Gaat de brandstofaccijns staking in Frankrijk uitlopen op een landelijk Macron protest op 17 November? Update 19-11-2018

La République en marche — De republiek voorwaarts, gaat dit moto van de Franse president Emmanuel Macron aanstaande zaterdag 17 november reeds na anderhalf jaar tot stilstand komen? De populariteit van Macron, bijgenaamd de president van de rijken, is al in een vrije val geraakt en bedraagt slechts 26% en 78% van de Fransen is op de hand van de komende staking, een nieuwe zwarte zaterdag?


Quatre journées de mobilisation contre la politique Macron: et maintenant?
Vier dagen van mobilisatie tegen het Macron-beleid: wat nu? Dat kopt Le Point


Na grootscheepse acties zowel op zaterdag als zondag 17 en 18 november door geheel Frankrijk gonzen de sociale media alweer van nieuwe acties op zaterdag 24 november. Marcron zegt geen haar breed te zullen wijken voor de acties. Voor de Fransen het signaal om weer in actie te komen


De al geplande landelijke protestacties tegen de 23% verhoogde accijns op brandstof het afgelopen jaar wordt nu aangegrepen om tegelijkertijd te protesteren tegen het algemenen beleid van de onpopulaire president Macron. De straat opgaan “is een van de vele manieren om de machtsbalans in stand te houden”, zeker in Frankrijk waar de stakingsbereidheid altijd hoog in het vaandel staat van de bevolking.

De ontevredenheid is troef in Frankrijk: vele oproepen voor een nationale blokkade 17 november 2018 worden doorgegeven op sociale netwerken, via displays, flyers … Zoveel wegen, rotondes en kruispunten moeten worden geblokkeerd door automobilisten maar ook door professionals van de weg (taxi’s, beroep chauffeurs, bezorgers, ambulances …).

Doel: een machtsevenwicht tot stand brengen met de staatsburger die geconfronteerd wordt met de voortdurende stijging van de brandstofprijzen, maar vooral de aanpassing van de prijs van diesel die nu duurder is dan de benzine SP95-E10. De gemiddelde prijs per liter diesel bedraagt ​​momenteel 1.52 euro, terwijl de gemiddelde benzineprijs is gedaald tot 1,51 euro per liter. Ook het traditionele belastingvoordeel op dieselauto’s gaat geleidelijk verdwijnen.


Het stuit de Fransen met name tegen de borst dat het milieu wordt verkocht voor het stoppen van allerlei gaten in de overheidstekorten.


De blokkades van 17 november: de bewegingen van de burgers vermenigvuldigen zich

Ook binnen de bedrijfspoorten zullen er acties plaatsvinden, de inzet zijn hervormingen op de arbeidsmarkt, leerlingstelsel en opnieuw de pensioenen. Eigenlijk is de strijd van komende zaterdag een schreeuw van de bevolking tegen allerlei misstanden die de economische groei van de inkomens tot nul heeft gereduceerd of heeft laten dalen door de stijgende kosten.

In 2010 trokken de demonstraties op verzoek van alle vakbonden tegen het pensioen akkoord de straat op, volgens de politie meer dan een miljoen mensen, wat de inwerkingtreding van de hervorming niet verhinderde. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat er nog veel meer blokkades opgeworpen gaan worden komend weekend, want het kruitvat borrelt nu al ruim acht jaar.

Deze acties zijn bedoeld om de regering te laten buigen over de verhoging van de belasting op benzine en diesel, maar ook over de daling van de koopkracht. En met goede reden, brandstof is momenteel de op een na grootste post van de Franse gezinsuitgaven, achter huisvesting en voedsel, een gemiddelde van 1.700 euro uitgaven per jaar alleen al om de tank te vullen. Wat het gemopper van automobilisten en transportprofessionals opdrijft.


Wordt het de grootste zwarte zaterdag aller tijden en voor President Macron? Niet “en marche” maar een paar stappen terug.


Al met al wordt het een interessant weekend in Frankrijk, in het Brexit duel in Engeland, de Italianen die hun ultimatum hebben overschreden, en nog een paar landen van de Europese “Gemeenschap” waar de potjes op het vuur ook behoorlijk beginnen te borrelen.


Lees ook: Opstand van de ‘gele hesjes

[wp-rss-aggregator exclude=”7853,7763,7712″]Noot: als het tot rellen komt, zijn dat dan de burgers die staken of de overheid die middels hun macht “orde” proberen te “herstellen” ?