeteld.


Het is niet gebleven bij twee actiedagen op 17 en 18 November maar opnieuw worden er extra actief aangekondigd aanstaande zaterdag die opnieuw tot een ‘samedi noir’ zal leiden in Frankrijk. Eigenlijk zijn de acties al de gehele week op stoom gebleven en door de reacties van Macron alleen maar verhard. ‘Laat ze me komen halen,’ had de president van de republiek gesteld. (Le Figaro) “Het is niet erg hoffelijk om een ​​uitnodiging op het laatste moment te annuleren”, scheldt een “gele gil” op Twitter, Na aanleiding van de uitnodiging van Macron. Meer dan 287.000 in heel Frankrijk afgelopen zaterdag, ze waren met 1200 verzameld op de Place de la Concorde in Parijs. President Macron, een ‘president van de rijken’, losgekoppeld van de dagelijkse realiteit. Ik hoop dat de president van de republiek zijn fout zal corrigeren, naar de Fransen zal luisteren en de belastingverhogingen zal annuleren. Te veel is teveel. Dit op zich kan betekenen dat het voor Macron wel eens buigen of barsten gaat worden.


Emmanuel Macron, cible et symbole de la colère
Emmanuel Macron, doelwit en symbool van woede


Goed voor je Franse les deze zin en je herkent de verwantschap met de Nederlandse taal, dat ze maar de colère krijgen !!


RT: ‘#GeleHesjes’ (Gilets Jaunes) #protest werd veroorzaakt door stijgende #brandstof-prijzen – aangestuurd door president #Macron’s zijn extra milieu belasting verhoging. Demonstranten hebben dinsdagnacht tolhokjes in brand gezet op een snelweg in het zuidoosten. Elders zijn raffinaderijen en belangrijke wegen geblokkeerd, waardoor grote stremmingen zijn ontstaan.


Overzicht geselecteerde Alternatieve Media

[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7752,7725,7712″]